изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:45 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 29 ЮНИ - ПЕТРОВДЕН    
ОбществоДнес се чества паметта на първоапостолите Петър и Павел. Апостол Петър бил рибар от Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според Евангелския разказ, Христос поканил двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското му име било Симон, а името Петър му дал Иисус Христос, което означава "камък".

Името на Павел пък означава "малък". След Възнесението апостол Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатея и Понт. Според преданието, загинал мъченически за христовата вяра, заедно с апостол Павел, който не бил от кръга на учениците на Христос.
Празникът на Павел и Петър се предшества от двуседмичен пост. Той се отбелязва за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и градушки. На този ден не се работи, а за здраве се коли петел или пиле. Вярва се, че петелът е символ на плодородието. На този ден семействата не трябва да остават сами и се канят гости. На този ден също се откъсват първите ябълки - петровки, които се раздават на близките и за мъртвите.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 29 ЮНИ - ПЕТРОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.31 секунди