изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:26 EET
Спътник откри ханския дворец във Волжка България    
История
Предполагаемото местонахождение на ханския дворец в столицата на древната държава Волжка България е открито благодарение на данни, получени от спътника за дистанционно сондиране на Земята "Ресурс-ДК1". Това съобщи пред ИТАР-ТАСС генералният конструктор на ракетно-космическия център в руския град Самара "ЦСКБ-Прогрес" равил Ахметов, цитиран от БТА.


Местонахождението на двореца оставаше загадка за археолозите много години. Предполагаме, че сме го открили, заявява Ахметов.
По думите му, руските учени са успели да го засекат в археологическия резерват Древен Булгар с помощта на специални методи на дешифриране на данните от спътника. Информацията била предадена на археолозите за потвърждаване чрез разкопки.
Територията на древния град Булгар, който в протежение на няколко века е бил столица на Волжка България, съществувала в средното Поволжие и басейна на р. Кама, е обявена за държавен историко-архитектурен музей-резерват и ежегодно там се провеждат археологически разкопки. При разкопките са открити жилища, занаятчийски работилници, хидротехнически съоръжения, бани, мавзолей, християнски храм, ханско съдилище и други сгради, припомня ИТАР-ТАСС.
Волжка България, известна още като Волжко-Камска България, е средновековна държава, обхващаща територията около сливането на реките Волга и Кама. Счита се, че държавата е основана около 660 г. от хан Котраг, един от синовете на хан Кубрат. Тя придобива независимост едва след като отхвърля хазарския сюзеренитет в края на IX в. или в началото на X в. През 922 г. държавата приема за официална религия исляма и постепенно създава висококултурна цивилизация. Волжка България просъществува чак до XIII в., когато е разрушена от набезите на монголо-татарите и става част от владенията на Златната орда. И до днес част от населението на автономна република Татарстан (до 40-те години на XX век Булгаристан) в състава на Руската федерация и на чиято територия се е разпростирала Волжка България, не приемат името татари и предпочитат да се наричат българи.  dir.bg
 


Сходни връзки

Спътник откри ханския дворец във Волжка България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди