изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:07 EEST
Онкоболни съдят заедно държавата    
ЗдравеОнкоболни ще заведат колективен иск в съда до две седмици заради липсата на лекарства за тях, съобщи Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Захариева призовава всичките 3800 души, изразили съпричастност към каузата, да направят минимални доброволни дарения в размер на 2 лева. Целта е да съберат средствата, необходими за завеждането на колективния иск, предаде Дарик радио.
Здравното министерство е заявило двойно по-малко количество лекарство за рак на костите за тази година, отколкото са заявили, че имат нужда онкодиспансерите в страната, показват данните на Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите на Теодора Захариева по този начин половината болни от рак на костите ще останат без лечение.
"Справките показват, че диспансерите за тази година са заявили 16 800 флакона от лекарство за онкоболни. Министерството е подписало договор за доставка до 8600 флакона. Много често говорим за липсата на лекарство за рак на гърдата. През 2007 година нужда от такова лечение са имали 541 доказани жени. Към днешна дата министерството лекува 220 жени. Това е черната статистика, с която разполагаме", коментира Теодора Захариева. А по закон тези пациенти имат право на безплатно лечение, допълва тя.
От Министерство на здравеопазването коментираха, че към този момент във ведомството не са постъпвали сигнали за липса на лекарства. По думите на Велислава Марек от дирекция „Лекарствена политика" към министерството броят на протоколите за заявка на лекарства за онкоболни са се увеличили и това забавя отпускането им. "До 3-4 пъти се увеличи борят на протоколите, които постъпват в Министерство на здравеопазването. Това са поименни протоколи. Естествено е, че в рамките на бюджета, с който разполагаме и който е планиран, ние не можем да отговорим в сроковете на тези пациенти, т.е. получава се едно забавяне на отпускане на лекарството им и може би това е причината. Искам да кажа, че тези протоколи се разглеждат и ако нормално протоколите преди са се разглеждали в рамките на месец, за тези протоколи отнема малко повече време - да кажем от 2 до 3 месеца. Получава се едно изчакване, за да могат да бъдат включвани нови пациенти за лечение", коментира Велислава Марек. По думите й не е опасно онкоболните да чакат 3-4 месеца за лекарството си. Тези онкоболни не са оставени без лечение в никакъв случай. Тук става дума за определени терапевтични схеми, коментира тя. dir.bg
 


Сходни връзки

Онкоболни съдят заедно държавата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди