изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:56 EEST
Бойко Борисов и Орлин Иванов - какви коалиции са възможни за ГЕРБ, ако управлява след изборите    
Интервюта Пред  БТВ, "Тази сутрин" - Бойко Борисов, лидер на ПП ГЕРБ, и Орлин Иванов, представител на ГЕРБ в ЦИК

Водещ: Добро утро! Както вече ви обещах, лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов e гост на нашето предаване. Добър ден генерале!
Бойко Борисов: Добър ден!
Водещ: Доведохте с вас г-н Орлин Иванов, който е член на ЦИК, искате с него да почнете?
Орлин Иванов: Това, което бих искал да споделя с вас, г-н Бареков и със зрителите на БТВ е, един огромен въпрос, който стои с броят на секциите, открити в Република Турция за изборите в неделя. Тук е избирателният закон, съгласно член 41 на закона, алинея 9, в населено място в Турция, а и навсякъде в чужбина, първа секция се открива при сто заявки от избиратели, но всяка следваща секция в същото населено място се открива при нови хиляда заявки. В Турция има общо 44 хиляди заявени желания за гласуване, а в същото време има 123 открити секции. Очевидно е, че около 60 секции или са незаконни, или са открити по преценка на външно министерство.
Водещ: Има ли такъв текст в закона? Външно министерство по преценка може да открива?
Орлин Иванов: Има такъв текст, но тогава въпросът е защо тази преценка не е приложена за Щатите, за Испания, за Гърция и т.н.?
Водещ: Но въпросът е, че те /.../ това, което са направили.
Орлин Иванов: Това, което беше обявено от министър Калфин е, че секциите са открити на база сто заявки, а ако са открити на този принцип, те не са законни.
Водещ: Какви мерки може да предприемете вие като ЦИК? Ясно е, че партиите могат да /.../
Бойко Борисов: Най-важната мярка, вашите зрители да знаят е, че БСП начело с водача на листата и станал вече евродепутат Калфин, пряко участва в манипулацията на изборите, давайки възможност да се открият тези секции в Турция. Да спрат БСП да се крият и да обясняват, че нямат нищо общо с ДПС, че били конкуренти или нямали общо. Пряко Калфин отговаря за това. И как преценката му за Турция е да се открият, а за другите държави в света не е.
Водещ: Какво може да се направи?
Бойко Борисов: Нищо не може да се направи.
Водещ: Яне Янев също маркира този въпрос.
Бойко Борисов: Направата е на 5 юли просто тези хора да излязат от властта, защото безобразията, които вършат, вече минават всички граници. Те опорочават изборите с това, защото всичките тези 60 незаконни секции ще дадат най-малко 1000-1500 гласа, колкото е един град като Пазарджик. Ето това е измамата, която е подготвил Калфин, разбира се, със знанието и на Станишев, и със знанието на Доган, и на всички останали. Да спрат да се крият и да пускат такива мюрета като Кадиев, като Овчаров да обясняват, че всъщност те са против ДПС, ама нали, сега така трябвало. Ето ви точни и ясни примери колко са лицемерни в поведението си тези хора.
Водещ: Добре благодаря за това, което ни казахте.
Орлин Иванов: И аз благодаря!
Водещ: Огромни са очакванията към вас. Днес внимателно прочетох вестниците, вашите интервюта, анализите, какво казват вашите бъдещи политически партньори. Очакванията ви са в неделя вечер да си поемете кръста, имате ли готовност да го направите?
Бойко Борисов: Разбира се! Ако избирателят това реши!
Водещ: Вчера, буквално тази нощ, блогът завря и закипя заради двойното интервю, което даде г-н Костов и вие вчера. Ще подкрепя Бойко, казва Иван Костов, той е готов да бъде част от конструкцията на следващото дясно-центристко управление, а това, което казвате пред Кристина Кръстева от „24 часа” дава три хипотези, ще ги повторя, да видим дали съм коректен, хипотеза първа – ГЕРБ управлява сам, хипотеза втора – ГЕРБ управлява с гласовете на Синята коалиция и хипотеза трета – предсрочни избори през август?
Бойко Борисов: Септември!
Водещ: Или септември? Това са вариантите, няма /.../
Бойко Борисов: Когато може по закон да се проведат.
Водещ: Някакви условия? Имате ли ясен вариант едно, разбира се, вариант две, би ли ви направил скептичен да бъдете премиер на България или някакви условия, които ще трябва да изпълнят вашите коалиционни партньори в бъдеще?
Бойко Борисов: Всичко зависи от резултата на 5 юли, колко е обществената подкрепа и заявеното желание за това нещо. В зависимост от резултата ще вземем най-доброто решение за нас и за страната.
Водещ: Т.е. в момента не можете да се ангажирате пряко с лична отговорност за премиерския пост, защото може да се окаже...?
Бойко Борисов: Не, премиерският пост не ми е самоцел! Разбира се, ако резултатът е такъв, че трябва да се поеме политическа отговорност и да се извежда страната от кризата, защото трябва да ви кажа, че ето и вчера, нямаше МС. Тя страната отдавна е без правителство. Популизмът на Станишев, че с 15% си намалиха заплатите на министрите последния месец няма равен. Те не са ходили на работа, вчера нямаше МС. Това е просто връх на безобразието. Ще каже някой от моите критици, ама не сте много категорични, когато давате оценка, трябваше да се използва парламента, докато работеше, да се преразгледа бюджета, да се актуализира бюджета, сега всички ние щяхме да знаем с колко пари разполага държавата до края на годината. Това, което имам като информация е, че към вчерашна дата 160 млн. вече е пасивът. Дали е така, дали не, ние ползваме информация, която излиза от министерството, ако сме правова, нормална държава, премиерът вместо да обикаля и да прави клипове, щеше да свика парламента, да актуализира бюджета и сега щяхме да можем да кажем – до края на годината имаме пари, само просто да кретаме или имаме пари дотолкова да увеличим пенсиите и заплатите. Защото той хубаво увеличава пенсиите от 1 юли, но това ще го плаща следващото правителство. Значи той се бие по гърдите, че увеличил пенсиите, това е все едно в един ресторант да поръчаш и да оставиш твоя приятел да плати сметката, а ти да си отидеш. Ние ще плащаме тези високи пенсии и пенсионерите трябва да знаят, че от нас зависи да бъдат изплатени тези пенсии. Четири години той не им вдигна пенсиите, вървяха заедно с индексацията, индексираше ги с инфлацията, и те горе-долу стояха едни и същи. С 20%-30% може да се е повишило аз четири години. Той ги повишава от 1 юли, когато вече няма да е той.
Водещ: Има един още по-страшен, по-лош вариант за България и той е всеки един Министерски съвет, който Народното събрание вече си е отишло, а това вече ще бъде в историята в неделя, той е деморализиран. Значи това са хора, които няма как да работят оттук нататък. Представяте ли си да няма правителство още няколко месеца? Предсрочни избори септември-октомври?
Бойко Борисов: Той от Нова година досега правителство няма.
Водещ: Не е така, значи говорим за друго, да няма най-елементарни политически дейности.
Бойко Борисов: Не, няма! Няма и Министерски съвет (МС)! То това правителство сега, единственото, което прави, е да си доразпределя постове в държавата и с цялото им нахалство минава от това, че те продължават и консули да изпращат, на НОИ, за Здравна каса, на агенции, на банки. Подменят всичко в последните дни. Значи те имат време това да правят, а нямат време да актуализират бюджета.
Водещ: Т.е. за вас не е страшно това правителство да остане още три-четири месеца ли? Така ли да разбирам?
Бойко Борисов: Казвам, че...
Водещ: Ако няма правителство веднага?
Бойко Борисов: ... ако сме държава, която иска стабилно управление, не се правят такива математически сметки. Защото след това всяка една коалиция ще бъде много крехка, много бързо ще загуби обществено одобрение, защото хората да поляризирани и искат ясна и точна отговорност. Вече им омръзна от оправданията – НДСВ били изпълнили програмата си, ама БСП и ДПС не са, БСП – не сме изпълнили, защото от НДСВ и ДПС така искаха, а от ДПС казват – от БСП и НДСВ виновни. Виновни няма всъщност, всички само се оправдават. Затова ние искаме на 5 юли, ако управляваме, да управляваме самостоятелно, за да си носим отговорност. Когато имаме болшинство, винаги можеш да поканиш и да търсиш през парламента максимално широка подкрепа, никой не може да ти извива ръцете, никой не може да ти поставя условия, никой не може да ти каже. Ужасно е, че ще се разпилее вотът по малки партии, защото тяхната роля, и вашите зрители трябва да го разберат, на малките партии, които ще влязат, идват на преговорите и казват – имам 15 депутата, давам ги, за да направиш правителство, но искам министъра на енергетиката.
Водещ: Някой поискал ли ви го е вече това?
Бойко Борисов: Не ми го е поискал, но знам какво ще ми искат.
Водещ: Добре, че си знаете предварително, няма да има изненади.
Бойко Борисов: Предварително отговорът ще бъде „не”. Другият ще дойде и ще каже – искам министър на правосъдието или на екологията. Предварително трябва да знаят, че отговорът ще е „не”. Тогава как ще направим правителство? Затова казвам, че ако не можем да направим принципно правителство, значи ние си позволихме и ще цитирам Станишев, че няма проблем за държавата да има юни месец избори и юли месец избори. Щом няма, когато ние искахме да са в един ден, да спестим пари, щом няма проблем, да направим и август месец. Тогава вече всичките българи, които не са гласували или които са чакали да видят, следствие на тези манипулации, дали няма да ги излъжем, да направим с БСП коалиция, с ДПС, това, което масирано вече година и нещо и вие много спомагате за това...
Водещ: Аз питам само.
Бойко Борисов: Всеки ден питате. То че няма...
Водещ: Пак ще питам, експертен кабинет? Ето, мнозина казват...
Бойко Борисов: Кои са експертите? Дайте да не говорим сега, вие можете ли, защо не направите експертен кабинет от журналисти? Защо всеки си е в телевизията?
Водещ: Опазил ме Господ, ако това експертен кабинет да управлява държавата.
Бойко Борисов: Имам предвид на ниво медии, да го направите.
Водещ: Е това е „Реал” Мадрид. Взимаш най-доброто.
Бойко Борисов: И не се класираш за Шампионската лига. Не се класираш, какво значи експерт? Експерти без политическа воля, без експерти, партия, парламентарна група, да ги държи и да носи отговорност за тях, си остават само един експерти.
Водещ: Експерти с гласовете на БСП, на ГЕРБ и на още една партия от парламента и ще имате много силно мнозинство.
Бойко Борисов: Ако той е бил много добър експерт, той си е намерил много добра работа. Гладен добър експерт няма. Безработен добър експерт няма! Частният бизнес изсмуква всичко най-добро.
Водещ: Това означава ли, че хората, които са при вас в партиите, не са добри, защото не са си намерили работа?
Бойко Борисов: Ние говорим за експерти! Затова, когато политическата партия излъчва експерти, тя си носи отговорност за него. Експертът, който ще отговаря за енергетиката или експертът, който ще отговаря за образование или за здравеопазване, в момента, в който не изпълнява програмата на партията или влезе в корупционна схема, проваля се, партията го отзовава и слага друг човек. Това е разликата!
Водещ: Като казахте за условията, вчера Иван Костов, буквално блогът наистина ври и кипи тук, заради интервюто, което дадохте вие и Иван Костов, казва така – ще подкрепя Бойко. Новината е, че поне може да разчитате на гласовете на Костов в парламента. Едно-единствено условие постави той обаче. Той поиска в споразумението между вас да има текст, който да гарантира обезглавяване на службите, да бъдат подменени офицери от ДАНС, ръководството на ДАНС, назова имената на Петко Сертов и на Алексей Петров. Приемате ли такава чистка като условие, което ви е поставил г-н Костов?
Бойко Борисов: Вижте, когато станах главен секретар, аз запазих може би 90% от директорите, от състава от предишното правителство.
Водещ: Офицерите на г-н Костов, които той беше назначавал.
Бойко Борисов: Всъщност и г-н Костов ги беше назначил. Освен това аз мисля, че не е коректно, аз досега на никой не съм поставял никакви условия. Да сте чули от ГЕРБ, от мен да кажем – ами ние поставяме условия на който и да било?
Водещ: Но малките поставят.
Бойко Борисов: Аз всеки ден, бяха седем, станаха май десет, Яне Янев ми поставя условия, г-н Костов ми поставя условия. Всички ми поставят условия. Малко трябва по-скромно да бъдем. Първо изчакайте да ви поканят, изчакайте да седнем на масата за преговори, тогава ми поставете условия. Аз от пресата научавам всеки ден какви условия трябва да изпълнявам. Все аз съм загубилият или ще загубя, или на всяка цена трябва да се направи правителство – не. На всяка цена не бива да се прави правителство, но да се връщам на службите. Така че аз винаги съм демонстрирал приемственост. Със службите трябва да се внимава и г-н Сертов, и главният секретар Павлин Димитров ще бъдат извикани на разговор, аз разбирам от тези неща. Ще ме запознаят с оперативното стопанство, ще ми кажат какви разработки на какъв етап са, след колко време ще се реализират. Естествено отсега, ако ме гледат да знаят, ще ги питам какво са направили по купуването на гласове. Не може големите телевизии, вестници за минути да хващат по 500 души купуват гласове, те да дойдат и да ми кажат, че не са констатирали или не са задържали хиляди хора, които ще бъдат платени за изборите. Още преди 20 дена говори в изборите за евродепутати, че ще има платен вот. Те трябвало да накичат с мероприятия всички купувачи на гласове по страната, на 6-7 тези партии, които са си го позволили, да си понесат отговорност.
Водещ: Те няма да стигнат сигурно подслушвателните устройства?
Бойко Борисов: Имат много!
Водещ: Да сме спокойни!
Бойко Борисов: Така че, ако те са се справили с тези си задачи, ако в тяхното оперативно стопанство има достатъчно разработки и то по висшите етажи на властта, защото не може цяла Европа, народът говори само за корупция, те да кажат – нямаме данни. Ако те са си свършили работата, могат да бъдат гарантирани, че ще продължат да си я вършат.
Водещ: Вчера на въпроса ми, който ви зададох като хипотеза, какво би станало, ако ДПС се възползва...
Бойко Борисов: Така, че резултатите им са техният гръб или гаранцията, че ще бъдат на постовете си.
Водещ: Добре. Вчера ви зададох въпроса като хипотеза, разбира се, цялата тази анти-ДПС кампания...
Бойко Борисов: Тя не е анти-ДПС кампания.
Водещ: ... стане в един момент етнически бумеранг?
Бойко Борисов: Ще ви моля това да не се..., понеже го чух и от уважаемия г-н Колев да говори за анти-ДПС кампания, такава кампания няма! Тази кампания се породи от личните изказвания на Ахмед Доган. Просто всички медии и политици бяхме принудени да коментираме казаното от него. Никой не му го е нито извадил, както с мен и всички медии го признаха, че лош човешки материал, особено за български пенсионери, това не е изричано от моята уста. БСП си проведе един месец кампанията с това. Сиреч е абсолютна лъжа и манипулация. Абсолютно! В случая ние всички видяхме г-н Доган, излиза и казва – аз управлявам управляващите, аз съм властта, аз преразпределям финансите. После се обясни, че ставало въпрос за кметовете и ако е така г-н Доган, г-н Станишев, вие защо тогава упреквате кмета на София, че не може да се справи с проблемите, след като вие признавате, че той само носи проекта, а от вас зависи. Значи вие сте ни бойкотирали. Така че каквото и да направят те, все е грешно. Попадат в собствените си капани, които са залагали. Това, че се нарече „бацил”, вярно, добър, кисел, бацил, бацил, но вкисва прясното млеко и го прави кисело толкова добре. Ние, не примерно да кажете някой да е обидил г-н Доган, да му каже – ти си бацил, той се нарича такъв и ние почваме да коментираме. Така че тази ДПС кампания се води от него и именно той създава страхове в българските мюсюлмани, като говори за Възродителен процес, като говори за какви ли не щуротии, че ще бъдат извършени. Колко пъти, има сигурно сто пъти, аз заради това тълкуване на Възродителния процес, оттогава и се извиних, и обясних, и говорих, че е абсурдно това да се случи, че това е най-уродливото явление, което е правно за българските мюсюлмани, е той продължава да говори.
Водещ: Хипотезата е, ако самият Ахмед Доган извади в неделя етническата карта и каже – не може просто турци да бъдат гонени от властта, вчера и ние казваме – и ние ще извадим етническата карта. Какво означава това?
Бойко Борисов: Вижте, съдържанието какъв е на вашия въпрос? Ако някой вади етническа карта, значи ние първо не сме демократична държава, ние имаме проблем с политическата система, всъщност това ще докаже, че има етническа партия и ако това е вярно, че ако ДПС не са във властта, ще има проблем, етнически, тогава трябва незабавно парламентът като се събере, да приемем друго устройство на държавата.
Водещ: На квотен принцип?
Бойко Борисов: И то точка първа в Конституцията трябва да бъде – ДПС е първа политическа, незаобиколима, единствена партия, която задължително участва в управлението и лидерът на ДПС има право да посочи кой ще бъде премиер, президент и министър в Република България. Това трябва да стане, за да са спокойни тогава. Иначе защо ние можем да сме в опозиция, всички български партии могат да са опозиция, те ако не са във властта и да командват двете министерства – екология и земеделие, край, ще има етнически въпрос?и това означава, че всички български политици са лицемери през тези 20 години и не са казвали истината в очите на хората. Това означава, ако е верен вашият въпрос, че ние сме приключили с държавността.
Водещ: Дали ако някой друг политик беше казвал думите на Ахмед Доган, щяха да предизвикат такава истерия и такава полемика в обществото? Примерно ако български политик беше казал, ето, аз командвам моите министри? Вие няма да нахоквате вашите министри ли? Няма да им се карате?
Бойко Борисов: Разликата е голяма! Българските политици до този момент...
Водещ: Сигурен съм!
Бойко Борисов: Момент. Аз съм носил и нося като кмет, като главен секретар, административна отговорност. Аз всеки ден слагам по две-три хиляди подписа. Лидерът на БСП и премиер носи с цялата си отговорност, включително и наказателна за това, което прави. Ахмед Доган си седи в Сарая и казва, че може да управлява управляващите, да управлява министрите и всички останали. Това не е конституционално.
Водещ: Конституционно.
Бойко Борисов: След като е толкова добър, след като е мандатоносител, защо трябваше Станишев да е премиер? Ето, вие казвате, в неделя, ако вие победите, носите мандата, ставайте премиер.
Водещ: Защото Сергей Станишев беше лидер на най-голямата парламентарна партия.
Бойко Борисов: Така, но мандатът беше на ДПС. Честното е, когато мандатът е на ДПС и толкова добър лидер имат, според него, който може всичко, защо Ахмед Доган не беше премиер?
Водещ: Последен въпрос.
Бойко Борисов: Не, защо не стана премиер?
Водещ: Ще потърсите ли президента за съвет за консултация след неделя? Имате с него, принципно, много добри отношения?
Бойко Борисов: Президентът, с цялото ми уважение към институцията и него самия, аз продължавам да чакам той да излезе и да каже истината, и то е хубаво да я каже сега, преди изборите, за неговите съпартийци и съответно коалиционни партньори, тези, които го подкрепиха за президент, това са ДПС и БСП, да излезе и да каже на избирателите и на българския народ, оставам той да прецени как ще го каже, но трябва да звучи така – имах много добра идея, исках да влязат мажоритарни кандидати, исках да влязат личности в парламента, но за съжаление БСП и ДПС и техните лидери Станишев и Доган, да ги посочи, защото не сме всички маскари, те са тези, които опорочиха моето искане за мажоритарен вот, направиха така, че арестанти да влязат в парламента, направиха така и се извинявам на ГЕРБ, че поне 20 депутата ще им откраднат на тези избори с този псевдомажоритарен вот, защото в областните градове ДПС не издига кандидат и ще подкрепя мажоритарните кандидати на БСП. Сиреч БСП и ДПС си направиха закон, за да могат да откраднат 31 депутата. 31 няма да могат да откраднат, мажоритарните, но аз мисля, че те ще вземат към 20 депутата. Тези депутати щяха да бъдат в ГЕРБ!
Водещ: Бойко Борисов, в неделя ще се видим отново! Желая ви успех! Гост на нашето предаване, той имаше възможност да сподели със зрителите на БТВ своите последни предизборни мисли, преди всички ние да помислим да гласуваме в неделя.

Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Бойко Борисов и Орлин Иванов - какви коалиции са възможни за ГЕРБ, ако управлява след изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди