изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:50 EEST
ДА НАКАЖЕМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАТО ГЛАСУВАМЕ    
Политика

Пресконференция на Румен Иванов, мажоритарен кандидат за народен представител и водач на пропорционалната листа на ГЕРБ за 8-ми многомандатен избирателен район-Добрич



Да накажем управляващите и правителството на Ахмед Доган като гласуваме
 

Да не оставяме хора, които всъщност изобщо не се интересуват какво се случва в България, да пълнят урните
 

Избирателната активност е най-важната проява на гражданско общество

На първо място искам още веднъж да подчертая значението, което ние придаваме на участието на гражданите в тези избори. Избирателната активност не е само упражнение за социолозите преди и след изборите, а най-важната проява на гражданско общество в България. Ние сме наясно, че управляващите отвратиха и обезвериха хората и българските граждани вече не искат да гласуват. Не искат да участват в изборния процес, защото срещу гласа си досега получаваха само увеличаваща се корупция, приятелски кръгове и излъгани надежди. Видяхме с какви похвати правителството на Ахмед Доган си служи. Казвам неслучайно правителството на Ахмед Доган, защото премиерът Сергей Станишев управлява с мандата на ДПС. Затова сме отвратени от похватите, които те използваха при подготовката на тези избори. На първо място е промяна на изборното законодателство в последния момент. И то по начин, който да им осигури служебна победа. Ползван е натиск срещу съда. Категоричен бе отказът да се промени изборното законодателство, така че да се спре веднъж завинаги изборният туризъм. И аз съм убеден, че на пети юли ние тук, в Добричка област, отново ще бъдем свидетели на множество автобуси, които ще пристигнат от Турция, за да дадат тези граждани своя вот за пропорционалните листи, включително и за мажоритарните кандидати.

Искам да попитам: защо Петър Димитров, Росен Карадимов, защо не са по родните си места?

Може би, се притесняват, че там хората ги познават и няма да ги изберат. Може би, разчитат, на късата памет на добруджанци и на това, че по-малко ги познават. Искам да попитам също докога ще се смесва изпълняването на административни функции като министри с участието в изборите. Мога да покажа покана от министъра на икономиката Петър Димитров, която той реализира като министър тук в Добрич, а в същото време се използват за предизборни агитации. Такъв бе и случаят със събор “Песни и танци от слънчева Добруджа”, който община Добричка  организира край село Дебрене. Петър Димитров беше в качеството си на министър. В качеството си на министър той бе със служебните автомобили, с охраната от НСО. В това качество направи и изявление пред хората. В същото време вечерта това се пуска като предизборен материал, който има за цел да агитира гражданите да гласуват в негова полза. Чудя се, нима тези хора имат забрана да ползват личните си автомобили? Но, те трябва да знаят, че тези автомобили са закупени с част от данъците на хората – с нашите и ваши данъци. По този начин те ни превръщат в спонсори на кампанията си. Аз лично не съм съгласен да давам дарения в тази полза. На всички е ясно, че

БСП е напълно зависима от Ахмед Доган,

след като и премиерът Сергей Станишев, и държавният глава Георги Първанов, се престориха, че не чуха напълно безочливото изявление на Доган: “Аз съм властта”. Те се срамуват да направят коментар на това изказване, но аз смятам, че ние не бива да се срамуваме да го коментираме. Защото, ако в България има еднолична власт, пък била тя и на Доган, то тогава тези хора нямат изобщо място в парламента.

Отказът на гражданите да гласуват е напълно разбираем. Това е наказателен вот спрямо партиите, които са управлявали досега и са излъгали хората. Но, искам ясно да заявя, че няма да ги махнем, ако не гласуваме. Това ще даде възможност на тройната коалиция отново да се окопаят във властта.

Единственият отпор на контролирания вот е гласуването

Единственият отпор на изборния туризъм пак е гласуването. Затова искам да призовем всички на пети юли наистина да участваме в изборите гласувайки да проявим своята гражданска позиция. Да не оставяме хора, които всъщност изобщо не се интересуват какво се случва в България, да пълнят урните.

Разбиването на гласове

е втората тенденция на тези избори. Ние от ГЕРБ отдавна казахме, че става дума за схема на управляващите, която да доведе до разбиване на гласовете. Не е нужно да посочвам партиите, които бяха създадени от БСП и ДПС, за да направят това разбиване на гласовете. На евроизборите, в нощта след евровота Доган ясно и категорично обясни как са помагали някои партии, за да получат гласове. В тази връзка искам да попитам г-н Евгений Сачев удобно ли се чувства като мажоритарен кандидат в Добрич след като той нееднократно, включително и чрез мои приятели, се опита да ми окаже неимоверно въздействие, за да бъде включен в листата на партия ГЕРБ като народен представител. Ако той има морал, няма да се отрече от това. Но, поради факта, че листите на ГЕРБ се определяха не по шуробаджинашки принцип и, според това, кой кого ще помоли, за да бъде включен в тези листи, а кандидатите трябваше да отговарят на ясни и точни критерии, естествено, той не попадна в тази листа. Искам да го попитам удобно ли се чувства, след като участваше в събрания на ПП ГЕРБ в община “Оборище” в София и там също всячески драпаше да бъде номиниран. Ако се не лъжа, попадна в някакви номинации, но, най-вероятно, мястото, на което попадна, не го удовлетворяваше. Сега той си намери друга писта, от която да бъде изстрелян, ако така си мисли. Крайно време е дори и в изборите да проявим морал. Крайно време е да бъде наказано това аморално поведение на хора, които искат да представляват Добруджа и добруджанци, а в процеса на кампанията ги обиждат. Но, аз мисля, че добруджанци са достатъчно разумни хора, за да преценят, кои наистина могат да бъдат техни представители в българския парламент.

В тази кампания алъш-вериша с гласове надмина всякакви граници

Много е трудно да се докаже този процес. Те минават от къща на къща и раздават, но тези хора никога няма да си признаят. Наглостта достигна дотам да събират хора с мюсюлманско вероизповедание в джамиите и там да им раздават пари. Знаете, че никой няма да допусне нито представителна ГЕРБ, нито журналист, да документира това. Ако тези хора имат грам морал, не биха допуснали такова нещо. Преди половин час ни звънна човек, който каза, че в ромските махали се раздават агитационни материали и пари. Но, това пак е недоказуемо, пак са хвърлени приказки в пространството. Ако искаме този проблем да бъде решен, наистина това трябва да се реши в един избирателен кодекс с решаване на въпроса за изборния туризъм, което ще спомогне за решаване на въпроса с игнориране на купените гласове.

Научаваме за купуването на гласове, тъй като сред агитираните е имало и симпатизанти на партия ГЕРБ, които идват и ни казват това. Така, както стана на срещата в село Кочан. Записът е направен от симпатизант на ПП ГЕРБ и не е някаква извадка, не е монтаж на думите на Доган, а цялата среща е заснета. Не можем са бъдем обвиняваме, че пускаме в пространството думи, извадени от контекста, да ни обвиняват, че ние, идвайки на власт, ще направим нов възродителен процес, което е смешно да се коментира в 21 век. Или че ние, в лицето на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, говорим за някакъв лош материал, което наистина беше извадено от контекста.

До днес /бел. ред. вчера/ гласове се купуваха до 30-50 лева, а днес мизата е вдигнаха на 80 лева, включително и в село Коларци, Ангеларий. Край морето предполагам, че цената за купуване на гласове ще скочи. Още повече, че само в Балчик има записани 580 човека, които ще гласуват допълнително. Там няма толкова много туристи. Тези хора едва ли ще дойдат само за плажа, те ще дойдат да гласуват. По същата логика в София, в университетите, младите хора са привличани с безплатен уикенд точно на 4 и 5 в Благоевградско и Бургас, за да могат да гласуват там. Но, мисля, че тези млади интелигентни хора, няма да се поддадат на такава жалка агитация. Там, където са притеснени, че няма да могат да вземат мандат, БСП дават повече от ДПС. ДПС имат друго оръжие – те могат да си доведат няколко автобуса и да си изравнят гласовете. А, БСП трудно могат да си доведат, трябва да си платят повече. Считам, че по морето купуването на гласове ще стигне и до 300 лева. Както по време на местните избори, в определени морски общини гласът беше стигнал до 300 лева.

Използването на застъпници за купуване на гласове

Това е най-новата схема, която сработи на евроизборите. Не може една партия, появила се вчера, да регистрира 60 хиляди застъпници. Представете си какво означава това в национален мащаб. Всеки от тези застъпници има ангажимент да доведе още по пет души .  Ето как се разбиват 300 000 гласа, как се късат от демократичните, от дясноцентристките партии. Няма да назовавам коя е тази партия, но факта, че е резервната писта на Доган и Доган стои зад нея. Някои от застъпниците получават и по 100 лева, но нормата е 50 лева. В същото време един член на секционна комисия получава по 30 лева. Така и при нас всеки застъпник получава колкото член на избирателната комисия.

Проблемите на партиите в бъдещо управление идват преди всичко от начина на финансиране. Ако сега ние си позволим да направим една мощна кампания с много финансови средства, това означава, че предварително сме се обрекли при бъдещо управление, защото, всички знаем, че безплатен обяд няма. Няма такива хора, които биха си позволили да направят мощни дарения на една политическа партия и после да не си ги търсят.

БСП с най-скъпата кампания

БСП заливат хората с всякакви рекламни материали, билбордове с много телевизионно и радиовреме. Не може с лека ръка един министър да идва в период на предизборна кампания и да раздава държавни средства. Включително и на събора в Дебрене. Петър Димитров заяви, че удвоява сумата, отпусната от община Добричка като награден фонд. Доколкото зная от г-н Петков, сумата, отделена от общината е 5 000 лева.  Значи министърът с лека ръка даде от нашите  пари още пет хиляди лева. Ние се радваме да ги дават и е тяхно задължение като представители на министерствата и изпълнителната власт, но не преди избори да ни хвърлят прах в очите. Защо не ги дадоха на Добрич, когато ни лишиха от средства при разпределяне на излишъка от бюджета, а се опитват да ни замажат очите сега, за да ни подлъжат да ги изберем пак.

Нашата цел е по-висока избирателната активност

Не за това, че ГЕРБ иска да печели от това, а за да проявим будна гражданска съвест, гражданска отговорност. И не да говорим, че ги наказваме като не гласуваме, а да ги накажем гласувайки. Защото негласувайки, проявяваме примирение.

 


Сходни връзки

ДА НАКАЖЕМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАТО ГЛАСУВАМЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди