изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:58 EEST
Цветозар Томов с прогноза за следизборната ситуация 6 дни преди вота    
Интервюта Цветозар Томов, социолог от Агенция „Скала”, пред БНР, „Преди всички”
Водещ: Сега в „Преди всички” ще говорим за седмицата на вота с Цветозар Томов, социолог от Агенция „Скала”. Добро утро, г-н Томов.



Цветозар Томов: Добро утро. Добро утро и на тези, които ни слушат.
Водещ: Обикновено трябва да стават по-горещи и по-точни прогнозите с наближаване на изборния ден. Такава ли е тенденцията и сега?
Цветозар Томов: Не винаги е така. Зависи как се развива кампанията. Понякога се случва в последната седмица доста хора да се колебаят и да не са решили още за кого ще гласуват. И това затруднява правенето на прогнози. Към момента мисля, че около 20 на сто от хората, които ще стигнат до урните, все още не са взели решение. Все пак параметрите на предстоящия изборен резултат общо взето са ясни. Вие всъщност ги казахте – очакват се много партии в парламента.
Водещ: И трудно създаване на правителство.
Цветозар Томов: Вероятно, да.
Водещ: Като слушате риториката, която напоследък завладя нашите политически представители по предизборните им митинги, колко трудно е това „трудно”?
Цветозар Томов: Не бива да съдим само по тази риторика, защото повечето политически партии в България по време на кампании имат проблем да се разграничат една от друга, за да спечелят на своя страна избирателите, които са недоволни от политическия елит като цяло. Затова всъщност кампанията протича под знака на взаимни обвинения и нападки. След изборите нещата се променят, тъй като всички искат да участват във властта и се водят преговори не винаги на принципна основа. Възможно е да стане и така. Спомнете си, че през 2005 г. отново изглеждаше, че ще бъде трудно да се състави правителство. То наистина трудно се състави, но все пак се състави.
Водещ: Плашилото на това кой ще понесе отговорността, ако няма правителство, вече е размахано и неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди това да не се прави. Какво виждате в тези негови думи, категорична заявка, че той няма да се коалира на всяка цена с тях или по някакъв начин потвърждаване на тезата, че ще трябва да се правят големи компромиси?
Цветозар Томов: Ами не мога да тълкувам думите на г-н Борисов.
Водещ: Сложно ли ви е?
Цветозар Томов: Не, че е толкова сложно. Но виждате ли, това е един човек, при който делата доста често не са съответствали на думите. Спомнете си, че преди 4 години той говореше за това, че никога няма да прави партия. Въобще не искам да навлизам в такива подробности. Това е типично за българските политици – говоренето преди изборите обикновено не се взема предвид след тях. Все пак се надявам, че до коалиция ГЕРБ-БСП няма да се стигне, тъй като тя фактически би подменила вота на много български избиратели, които гласуват за тези две партии, именно защото не очакват, че е възможно те да се коалират.
Водещ: Би го подменила повече, отколкото го подмени НДСВ-БСП?
Цветозар Томов: В подобна степен.
Водещ: Добре. Какви са вашите прогнози най-актуални в момента, които можете да дадете? Какво е съотношението на силите между БСП и ГЕРБ? Има различни мнения на ваши колеги, ту че разликата се стопява, ту че тя е все пак едни стабилни 10%.
Цветозар Томов: Разликата е достатъчно голяма, за да можем да прогнозираме, че партия ГЕРБ ще спечели изборите в неделя. Действително в последните дни по наши наблюдения има известно скъсяване на дистанцията между ГЕРБ и БСП. Донякъде се повтаря ситуацията от кампанията на евроизборите, когато тя беше максимално голяма по наши данни около 10 дни преди изборите, след това започна да се скъсява. Тя също нарастваше допреди една седмица. Сега има известно скъсяване, но дистанцията е достатъчно голяма, още веднъж повтарям, за да твърдя категорично, че ГЕРБ ще спечели изборите.
Водещ: Много аритметика се прилага, когато се изчислява кой би бил и с кого би имал абсолютно мнозинство, за да управлява. Както стана ясно, май нито БСП, нито ГЕРБ могат да имат достатъчно гласове, дори и да се коалират с други партии. Според вашите прогнози БСП и ГЕРБ ще имат ли абсолютно мнозинство взети заедно?
Цветозар Томов: Зависи от мажоритарния вот. Само от пропорционалния – не.
Водещ: Мажоритарният вот, който очевидно ще е най-интересното нещо, което и вие социолозите ще следите на тези избори.
Цветозар Томов: Честно казано „мажоритарен” е трудно да се каже...
Водещ: Да, с всичките условности...
Цветозар Томов: ...защото в повечето случаи хората ще гласуват, повтаряйки вота си от партийните листи. Но така или иначе, най-трудно е да се направи прогноза за това как ще завърши, защото на много места силите са изравнени. Основно ще спечелят кандидати от ГЕРБ и Коалиция за България, но също така и доста кандидати от ДПС. В някои райони е възможна изненада и да спечели друг кандидат. Но те не са повече от 3-4.
Водещ: Как гледате на тази миграция към най-горещите региони, където ще се води ожесточена битка за мажоритарния пост?
Цветозар Томов: Всички подозираме, че са партийно организирани. А дали е така, ще се види в деня на изборите.
Водещ: А вие ще наблюдавате всички тези процеси, предполагам... Кажете вашия коментар за това как ще се промени кампанията до края и как ще се отрази това на изборите, след изказването на Ахмед Доган и като че ли дори и „гневът" и на БСП по повод на тези думи?
Цветозар Томов: Имах повод да изразя мнението си, че изказването на Ахмед Доган е цинично и истинно. То отразява реалната клиентелистка практика в българската политика. Именно поради това и всички политически реакции на това изказване, идващи от партиите, са лицемерни. Защото клиентелизмът е проблем на целия политически елит в България, и всъщност тази истерична борба за власт, която се води, се води по този начин, именно защото никоя партия не е готова да премахне клиентелистките практики в българската политика. Дали и по какви съображения Доган направи това изказване ми е трудно да коментирам. Струва ми се, че най-вероятно то да е просто резултат на... да го кажа – политическа непредпазливост, то е правено там пред някакви активисти, на човек, който изобщо вече не се съобразява какво говори публично. Но начинът, по който истерично го размахват, за да направят собствената си пропаганда другите партии, също не ми харесва, защото те са същите.
Водещ: Колко по-истерично, и цинично, и истинно ви се струва това изказване, сравнено с онова на предишните избори „обръча от фирми”? Или това е някаква последваща еманация на говоренето на Доган?
Цветозар Томов: Ами... колко по... в същата степен. Да, това е така. Това е така. Около партиите съществуват обръчи от фирми, ако използваме тази метафора. И огромните ресурси, които хвърлят партиите в кампаниите, не биха били възможни, ако не намират подобни източници на финансиране. Проблемът в България в това отношение е много тежък. И аз лично съм на мнение, че той няма да се реши, докато хората не разберат, че той не е решим просто и само с политически средства – като махнем тези „лоши” и сложим онези „добри”, които след това се оказват същите и пак ни разочароват, че проблемът е свързан с нефункционирането на институциите на гражданското общество и трябва да се замислим за съвсем други неща, включително и за състоянието на медиите в България. Изобщо на тези, които биха могли да оказват натиска върху политическата класа, за да бъде по-малко крадлива. Никъде в света политиците сами не са се отучвали да крадат. Трябва да им се пречи. Това е моето разбиране. И затова изборите няма да решат нищо в това отношение.
Водещ: 20-години след началото на прехода – тъжна констатация докъде сме я докарали с гражданското общество.
Цветозар Томов: Ами така или иначе ние строим демокрация на празно място в някакъв... в смисъл... поне от гледна точка на политическата ни култура. Ние нямаме демократична политическа култура и политическата емоция в тези 20 години го потвърждава в някакъв смисъл. Страната не е толкова зле, ако разгледаме начинът, по който все пак се развива частната инициатива в нея, възникват нормални неща, но тя има една изключително корумпирана и зла към гражданите си държава, която няма да се промени така лесно и няма да се промени просто в резултат на избори. Аз съм пълен песимист в това отношение.
Водещ: Добре, но кое според вас е лекът – да излязат хората отново на улицата, или по какъв начин да укажат своя натиск върху тези, които не искат да се откажат от клиентелизма?
Цветозар Томов: Изборите са един тест дали сме в състояние да направим такова нещо. Аз бих казал следното – когато по време на избори престанем да се интересуваме от това кой какви гръмки обещания дава, че ще ни оправи и ще махне онези, които са крадливи, за да дойдат неговите честни хора, когато започнем да наказваме политиците за всяко лъжливо изказване, и когато започнем да се интересуваме от това не какво обещават, а как смятат да го постигнат, когато проявим един здрав консерватизъм по отношение на личните им биографии, тогава нещата ще се променят. В Америка например е много трудно да се избере водещ политика, който няма здраво семейство. Казвам го съвсем в този ред на мисли. В България всички водещи политици от големите в момента партии не са в състояние да направят семейство, а ние ги избираме да управляват страната.
Водещ: Да, разбирам ви. Това е явно много дълъг процес, който ние ще трябва да...
Цветозар Томов: Да, това е въпрос на политическа култура, която се надявам лека-полека да бъде изградена в българското общество. Поне да оставим един по-добър свят за децата ни.
Водещ: Да.
Цветозар Томов: И това не са неща, които се променят бързо. Другото, което ме плаши в тази кампания, е, че политическото недоволство от ДПС се трансформира доста лесно в ксенофобия към турските граждани, което не бих искал да се случва към българските граждани от турски произход.
Водещ: Но и начинът, по който Доган продължава на инат да създава бисер след бисер всеки ден също трябва да получи някакъв отговор, нали така?
Цветозар Томов: Но Доган си е Доган.
Водещ: Последното му изречение беше...
Цветозар Томов: Доган си е един политик, някакъв си там политик. Не трябва да им се предава прекалено голямо значение. Освен Доган има стотици хиляди трудолюбиви и свестни хора към които ние не бива да се отнасяме така.
Водещ: Абсолютно сте прав. И затова, между другото, имат вина и всички останали партии, които плюейки Доган всъщност не предложиха нищо на хората, които дори под страх отиват...
Цветозар Томов: Защото те плюят Доган, използвайки това като инструмент за привличане на гласове и разчитайки именно на тази ксенофобия на избирателя.
Водещ: Смятате ли, че ДПС ще повиши резултата си на тези избори в сравнение с европейските? И заради това говорене ли?
Цветозар Томов: Включително, да, защото тези хора се чувстват да защитят позицията си, чувстват се маргинализирани от останалите, и въпреки, че и там има недоволство от ДПС и Доган, те нямат или поне не виждат сами те алтернативен избор, начина ДПС да престане да бъде такава партия, каквато е, е самото турско малцинство да се почувства политически прието в България, и да не търси защита в своята партия.
Водещ: И в своя лидер. Благодаря ви. Цветозар Томов от „Скала”, с който говорихме за процесите в политическото ни пространство броени дни преди парламентарните избори.
Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Цветозар Томов с прогноза за следизборната ситуация 6 дни преди вота | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди