изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:35 EEST
МЕГИ ТАЧЕВА: ШИРОКА ДОБРУДЖАНСКА ДУША И ТВЪРДА РЪКА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ    
Интервюта

Винаги ще се връщам при хората в Добруджа, категорична е Миглена Тачева - мажоритарен кандидат и водач на листата на НДСВ за Добрички многомандатен избирателен район. Не приема използването на служебни автомобили по време на кампания и сама кара личния си “Нисан”. Мечтае за повече свободно време, за да е на любимото си място Камен бряг 



Меги, както я наричат колегите и приятелите й, е зодия Близнаци – родила се е на 24 май 1960 г. През 1984 г. завършва право, кариерата й тръгва като съдия-изпълнител във Варненския районен съд, сетне е съдия там, от 1990 става зам.-председател, а през 1998 г. вече е шеф на съда. Поканена е за заместник-министър на правосъдието в правителството „Сакскобургготски”, поставя основите на Центъра за обучение на адвокати, а от 18 юли 2007 г. е министър на правосъдието и пазител на държавния печат.

Миглена Тачева е родена в Провадия. Израснала е в семейство с пет деца (по-малкият й брат загива в автомобилна катастрофа преди 15 години). През 1967, когато трябва да бъде записана в първи клас, възниква съмнение за майка й, че е болна от левкемия, което налага продължително лечение в болнично заведение. Това става причина Меги да бъде приета в дом за сираци (Дом за деца и юноши) в Провадия. Но през всичките тези 11 години, до завършване на средното си образование, тя прекарва всяка ваканция при семейството си, с братята и сестра си.

След дипломирането си В Юридическия факултет на Софийския университет през 1984 годин тя казва, че е готова един ден да бъде главен прокурор. Двадесет години по-късно е министър на правосъдието и пазител на държавния печат. От 1994 година е основател и става председател на Управителния съвет на Сдружение „Правна инициатива за обучение и развитие” (ПИОР). Година по-късно е обучавана в Националния център за щатски съдии в Рино, щата Невада. През 1997 година специализира в чужбина управление и стратегическо планиране на неправителствени организации от програма „Демократична мрежа”. Организира няколко международни конференции и е преподавала Административно право и процес. Никак не е случайно, че именно на нея Висшият адвокатски съвет през 2005 година се довери за организиране обучението на повече от 11-те хиляди български адвокати.

Като малка е била буйно дете и е играла предимно с момчетата, спомнят си братята и сестра й. Детските щуротии  са й били прощавани бързо, защото от малка имала силно чувство за справедливост и се мъчела да помогне на всеки. Колегите й твърдят, че все още е запазила тези детски качества в себе си.

 

-         Г-жо Тачева, защо решихте да участвате в тези избори?

-         За първи път участвам в избори и провокацията ми дойде, вероятно, от изявление на Меглена Кунева, че един европейски политик трябва да се явява на избори, за да усети вота на хората.

-         Защо решихте да се кандидатирате именно от Добрич? Тук вие сте мажоритарен кандидат за депутат и водач на листата на кандидатите за народни представители от Осми Добрички многомандатен избирателен район на НДСВ.

-         За никого не е тайна, че партийните централи подреждат листите. Аз се съгласих да съм кандидат на НДСВ от Добрички район поради няколко причини. Смятам, че познавам района. Добрич беше във Варненска област, когато в продължение на осем години работих в Областна управа – Варна. Голяма част от хората, които сега са кметове, бяха и тогава в общините. Сред тях са кметовете на общините Добричка Петко Петков и на Генерал Тошево Димитър Михайлов. Кметът на Добрич Детелина Николова тогава бе назначена в отдела “Общинска собственост” на община Добрич и заедно сме правили Закона за местното самоуправление и местната администрация, заедно сме правили първите актувания на общински имоти. Оттогава познавам много хора, добруджанци. Познаваме се с колегите ми юристи, съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, с които заедно работехме, тъй като бяхме в една съдебна зона. Всички зонални съвещания, които организирахме, бяха със съдиите от Варна, Добрич, Разград, Шумен, Търговище. Сега като министър на правосъдието също поддържаме връзка. Затова една от първите ми задачи като министър бе работата по осигуряване на сграда на административния съд в Добрич. Дори в тази икономическа криза, благодарение на правителството и подкрепата на премиера Сергей Станишев, закупихме сграда за административния съд. Правителството отпусна 2 млн. лв. за това. Сега върви обществена поръчка за ремонта и не след дълго административният съд в Добрич ще се нанесе в нова сграда. Очаквам новият окръжен прокурор на Добрич Милчо Каменски да направи разчет и да вземем решение как да продължим усилията си за построяване на сграда на прокуратурата в Добрич.

Освен това смятам, че притежавам доста от чертите на богатата душа на добруджанеца. Едро скроена съм духом. Може би, с региона ме свързва и това, че имам малка вила на Камен бряг.

-         Много от мажоритарните кандидати и водачите на листи на настоящите избори не са хора от региона. Със сигурност много от тях след изборите изобщо няма да си спомнят за дадените обещания пред хората тук. Вие ще се върнете ли в Добруджа след изборите?

-         Какъвто и да е резултатът от тези избори, винаги ще се връщам в Добруджа. Моята кампания беше ограничена практически само до броени дни, защото трябваше да направя избор между това да представям своята личност или да продължа да работя за изграждането образа на България и на последната среща на европейските министри на правосъдието.

-         Зная със сигурност това, че ще се връщам при хората в Добруджа и след изборите. Ще се виждаме отново с  хората от село Овчарово, от Тервел, от село Безводица, Дуранкулак, от Балчик. Ще се върна и при децата от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество, защото считам, че децата трябва да имат занимания, а не да са на улицата. Това е политика на държавата, която бе очертана от нашето  правителство и следващото правителство трябва да я продължи.

-         Кое е най-важното, постигнато от Министерството на правосъдието под Ваше ръководство?

-         Изготвянето на 20 важни законопроекта, насочени към подобряване на правната рамка за улесняване дейността на бизнеса и укрепване правата на гражданите както в наказателния процес, така и в гражданско-правните отношения. Това бе водещо в дейността на Министерството на правосъдието през последните години. В центъра на законодателната политика бяха още защитата правата на децата в най-пълна степен, предотвратяване и противодействие на корупцията и хармонизиране на българското законодателство с европейските и международните стандарти. През последните две години бяха приети нов Семеен кодекс, изменения и допълнения в НПК и НК, промени в Закона за специалните разузнавателни средства, изменения в Закона за изпълнения на наказания и задържането под стража. Изготвена и приета бе Концепция за преодоляване на причините за осъдителните дела срещу България в Страсбург, както и Концепция за наказателната политика и за изготвяне на нов НК. Към всичко това трябва да се прибавят и двата изключително важни нови закона - Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси и Закон за събранията, митингите и манифестациите.

-         В областта на международните осиновявания бе утвърден нов модел в организацията на работа. За периода са подготвени и направени 490 предложения за осиновяване на 546 деца. Въз основа са дадени 236 съгласия за осиновяване на 256 деца. Министерството на правосъдието през този период положи специални усилия за подобряване на базата на съдебната система. За две години са инвестирани близо 80 млн. лв. за сгради на съдебната система.

-         Задължително за всички рекламни материали на тези избори е да присъства текстът, че купуването и продаването на гласове е престъпление. В същото време, все повече се говори, че това са изборите с най-сериозна “търговия” с гласове. Може ли, според Вас, този проблем да се преодолее?

-         Това е феномен, който обикновено става на четири очи. Затова е толкова малко резултатно противодействието на корупцията. Според мен, акцентът трябва да е върху превенцията. Да си спомним, че всички кандидати за депутати сложиха изречението, че купуването и продаването на гласове е престъпление. И всеки от нас да си отговори на въпроса дали го прави. Ако отговорите са честни, единици ще кажат “не”. Ако съумеем да направим това, което изричаме и обещаваме, сигурно щяхме да сме най-бързо развиващата се държава. Същото е с финансирането на кампаниите ни. Нашият избирател през тези години видя 2 и 200 и реално може да си даде сметка кои са почтени хора и за кого да гласува. Не да роптаем, че ще дойдат с автобусите да гласуват тук, а всеки от нас да гласува. За да имаме след това основание да негодуваме срещу тези, за които сме дали гласа си. Защото това е избирателното право.

-         Какво правите в свободното си време и въобще намира ли Ви се такова?

-         Отдавна нямам истински свободно време. Откакто съм министър, сега е първият ми отпуск. Той е за участие в изборите. Когато мога, съм на любимото ми място – Камен бряг. Макар сега да излизам в 5 часа и се прибирам след 12 часа. /Бел. Ред. След разговора ни с Меглена Тачева стана ясно, че заради внезапно заболяване на свой заместник, се налага тя да прекъсне отпуската,  която ползва за да участва в предизборната кампания за 41 –во Народно събрание./

-         Какво обичате да правите у дома?

-         Понякога обичам да готвя. Смея да кажа, че когато ме хване музата, готвя много добре. Рецептата на майка ми е пиперки с доматен сос. Много обичам зелеви сарми и пълнени  пиперки.

-         Зеленчуците собствено производство ли са?

-         В Камен бряг отглеждам няколко корена с домати и  краставици сорт “Гергана”, от които преди два дни набрах първите. Имам корен диня, пъпеш, ред пипер. И, разбира се, люти чушки. За зеленчуците по-голямата заслуга е на Марияна и Драго от Добрич, които ми помагат в градината. Използвам случая да ги поздравя и да им благодаря.

-         Прави впечатление, че сама шофирате...

-         Много обичам да шофирам. А и смятам, че когато правиш кампания, трябва да си със собствения си автомобил, а не с мерцедеса на парламентарист или министър и да ходиш с шофьор и охрана. Сама карам личния си автомобил “Нисан”.

-         За Вас има различни определения, наричат Ви  “Мъжкото момиче на правосъдието”, “Меги Тачър” и т.н. Как Вие определяте себе си?

-         Много труден въпрос. Възприемам се, като точен, искрен и прям човек, независимо, че на доста хора това може да не харесва. И съм добър приятел. Работя страшно много, но съм и голяма купонджийка. Заповядайте на 3 юли на площад “Свобода” в Добрич в 20 часа. Там ще има купон с Тони Димитрова, с Преслава Пейчева и група “Те”, и с личното участие на Меги Тачева.  Елате да изпеем няколко песни, ако е рекъл Господ.  

 

 

 


Сходни връзки

МЕГИ ТАЧЕВА: ШИРОКА ДОБРУДЖАНСКА ДУША И ТВЪРДА РЪКА ЗА ПРОБЛЕМИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди