изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:23 EET
Строят канал между червено и мъртво море    
ЛюбопитноИзраелският министър на регионалното развитие Силван Шалом е подписал със Световната банка договор за финансиране на строителството на канал между Червено и Мъртво море, което по предварителни прогнози е застрашено от изчезване към 2050 година, съобщи АФП.

Пилотният проект за спасяване на Мъртво море с вода от Червено море предвижда прокарването на 180-километров канал, по който ще бъдат пропускани 200 милиона кубически метра вода.

Половината от общото количество ще се влее в Мъртво море, а останалата част ще бъде използвана за да запълни огромен язовир, предназначен за захранване на инсталация за обезсоляване на морска вода. Втората част на проекта предвижда изграждането на втори канал, по който в Мъртво море ще се вливат близо 3 милиарда кубически метра годишно.

Нивото на Мъртво море, разположено на 422 метра под морското равнище е в най-ниската точка на земната повърхност. Солеността на водата в него е 33,7 на сто. Нивото на този морски басейн намалява с по 1 метър на година, което създава сериозни екологични проблеми на съседните райони. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Строят канал между червено и мъртво море | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди