изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 14:10 EEST
Висока заплата далеч от дома    
По светаАзия привлича най-много висококвалифицирани чужденци на работа в дъщерни структури на големи американски, европейски и мултинационални компании. Най-високи са заплатите в Япония, Русия, Хонконг и Катар, показва второто проучване за начина на живот на експатите, поръчано от водещата британска банка HSBC.

Експати са чужденци, които се наемат на работа от собствениците на компанията-майка, когато разкриват дъщерна структура извън родината си. Това е обичайна практика и при закупуването на местна компания. Тогава експатът се включва в заварения мениджърски състав. Наемането на експати се прави, защото често корпоративната култура на новия собственик и на придобитата компания се разминават, но нейните мениджъри имат ценен опит на местния пазар.

В проучването са участвали над 3000 експати, работещи в 29 отрасъла на икономиката, вкл. и финансовия сектор.

Със заплата над $250 хил. най-много са експатите в Русия (30% от всички работещи в страната експати), следвани от тези в Хонконг (27%), Япония (26%), Швейцария (25%) и Индии (25%). Най-ниско платени са наетите чужденци в Австралия и Белгия. В тези две държави почти 60% от експатите получават около $100 хил. годишно.

Една от основните причини експатите да напускат родината си е възможността да получават не само високи заплати, но и да пестят повече средства за по-кратко време.

Както бедните (със заплата до $60 хил. годишно), така и богатите (със заплати над $250 хил. годишно) чужденци, наети на работа извън родината им, предпочитат да влагат спестените си пари:
- в недвижими имоти - най-предпочитани от работещите в Бахрейн и Южна Африка, а най-малко предпочитани от работещите в Германия и Бразилия;
- в инвестиционни фондове - най-предпочитани от работещите в Япония;
- в акции - предпочитат ги работещите в Хонконг, Малайзия и Япония.

Според анализаторите на проучването богатството на експатите се насочва към Азия и въпреки икономическата криза 85% от анкетираните заявяват, че не възнамеряват да се връщат в родината си и заради това пренасочват капиталите си на изток. Над 50% от работещите чужденци в Хонконг, Япония и Тайланд са намалили разходите си за сметка на спестяванията. Най-силно са занижени харчовете за развлечения и луксозни стоки. Това най-силно е изразено сред работещите в Русия и Бразилия (разходите за лукс и развлечения са намалени с 45%), следват Катар и Саудитска Арабия (с 44%).

Четири фактора определят качеството на живот на експатите:
- годишен доход;
- разполагаем доход;
- възможност да се пести;
- притежаване на луксозни стоки.

Само 14% от анкетираните посочват, че спестяват по-малко в чужбина, отколкото когато са работили в родината си.

money.bg

 


Сходни връзки

Висока заплата далеч от дома | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди