изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:17 EEST
УПРАВЛЕНИЕТО НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА - ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ В ИМЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ Й    
Интервюта

Кметът на община Добричка Петко Петков пред НДТ по повод 30-годишнината на общината



Г-н Петков, с какво настроение Вие – като кмет на най-голямата община в България, и жителите й посрещате празника?


- В своята дейност като кмет на община Добричка съм се ръководил от предоставените ми от законите правомощия, от желанието и потребностите на жителите на община Добричка, от моралните норми и принципи, в които съм възпитан и са станали верую в моя живот. Посрещам с оптимизъм и добро настроение празника на община Добричка. Поканили сме и очакваме да пристигнат много гости, както и участници в събора край с. Дебрене от различни краища на България. Това е празник, който от 1997 година ние посвещаваме на жителите на община Добричка – нашето най-голямо богатство, на хората от различни поколения, с различни професии и интереси, но и с много общо между тях – всеки е надграждал нещо по-добро с делата си, за да ни има нас, за да я има днес община Добричка.


- Каква е равносметката Ви от началото на настоящия мандат, кои са най-големите придобивки за общината ?


- Само преди няколко месеца внесох в Общинския съвет отчет за изпълнение на Програмата за управление през 2008 година. Ще си позволя накратко да отбележа какво извършихме през 2008 и първото полугодие на 2009 година.

Приоритет №1 за нас беше подобряване на инфраструктурата, облика и хигиенизирането на селата от общината. През 2008 г. бяха извършени ремонтни дейности на общински пътища, като са ремонтирани 10 253 м² асфалтова настилка на обща стойност 414 500 лв. с целеви средства. В резултат на реализирани икономии, по-висока събираемост на местните данъци и такси и другите собствени приходи, бяха проведени процедури и се възложиха допълнителни ремонтни дейности на общински пътища на обща стойност 225 176 лв. със собствени средства. За подобряване облика на селата на територията на община Добричка през 2008 г. бяха извършени строително–ремонтни работи на общински обекти, залегнали в строителната програма на общината на обща стойност над 2 млн. и 200 хил. лева. За 2009 година тази цифра нараства на 2 млн. и 460 хил. лева.

Фактите показват засилване на интереса на външни инвеститори към изграждане на обекти на наша територия. Така например през 2008 г. се изградиха три ветрогенератора край с. Дебрене за около 3 млн. лева. Въведени бяха в експлоатация складовите бази – силозен тип в селата Стефаново и Стожер, за около един млн. и 500 хил. лева. За 2009 и следващите години има инвестиционни намерения за изграждане на още 250 ветрогенератори и две складови бази в селата Бенковски и Стожер, с прогноза за около половин милиард лева външни инвестиции. Това непременно води и ще доведе до повече нови работни места, качествено съхранение на продукцията, увеличаване на доходите на собствениците на земя и в крайна сметка по-добро качество на живот в нашите села.

В процеса на привличане на външни инвестиции общината не е страничен наблюдател. През 2008 г. в общината бяха спечелени и реализирани различни проекти на обща стойност 1 млн. и 42 хил. лева, главно в сферата на образованието. До края на 2011 г. са привлечени инвестиции в размер на 5 млн. и 500 хиляди лева по спечелените два проекта от Оперативна програма „Регионално развитие”.

По втория приоритет в Програмата за управление бяха извършени редица дейности, водещи до създаване на условия за възстановяване на икономическата дейност в селата, за подобряване качеството на живота и ограничаване обезлюдяването на селата. В центъра на нашата работа беше грижата за управлението, стопанисването и разпореждането с общинската собственост в изпълнение на решенията на Добрички общински съвет.

Общината разработи и спечели проекти за повишаване на трудовата заетост на трайно безработни лица.

Като трети приоритет заложихме подобряването на социалните услуги на нуждаещите се хора в населените места на общината. От изключителна важност е четвъртият приоритет в Програмата, насочен към подобряване качеството на образованието в училищата и ЦДГ. Политиката на общината на този етап е да не се закриват училища и ЦДГ, да се осигурят нормални условия за учебно-възпитателната работа, безплатен транспорт за учениците и пътуващите учители. Като пети приоритет бе заложено стимулиране дейността на училищата, читалищата, пенсионерските клубове за възраждане, развитие и обогатяване традициите, обичаите и празниците на всички етноси.


- Пред какви предизвикателства е поставена община Добричка в условията на финансова и икономическа криза и как ръководството й успява да се справи с тях?


- Една от основните стратегически цели, заложени в Програмата за управление на община Добричка през мандат 2007-2011 г., е осигуряване на финансова устойчивост на общината. В изпълнение на тази стратегическа цел бяха набелязани конкретни мерки и дейности, реализацията на които ни дават възможност в условията на сегашната финансова и икономическа криза да изпълняваме без проблеми всички наши ангажименти. Още при съставянето на бюджета на общината за 2009 г. беше отчетено, че той ще бъде изпълняван в условия на криза и това намери отражение при планирането както на приходната, така и на разходната част. В процеса на изпълнение на бюджета на общината за 2009 г. се набелязаха и се предприемат конкретни мерки за повишаване събираемостта на местните приходи и оптимизиране на разходите, с цел нормалното приключване на бюджетната година. Смятам, че финансовото състояние на общината към настоящия момент ни дава основание да сме сравнително спокойни.


- Община Добричка е разположена в сърцето на Добруджа. Каква е обстановката в началото на жътвената кампания, какви са очакванията на производителите?


- В контекста на предишния въпрос считам, че финансовата и икономическа криза засегна много повече предприятията от реалния сектор, в т. ч. и земеделските производители. Увеличените разходи за производство, липсата на информация за стартовите изкупни цени за пшеницата, сушата обхванала Добруджа, която със сигурност ще намали добивите от пшеница с 20-30 %, състоянието на пролетниците, които са в критична точка за оцеляване – всичко това не дава основание за радост и оптимизъм у земеделските производители. Независимо от това от страниците на Вашия вестник аз пожелавам на всички земеделски производители от Добруджа и най-вече на тези, които работят на територията на община Добричка, спорна жътва и добри добиви.


- Какво да очакват в най-близко бъдеще жителите на община Добричка? Какво е посланието Ви към тях по повод празника?


- Управлението на една община е сложен процес, в който съдбата ми отреди да участвам вече 19 години. В отговор на Вашия въпрос - управлението на община Добричка няма друга алтернатива освен да бъде добро управление в името на нашите жители, за по-добър живот и просперитет. Ще направим всичко по силите си, щото дейностите, които сме планирали в Програмата за управление през мандата, да бъдат изпълнени. Това нашите съселяни могат да очакват от общината, но какво ще се случи в национален, европейски и в световен мащаб не се наемам да прогнозирам. Само след една седмица всеки пълнолетен български гражданин ще има възможността да посочи кой да управлява страната ни през следващите четири години. Разумният избор ще увеличи шанса на добрите очаквания. При грешки и експерименти просто няма да хванем последния влак. Но както се казва – „Глас народен – глас божи”.

По повод на празника пожелавам на жителите на община Добричка да са здрави, да се веселят и отпочинат добре преди жътвата, когато ще закипи усилен труд и над цяла Добруджа ще запеят зърнокомбайните и ще замирише на прясно овършано жито. НДТ

 


Сходни връзки

УПРАВЛЕНИЕТО НА ОБЩИНА ДОБРИЧКА - ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ В ИМЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ Й | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди