изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:59 EEST
50 СТОТИНКИ ДИВИДЕНТ НА АКЦИЯ ЩЕ    
Туризъм

Дружеството ще изгражда модерен фестивален център и таласоцентър. Ще продава “Бряст”



Печалбата на “Албена” АД за 2008 година да се разпредели,  като акционерите получат по 50 стотинки дивидент на акция, реши общото събрание на дружеството.

С 3 процента спад на нощувките през 2008 г. в сравнение с предходната година отчете ръководството на “Албена” АД на проведеното в курорта общо събрание на акционерите. През миналата година общият брой на реализираните нощувки е 208 921. Ръст са имали туристите от България, Румъния и Русия. Спад бележат пазарите Франция, Германия, Англия, Скандинавски страни и Бенелюкс. Най-голям ръст - 74 на сто, са имали румънските туристи, следвани от руснаците с 24 процента. Българските летовници са се увеличили с 5 процента, а онлайн записванията бележат 33 процента ръст.

Курортът Приморско, който също е собственост на “Албена” АД, е бил посетен от 14 601 гости. Към края на 2008 г. приходите на туристическото д0ружество са били 95 079 000 лева, което е с 2 674 000 лева или с 2,9 процента повече в сравнение с 2007 г.

Инвестициите на “Албена” АД през 2008 г. са били 54 956 000 лева, а нетната печалба 13 885 600 лева, което е с 22 процента по-малко от предходната година. Предвид икономическата криза, за сезон 2009 г. са направени инвестиции за 3 357 000 лева. Прогнозата за настоящия сезон на мениджърския екип на курорта е песимистична. Във връзка с финансовата криза основният акционер в дружеството “Албена холдинг” АД предложи управата на туристическото дружество да не получи като допълнителни възнаграждения част от печалбата на дружеството.

Завършило е търговото предложение на “Албена холдинг” към акционерите на ”Албена” АД за изкупуване на 1,3 млн. акции. В резултат на това са изкупени 250 000 акции, което е 5,8 на сто от капитала на дружеството. Общата стойност на сделката е 7,5 млн. лв. Така “Албена холдинг” вече притежава около 54 на сто от капитала на “Албена” АД. “Албена холдинг” обединява 800-900 работници и служители на курорта. В него мениджърският екип на туристическото дружество държи по-малко от 50 на сто от акциите, а работниците и служителите - над половината.  Изпълнителният директор на “Албена” АД Красимир Станев съобщи, че 3 процента от акциите са изкупени с цел да се стимулират перспективни млади мениджъри в Албена. Скоро 10 на сто от тези акции ще им бъдат прехвърлени с цел мотивация на младите специалисти.

През тази година “Албена” АД очаква още едно намаление на печалбата си, но въпреки това дружеството нормално изпълнява задълженията си към банките. Вече 90 на сто от дължимото за тази година е изплатено и още тази година дружеството ще започне да покрива част от задълженията си за 2010 г.  Предвидените за следващата година инвестиции на “Албена” АД ще са 4-5 млн. лв. Проектиране на модерен фестивален център ще започне до края на годината “Албена” АД, съобщи изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев. Целта е конгресният туризъм да заеме 20-30 на сто от продажбите на курорта. В момента неговият дял е 6-7 процента.

Новият фестивален център ще е с вътрешна площ от 5-6 хиляди квадратни метра. Към него ще има петзвезден целогодишен хотел със 120 стаи. Той ще се намира на мястото на сегашния Културно-информационен център, обясни Красимир Станев. Очакваната инвестиция в комплекса е 30 милиона евро. Очаква се той да е готов до 2012-2014 година. Наличието на такъв център ще даде възможност в Албена да се провеждат форуми на най-високо равнище. Курортът е бил сред трите места, които преди година са оглеждани за домакинство на срещата на държавните глави по проблемите на енергетиката. Албена вече обяви кандидатурата си за домакинство на европейско първенство по бридж. На ФИДЕ ще предложи кандидатурата си за домакинство на олимпиада по шахмат. Има и предложение “Златният Орфей” да се премести в Албена, каза Красимир Станев. 

През тази година ще започне проектиране и на таласоцентър в района на хотел “Арабела”. Той ще е със 120 стаи и модерен таласоцентър с използване на морска вода.

Предстои “Албена” да се освободи и от някои от активите си, стана ясно на общото събрание. Предвижда се дружеството “Бряст” да се предложи за продажба чрез Българската фондова борса. “Бряст” не можа да изпълни съдържанието, което искахме - да стане специализирано предприятие за хотелско оборудване. Не можахме да намерим инвеститор и то е доста зле откъм европейските критерии, обясни Красимир Станев. Необходимо е използването на тези активи за развитие на приоритетните за “Албена” отрасли, добави той.
 


Сходни връзки

50 СТОТИНКИ ДИВИДЕНТ НА АКЦИЯ ЩЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди