изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:13 EEST
ДОКАЗАЛ СЪМ, ЧЕ МОГА ДА РАБОТЯ    
Интервюта

Вярвам, че добруджанци ще ме подкрепят и заедно, с общи усилия, ще направим много хубави неща, заяви в интервю за НДТ водачът на листата на Синята коалиция в Добричка област и мажоритарен кандидат за депутат Венцислав Върбанов



- Г-н Върбанов в Добрич Вие се срещнахте с представители на малкия и среден бизнес? Какви проблеми поставиха те и, съответно, какви ангажименти поехте Вие пред бизнесмените?

- На първо място представителите на бизнеса доста се пооплакаха от това, че държавата напълно ги е забравила и е абдикирала от решаването на реалните проблеми. Най-важното, което те поставят като проблем, е липсата на общи правила за всички. В един момент държавата за едни се оказва майка, а за други - мащеха. За тези, които са по-близки до обръчите от фирми, няма проверки, при тях има политически чадър, някои работят без документи и не плащат данъци. Докато всички останали, работейки по правилата, не могат да издържат на конкурентния натиск.

След срещата с бизнеса държа да отбележа, че има настроения за водене на регионална политика. Именно това им предложих аз и поради тази причина срещата за мен бе от голямо значение. Исках да видя дали представителите на бизнеса възприемат моите идеи за водене на регионална политика и създаване на стратегия за развитие на Добруджа - на земеделието и преработвателната промишленост, на инфраструктурата и туризма. И четирите направления не могат да се разгледат поотделно, те са свързани. Нужна е обща стратегия. В момента тази връзка е прекъсната, досега се работеше на парче. Има едни пари за инфраструктура - там някъде се решава кой път ще се асфалтира. Между две села е асфалтиран единият път, но до тях няма как да се стигне, без да се мине по друг, който е целият с дупки. Ние всеки ден пътуваме и виждаме тези неща.

Другото, за което говорихме, е скъсаната връзка между производството на суровина, зърнопроизводството, и преработвателната промишленост. Останали са няколко предприятия, които се броят на пръсти. Задължително е държавата да даде някакъв стимул за развитие на дребния и средния бизнес. И тук не става въпрос само за някакви пари или пък, едва ли не, за желание държавата да свърши работата на бизнеса. Напротив, те не искат намеса пряко в техните дела. Те искат правила. И това е ролята на държавата, както и да следи дали тези правила се спазват. В момента ние имаме законодателство, което не е чак толкова лошо, защото в голямата си част е адаптирано спрямо европейското. Но никой не следи да се спазва това законодателство, никой не притиска нарушителите.

Пред мен бяха поставени и проблемите, свързани с администрирането, и процедурите, през които преминава бизнесът, опитвайки се да реализира някакви европрограми, проекти с пари от еврофондовете и т.н. Хората направо са отчаяни - от отношението на част администрацията, от некомпетентност, от тромавите процедури и т.н.

- Многократно по време на Вашите срещи поставяхте акцент върху връщане у европейските партньори на доверието към България. Какво е нужно, за да се случи това?

- Нека започна с това, че ние веднъж вече сме връщали доверието в България, българските граждани, българската държава. Това се случи през 1997 г. За да се върне доверието, на първо място трябва да се покаже, че има ясна политическа воля за промяна отстрана на новото правителство, в което, вярвам, ще участваме и ние. Да се започне от спиране на корупционните практики. Нужна е промяна в процедурите и начина на администриране, необходимо е ускоряване усвояването на средствата. Нека вметна, че, например, по САПАРД ние вече безвъзвратно сме загубили 140 милиона. В този смисъл, от работата на следващото правителство за няколко месеца ще стане ясно дали има политическа воля и така ще се върне доверието. Само с лозунги и голи обещания просто няма как да стане.

- В края сме на предизборната кампания, а в неделя е вотът. Какво е Вашето послание към добруджанци?

- Аз ще продължа да работя така, както съм работил досега. Смятам, че съм направил много неща, които са видими в Добруджа. Нека припомня, че по мое време върнахме земята и сега почти няма добруджанец, който да не получава рента и то нелоша рента. В Добричка област се виждат модерните предприятия и стопанства и високото ниво на земеделие, които са факт в голяма степен и благодарение на това, че по мое време стартира програма САПАРД. Жалко е, че сега, в края на периода, една голяма част от ресурса ще бъде върнат, защото не можаха да създадат организация тези пари да останат в България. Благодарение на тази програма обаче се получи една много голяма промяна. И можеха да се получат още по-добри неща, ако имаше едно по-нормално управление.

Аз смятам, че добруджанци ще ме подкрепят, защото съм доказал, че мога да работя и смятам, че заедно, с общи усилия, можем да направим много хубави неща.

- Как ще коментирате последните изказвания на лидера на ДПС Ахмед Доган, че той управлява управляващите?

- Наглостта на този човек вече мина всякакви граници. Аз мисля, че сега е моментът да реагират всички, които не са съгласни с това, което той говори, и които всъщност не искат той да продължи своите действия в тази посока. Защото той в момента, за голямо съжаление, казва истината. В последните два мандата двама министър-председатели, едва ли не, бяха негови заложници. Той беше задкулисният кукловод. Смятам, че това ще мобилизира повече хора да излязат да гласуват. За да стане една истинска промяна, за да има управление, което няма нищо общо с досегашното, трябва да излязат да гласуват много повече хора. Надявам се, че българските граждани ще си дадат ясно сметка в момента колко е важно да отидат да гласуват. Да гласуват за когото искат - разбира се, най-добре за номер 19, за мен. Но в крайна сметка трябва да бъдат активни, защото сега е дошъл моментът да се направи промяната.

- В Добрич граждански сдружения алармираха за манипулиране на вота и излязоха със становище, че мажоритарният кандидат на БСП Росен Карадимов всъщност е скритият кандидат на партията на Доган. Как ще коментирате това?

- Какво да коментирам, нещата са толкова прозрачни. БСП и ДПС си имат споразумение. Там, където ДПС има кандидат, БСП не издига, и обратното. В Добричка област ДПС нарочно не издигна кандидат. Макар че аз бях провокиран да дойда тук до голяма степен освен от поканата на добруджанци и от това, че първоначалното решение беше сегашният министър на земеделието Валери Цветанов да е кандидатът на ДПС. Много исках да направим дебат за земеделието, но от него, както виждате, всички бягат. Управляващите не се появиха да говорим за проблемите на земеделието.

Така че на всички е ясно, че Росен Карадимов е и кандидатът на ДПС. Но аз много се надявам, че добруджанци са интелигентни хора и си дават сметка кой по-добре може да работи за региона. Смятам, че той - с неговите възможности и познания, не може да бъде толкова полезен, колкото мога да бъда аз.

В този смисъл, мажоритарният вот, особено сега и за Добруджа, е изключително важен. Хората трябва да направят своя избор и да решат кой да ги представлява в парламента и да защитава техните интереси.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

Снимка Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 


Сходни връзки

ДОКАЗАЛ СЪМ, ЧЕ МОГА ДА РАБОТЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди