изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:35 EEST
Соломон Паси поканил Чеку, Белград си го иска бързо    
НовиниМинистерството на външните работи съобщи, че няма информация дали бившият косовски премиер Агим Чеку е имал официална покана за влизане в България, предаде "Фокус". Той бе задържан вчера от българските власти на границата с Македония.

Г-н Чеку идва в България по моя покана, съобщи за агенцията обаче бившият външен министър Соломон Паси. "Имам трайно установен работен контакт с г-н Агим Чеку, с когото сме си разменяли визити – аз в Косово, той в България. Работим по две основни направления - интеграция на Косово в евроатлантическите структури и в частност, създаването на Атлантически клуб в Косово", обясни Паси.
Паси заяви за БТА, че ако е необходимо, ще прекрати предизборната си кампания, за да се включи лично в намирането на достойно решение по случая. Ако има някаква международна инструкция за неговия арест, това означава, че тази инструкция е политическа отживелица, отразяваща реалностите отпреди едно десетилетие, коментира той. Смятам, че е обидно да бъдат арестувани достойни хора, борили се за оцеляването на народа и свободата на родината си, добави той.
Градският прокурор на София Николай Кокинов каза тази сутрин, че прокуратурата ще наложи 72 часова мярка за неотклонение "задържане под стража" на Агим Чеку. Кокинов обясни, че процедурата в такива случаи изисква в срок от 40 дни те да бъдат разгледани от съда, след което се взема решение за екстрадиране.
Главният прокурор Борис Велчев обяви, че въпросът за екстрадирането на Агим Чеку ще бъде решен от Окръжния съд в Кюстендил, след като се получат и проучат документите от Интерпол и сръбската страна, предаде БГНЕС. Той отрече версията на чужди политици, че Чеку щял да бъде освободен или екстрадиран още днес.
На свой ред административният ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил Камен Пешев заяви, че със случая категорично ще се занимава Върховна касационна прокуратура, тъй като лицето е обявено за издирване по линия на Интерпол и Международната организация за полицейско сътрудничество. Чеку е имал постоянна виза за влизане в България, издадена на 27 март 2009 г., а е обявен за издирване на 6 май тази година. Визата му за влизане в България е от тип С и е със срок на валидност от една година, обясни Камен Пешев, цитиран от "Фокус". Бившият косовски премиер е влязъл в България с черно БМВ, пътувал е сам.
За многократната българска виза потвърди и говорителят на МВнР Драговест Горанов, предаде БТА.
Чеку, който е и бивш ръководител на Армията за освобождение на Косово, бе арестуван от българските власти по силата на стара заповед за арест, издадена от Сърбия. За задържането му има издадена и т.нар. червена бюлетина на Интерпол.
Междувременно сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич призова Министерството на правосъдието на Сърбия веднага да изготви искане до България за екстрадирането на Чеку. Според него тази стъпка трябва да бъде направена колкото е възможно по-бързо, защото ще има политически натиск Чеку да бъде освободен.
Сърбия привлече под отговорност бившия косовски командир на албански бойци по време на войната от 1998-1999 г. и някои други косовски лидери, сред които сегашният министър-председател Хашим Тачи по подозрение за извършване на престъпления и геноцид срещу сърбите по време на войната в бившата сръбска провинция. Косово обяви независимост на 17 февруари миналата година. До момента близо 60 държави признаха независимостта на Косово, включително и България. dir.bg
 


Сходни връзки

Соломон Паси поканил Чеку, Белград си го иска бързо | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди