изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:15 EEST
Задава се амфетаминова епидемия    
Новини
В България се задава амфетаминова епидемия, алармира координаторът на терапевтичен център "Ново начало" Желяз Андреев, предаде БТА. Според Европейския мониторингов доклад долната възрастова граница на употребяващите хероин у нас е 18 години.


Със сигурност обаче употребяващите амфетамин, канабис и алкохол са под тази възрастова граница, каза Андреев. Той допълни, че у нас няма изготвена справка за броя на амфетаминозависимите, но по неофициални данни те са около 120 000.
По неофициални данни в света 45 милиона души употребяват амфетамин, зависимите от хероин са 15 милиона и това са предимно хора на възраст между 13 и 18 години, посочи Андреев. Той обясни, че амфетаминът е изключително мощен стимулант, който уврежда цялата нервна система и е в пъти по-опасен от хероина.
За разлика от хероина, който е потискащо вещество, амфетаминът има възбуждащ ефект. Той се предпочита от младите хора, поради изключителната апатия, която ги е обхванала, а апатичният човек има нужда от възбудител, обясни психотерапевтът и консултант на програмата Давид Йерохам. Той уточни, че това е само една негова хипотеза.
От организация "Ново начало" настояват за промяна в политиката спрямо наркозависимите у нас. По думите на Желяз Андреев пътят е лечение - рехабилитация - превенция. Грешно е тези хора да се лекуват само от психиатри, тъй като наркоманията е психосоциално заболяване, погрешно е и да бъдат натиквани в клиники, където до края на живота си да бъдат третирани като луди и болни, коментира той.
Андреев отбеляза, че в Европа терапевтичните общности са под протекцията на социалните министерства. Според организацията у нас тази общност също трябва да бъде под егидата на социалното министерство, а не на Министерството на здравеопазването, защото терапията не включва лекарства, а развива социални практики.
Евродепутатът Душана Здравкова заяви, че възрастовата граница на употребяващите наркотици у нас е паднала драстично - до 12-13 годишни деца. По думите й, наркозависимите са хора в риск и често след престой в комуна или определено лечение не успяват да се социализират и отново се връщат към наркотиците.
Доклад на ООН, разпространен вчера, предупреди, че България е водещ производител на ситнетична дрога и основна точка за нейния пласмент.

dir.bg

 


Сходни връзки

Задава се амфетаминова епидемия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди