изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:59 EEST
Ще има ли изборни изненади на 5 юли    
Интервюта Социолозите Юрий Асланов и Юлий Павлов - пред БТВ, "Тази сутрин"

Водещ: Двама популярни български социолози – Юрий Асланов и Юлий Павлов. Обещах ви, че те ще коментират актуалните си данни, веднага след дискусията на политиците в нашето студио. Здравей, добро утро!
Г-н Асланов, вашата Агенция „Афис” показа интересни данни преди дни. Вие доста си противоречите в първото и второто място. Вие давате много близък резултат на БСП с ГЕРБ, защо?
Юрий Асланов: Моето предположение е, че изборната активност няма да е драстично по-висока от тази на евровота. Избрал съм тази хипотеза за по-достоверна. Смятам, че ще гласуват в повече, в сравнение с изборите за Европейски парламент, между половин милион и 650 хил. души повече. Въз основа на тази прогноза съм стъпил при анализа. Разбира се, ако има изненада, тази изненада ще зависи най-вече от активността, както беше и на европейските избори.
Водещ: При по-висока активност отваря ли се ножицата ГЕРБ-БСП?
Юрий Асланов: При по-висока активност може да се отвори.
Водещ: Ако е същата като на европейските, там беше 6% разликата. Вие давате направо, че са 1-2% само останали.
Юрий Асланов: Между 2% и 3% е разликата в момента, но тези данни нямат още прогнозен характер, предвид изключителната динамика в момента. Имайте предвид, че на изборите за Европейски парламент ние установихме в деня на изборите, че близо една-четвърт от хората твърдят, че са взели решение как да гласуват в последната седмица преди изборите. Ако тази динамика и в момента се запазва, всички прогнози малко или много са рисковани и крият изненади.
Водещ: Колко партии ще има в следващия парламент според вашето изследване? Каква ще е съдбата на поднеслите изненада на европейските избори ЛИДЕР и НДСВ?
Юрий Асланов:Според мен със сигурност ще има 7 партии в следващия парламент. Т.е. много вероятно е да са 7, възможно е и да са 8.
Водещ: Коя е проблематичната партия?
Юрий Асланов:: Проблематичната е РЗС на Яне Янев.
Водещ: Г-н Павлов, според вашето изследване ножицата БСП-ГЕРБ е доста по-голяма?
Юлий Павлов: Ние, по начало, предполагаме, че ще има по-висока активност, че тя ще се доближи до активността от предишните парламентарни избори през 2005 г.
Водещ: 60%?
Юлий Павлов: Ние не знаем колко са избирателите по списъка, така че ще ви говоря в числа. 3,660 млн. гласуваха миналия път, от които 60 хил. в чужбина и 3,600 млн. от страната. Този път предполагам, че поне 3,400-3,500 млн. души ще гласуват. Малко намаление ще има, поради това че в началото на юли все пак 1-2% от хората, максимум 3%, ще тръгнат на почивка, но останалите ще си бъдат по местоживеенето и все пак ще гласуват.
Водещ: На фона на тази активност, каква е вашата прогноза? Вашите колеги се обединиха около твърдението, че вие сте социологът, познал най-точно изборните резултати за Европейски парламент.
Юлий Павлов: Благодаря. Все пак коректната дефиниция е с най-малка грешка.
Водещ: Да, с най-малка грешка, за това сега с интерес очакваме да чуем какво прогнозирате.
Юлий Павлов: И аз, като г-н Асланов, ще кажа, че това още не е прогноза. Това е все пак моментна снимка. Прогноза ще направим следващата седмица. Както тука вашият колега, метеоролог, данните му за вчера не са прогноза за това, какво ще бъде времето след няколко дни, така и нашата снимка, какво би станало ако изборите бяха вчера, не е гаранция, че това ще се случи. Това е момента снимка.
Водещ: Какво представлява тя?
Юлий Павлов: Като сравнявам данните с тези на Агенция „Афис”, забелязах, че всъщност при останалите партии разликите са в рамките на статистическата грешка.
Водещ: Да, еднакви са ви данните.
Юлий Павлов: Практически са еднакви. И те казват, че има 5 сигурни партии и 3 на ръба, и ние казваме, че има 5 сигурни и 3 на ръба. Разликите идват при ГЕРБ. При по-високата активност аз предполагам, че ГЕРБ, партията с най-голяма периферия, ще получи известен бонус. Между другото, ако вземем между твърдо решилите да гласуват, и там съотношението е подобно. Така че засега аз очаквам все пак разликата между ГЕРБ и БСП да е по-голяма.
Водещ: Колко да е по-голяма?
Юлий Павлов: Съотношението е някъде от порядъка на три към две. От порядъка на 35-36%, на 23-24%. Обаче независимо от това добро съотношение, ако влязат повече малки партии, съставянето на правителство става много трудно.
Водещ: Вашата прогноза каква е, че ще влязат и малки партии? Колко казахте, че ще има – 8?
Юлий Павлов: Моята прогноза от социологическа гледна точка е, че 5 са сигурни, а 3 са на ръба. Но, извън социологически фактори ме карат да смятам, че и трите партии, които са на ръба, ще направят необходимото и ще привлекат липсващите им избиратели и най-вероятно ще присъстват в следващия парламент.
Водещ: Какво означава това, че ще имаме парламент с вероятно 8 партии?
Юлий Павлов: Достатъчно много са. И 7 да са, пак не са малко.
Юрий Асланов: Те и в момента са 8 и в сегашния парламент, макар че на входа бяха 7.
Водещ: Какви коалиционни маневри предвиждате да се случат?
Юрий Асланов:Не, това не може да се предвиди.
Водещ: Чисто математически, БСП и ГЕРБ ще имат ли гласове да направят двойна коалиция сами и да не се стига до някакви компромиси?
Юрий Асланов: Да, разбира се, но това е теория. Много трудно е да се предполага, че предвид на предизборните позиции и заявки, двете партии могат да се сглобят. Или поне не ми се вярва да е толкова лесно. Според мен има нещо, което трябва да се каже, че при анализа на отделните електорални групи на малките партии се забелязват няколко различия. Има партии между тях, като НДСВ и РЗС, с по-широка периферия, но с не толкова мотивирани избиратели, за разлика от ЛИДЕР, която партия, макар и на ниско ниво, е постигнала много добра мобилизация вече. Тя е почти равно с тази, която постигат в предизборна ситуация партии като БСП и ДПС.
Водещ: Т.е. те няма да имат проблем с бариерата, така ли да ви разбирам?
Юрий Асланов: Няма да имат проблем очевидно с бариерата. Дори очаквам на този избор, предвид това, че ЛИДЕР леко е разширил влиянието си, да се доближи до митичното число 200 хил. гласа, което при всяко едно положение може да го превърне в сензация.
Водещ: Означава ли това, че ЛИДЕР може да дръпне комформистки гласове от други малки партии?
Юрий Асланов: Това означава, че за ролята на балансьор ще спорят или „Атака” или ЛИДЕР в следващия парламент, защото от тези две партии на практика ще зависи позиционирането по оста ляво-дясно, т.е. накъде ще се наклонят везните.
Водещ: Т.е. ЛИДЕР и „Атака” ще се чакат като ветропоказатели накъде ще завъртят посоката. Ако са на ляво, отива БСП, ако са на дясно, изгрява ГЕРБ.
Юрий Асланов: По всяка вероятност тази отговорност ще падне върху подобни малки партии, които ще се превърнат в държащи ключа към следващото мнозинство, ако това мнозинство, разбира се, се състои. Защото аз мисля, че съществува и хипотеза следващи избори. Не бива да се произнасят заклинания, които са извън конституционния ред и процедурите.
Водещ: Г-н Павлов това допусна на пресконференцията, че много е възможна тази хипотеза.
Юлий Павлов: Да, аз отдавна допускам тази вероятност и то тази вероятност е много голяма, тъй като естествено правителство не може да се състави. Правителство между ГЕРБ и БСП ще има голяма парламентарна подкрепа, но почти никаква обществена подкрепа. А в състояние на криза, е много важно да имаме ясна отговорност, ясно лидерство, а не колективна отговорност.
Водещ: Вие давате нещо много интересно за отделните рейтинги, което подсказва възможни коалиционни ходове на Бойко Борисов. Вие давате, че се е сринал рейтингът на Мартин Димитров заради коалицията му с Костов, че Костов е най-мразеният политик, след него е Мартин Димитров.
Юлий Павлов: Аз не твърдя мразен или харесван.
Водещ: Най-неодобряваният.
Юлий Павлов: Най-неодобряваният, с най-голямо недоверие. Една от причините очевидно е коалицията с Костов, тъй като и при Мозер имаме срив в недоверието. Но, друга причина при Мартин Димитров бяха нарушенията на устава около формирането на листите. Всичките тези действия комплексно влияят върху лидера на една политическа сила.
Водещ: Можем ли логически да разсъждаваме, че ако Бойко Борисов направи коалиция с Костов, същото ще се случи и с неговия рейтинг, той ще влезе в позицията на Мартин Димитров?
Юлий Павлов: Зависи каква ще бъде тази коалиция, ако както е нормално за партии, членки на ЕНП, те се подкрепят и включително излъчат хора за правителството, но самият Костов не участва в правителството – ситуацията е една. Ако Иван Костов участва в правителството, то в самото си начало ще стартира с много висок процент на недоверие.
Водещ: Като цяло вашата прогноза, като говорим извън данните, защото казвате, че това е моментна снимка, можем ли да смятаме, че Бойко Борисов е прав като уклончиво отговаря по въпроса за премиерстването си?
Юлий Павлов: Естествено, тъй като няма гаранция, че той ще има с кого да направи коалиционно правителство. Даже така излиза, че правителството примерно трябва да се състои от 4 или 5 партии. Такава коалиция едва ли ще е стабилна, освен това кои ще се съгласят, какво ще е поведението на малките партии. Тук специално изключвам „Атака”, тъй като смятам, че от Брюксел няма да допуснат „Атака” да участва в каквото и да е управление.
Водещ: Възможно ли е тогава тройната коалиция да повтори мандата си с още една партия?
Юрий Асланов:Не бива да се изключва нито една възможност. Разбира се, че е възможно. Поне на база на близкия резултат от европейските избори, ние видяхме, че все пак тройната коалиция като цяло има най-висок процент от гласувалите. Аз мисля, че резултатът от тези парламентарни избори, на 5 юли, е неизвестен и ще бъде неизвестен до последния момент, защото ние в момента в нашите изследвания все пак визираме някакъв резултат, който би се получил на база единствено на пропорционалния избор, на листите. Но, да не забравяме, че 31 мандата ще бъдат мажоритарни.
Водещ: Как ще бъдат разпределени те?
Юрий Асланов:Това е пълно с неизвестни. Но, тъй като резултатът ще се определи на броя получени мандати, а не на получени гласове, в крайна сметка за мен победителят или подредбата на партиите в следващия парламент е все още неизвестна и тя ще остане неизвестна до последно.
Водещ: Защо българинът отказва вече да гласува за една партия? Защо българинът припозна малките партии, защо те се оказаха голямата изненада?
Юрий Асланов: Причините са много. Първо, обществото се разслои, появяват се нови прослойки, които са по средата, те търсят фрагментирано политическо присъствие.
Водещ: Само това ли е причината?
Юрий Асланов:Не. Най-вече народът прекалено пази жив спомен за еднопартийното управление.
Водещ: Което се изражда в режим?
Юрий Асланов: Да, по принцип го отхвърля.
Юлий Павлов: За мен има още една причина. Това е почти тоталната липса на позитивна кампания. В крайна сметка негативната кампания, която се води, мотивира твърдите ядра. Перифериите се привличат с позитивна кампания. И когато една периферия не е привлечена, вероятността тя да се разпилее към някакви малки партии, недоволна от големите, е доста висока. Искам да кажа, че специално за мажоритарните избори, че ние сме задавали въпрос във всеки избирателен район с конкретната бюлетина, с конкретните мажоритарни кандидати. Вие показахте преди малко една таблица, от която се вижда, че различията във вота между пропорционалното и мажоритарното гласуване са много малки. Изключително малки.
Юрий Асланов: Това е в анкетни ситуации и не означава, че ще се случи.
Юлий Павлов: Аз мога да кажа следното. ГЕРБ със сигурност ще има поне 14 мажоритарни избрани депутати, БСП – 6, и ДПС – 5. Останалите 6 места ще бъдат обект на борба. Но тези 14-6-5 са почти сигурни.
Водещ: Благодаря ви за този коментар. Много смислен, много интересен коментар. Ако някой трябва да се сърди на някого в тези избори, това са политиците на самите себе си. Българинът избира да гласува за по-малките партии, заради това, че не му се предлага позитивна кампания.

Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Ще има ли изборни изненади на 5 юли | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ще има ли изборни изненади на 5 юли
Автор: Anonymous да 2009-06-25 @ 11:07 EEST
Аз пък казвам,че БСП ще има 14,ГЕРБ 7 и ДПС 6,АТАКА 1,Сините 1.
Ще има ли изборни изненади на 5 юли
Автор: Anonymous да 2009-06-27 @ 13:42 EEST

Ако е изненада, че Росен Карадимов ще бъде мажоритарен, избран с гласовете на ДПС. Само да ви припомня, че последните 4 г. България се управлява дефакто от ДПС. Това беше мандата на ДПС. Затова Доган си позволява такива изказвания. Той се мисли за недосегаем.

А българските турци в България живеят много по-зле от българите, но се страхуват и затова ще гласуват за ДПС пак. УЖАС

Ще има ли изборни изненади на 5 юли
Автор: Anonymous да 2009-06-27 @ 21:10 EEST
защо пиленцето (герберцето) не се кандидатира само мажоритарен като е сигурен , че добричлийки ще го изберат.....едно ДС да ги представлява:)
Ще има ли изборни изненади на 5 юли
Автор: Anonymous да 2009-06-27 @ 21:18 EEST

Хахаха как да се кандидатира само за мажоритарен, нали няма да отиде депутат.   Абе в ГЕРБ пак са тези, които виждат само начин да стигнат до кокала.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди