изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:34 EET
МИНИСТЪР ДАДЕ САМО 20 ЛВ. ЗА СНОП ЕЛИТНО ЖИТО    
НовиниОфициално вчера стартира жътвата в полетата на Добруджански земеделски институт. Селекционерите очакват добра реколта. Домакини и гости почетоха паметта на големия български селекционер Тодор Рачински и поднесоха житни класове на паметната му плоча


Вчера официално стартира жътвата в селекционните полета на Добруджански земеделски институт. Стопаните от института ще приберат реколтата от пшеница от 12 000 декара. Очакваният среден добив е около 500 кг/дка, каза директорът на института Петър Петров. Спазена бе традицията жътвата да започне на Павльовден, като началото й бе положено от групата за автентичен фолклор от село Дъбовик. Първия житен сноп жътварите дариха на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който го откупи срещу 20 лв. само. След това той опита как се жъне. Сърпът след министъра хвана и присъствалия председател на Общински съвет на община Добрич Румен Иванов. Как се жъне със сърп в Добруджа показа и кметът на община Генерал Тошево Димитър Михайлов, който дори вметна: "Човекът Йовков е роден в Жеравна, но писателят Йовков е роден в Добруджа. Същото това важи и за един от най-големите селекционери на пшеница в България - Тодор Рачински, който е родом от Враца, но близо 20 години работи в Добруджански земеделски институт, на който е и директор до кончината си" и добави, че пожънатите от него класове ще бъдат положени и на гробовете на двама генералтошевци, направили много за региона Тодор Тодоров - бил председател на парламентарната комисия по земеделие и Рачо Стоянов - бивш общински съветник. "За да вървим напред, не трябва да забравяме откъде сме тръгнали" - каза Д. Михайлов.
Пред журналисти зам.-директорът на Добруджански земеделски институт Николай Ценов обяви, че в национален мащаб добивът от пшеница тази година ще е с 20-25 на сто по-малко, спрямо миналата година, още повече, че положението в Южна България било доста смущаващо. И докато средно 500 кг/дка е добър добив за стопаните, каза Ценов, то тази година ще е не повече от 400-420 кг/дка, прогнозира научният работник. "Ситуацията с ечемика също е пъстра в страната, макар че ние в нашите полета на института почти ожънахме и средният ни добив е 504 кг/дка. В Южна България добивът средно от дка ечемик е 200-300 кг. Смятам обаче, че няма проблем за осигуряване на зърнения баланс на страната, както и за износа, още повече, че Румъния и Унгария бяха ударени от сушата и те спряха износа си. Това говори, че пшеницата ще продължава да се изнася от страната" - каза още Ценов. Той заяви, че прогнозно в световен мащаб тази година зърнената реколта ще е в рамките на миналогодишната - 125-135 млн. т.
След като бе изпълнен ритуалът по зажънването и в полетата на института навлезе комбайнът всички гости - кметовете на Добрич и Генерал Тошево, както и председателите на Общинските им съвети, министър П. Димитров и всички присъстващи присъстваха на полагането на цветя от колектива на института на паметната плоча на Т. Рачински. Настоящият ръководител на научното звено Петър Петров припомни накратко успехите на българския селекционер: "Тодор Рачински е роден във Враца, за кратко е работил в Ловешко и три години в Кнежа, след което идва в Добруджански земеделски институт. Специализира 1 година в Италия. Първият негов създаден сорт тук е "Русалка", следван от още много други - "Чародейка", "Враца", "Левент", "Добруджа-1", "Пряспа". "Янтър" също е селектиран от него, който вече се сее 30 години". Всички присъстващи почетоха паметта на големия български учен с едноминутно мълчание.
 


Сходни връзки

МИНИСТЪР ДАДЕ САМО 20 ЛВ. ЗА СНОП ЕЛИТНО ЖИТО | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МИНИСТЪР ДАДЕ САМО 20 ЛВ. ЗА СНОП ЕЛИТНО ЖИТО
Автор: Anonymous да 2009-07-01 @ 17:41 EEST
Слаба ни е икономиката, затова?
МИНИСТЪР ДАДЕ САМО 20 ЛВ. ЗА СНОП ЕЛИТНО ЖИТО
Автор: Anonymous да 2009-07-03 @ 10:09 EEST
Венцислав Върбанов откри жътвата в село Красен

25 юни 2009 14:52 / обновена на 25 юни 2009 | Дарик-Добрич | 5 Коментирай

  n = document.getElementById('audio_player');

 

По - нисък добив на зърно между 30 и 40% в сравнение с миналата година прогнозира бившият земеделски министър и водач на листата на „Синята коалиция" в Добрички регион Венцислав Върбанов.

„Сушата е обхванала не само България, но и страни като Румъния и Унгария" - заяви Върбанов. Според него земеделските производители не бива да бързат да продават, а да изчакат по-добри цени. „Логиката в тази ситуация сочи, че цените на зърното ще се повишават в следващите месеци" - прогнозира кандидат-депутатът.

Той откри жътвената кампания в село Красен - в пшеничните масиви на арендаторите братя Алексиеви, които обработват над 20 хиляди дка в Добруджа.

„Земеделските производители трябва да виждат в лицето на държавата коректен партньор - нещо, което липсва в последните години" - каза още Върбанов. Той прогнозира, че ако държавата не се намеси в сектор като животновъдството, най-вероятно до края на годината стопаните ще унищожат животните си и ще разчитаме само на внос.

  Тази година жътвата започна по-рано, но както обикновено нашите управляващи пак изостават!    

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди