изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 23:04 EEST
Победата на ГЕРБ на парламентарните избори – коментари в световната преса (ОБЗОР)    
По светаСофия. Дясноцентристката опозиционна партия ГЕРБ печели с голяма преднина пред управляващата социалистическа партия парламентарните избори в България и премиера на страната Сергей Станишев призна за загуба във вота, съобщава канадският вестник ”Уолстрийт джърнъл”.


Официалните резултати не се очакват преди края на деня, но кметът на София и лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов заяви, че очаква той да състави следващото правителство и да поеме поста на министър-председател.
„Аз ще поема отговорността да водя следващото правителство”, заяви Борисов на пресконференция.
Станишев, чиято социалистическа коалиция понесе ниски резултати заради корупция, поздрави опонента си за победата. „Резултатите показват, че БСП претърпя сериозна загуба”, заяви той.
Партията на Борисов, засега не успява да събере абсолютно мнозинство, но може би ще успее да състави коалиционно правителство, коментира изданието.
Около 53% от 6,8 млн. души имащи право на глас са упражнили своето право да изберат следващото правителство на страната. Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които съблюдават вота, ще публикуват своя доклад по-късно днес, допълва изданието.

Бойко Борисов бивш бодигард и настоящ лидер на дясноцентристката партия ГЕРБ заяви, че ще формира възможно най-бързо правителство, след като екзит пола показа победа за партията му в парламентарните избори на България, коментира британският вестник ”Дейли Телеграф”.
Кметът на София, Борисов се очаква да накаже управляващата социалистическа партия, в нейните неуспешни опити за справяне с икономическата криза, от която най-бедната страна в Европейския съюз пострада и невъзможността на правителството да се справи с организираната престъпност.
Според екзит пола, ГЕРБ ще спечели около 40% от вота, като управляващите партии не успяха да съберат и половината от този резултат, коментира още изданието.

Дясноцентристката опозиционна партия ГЕРБ печели с голяма преднина парламентарните избори в България и премиера Сергей Станишев призна загуба във вота, съобщава канадският вестник ”Торонто стар”.
Официалните резултати не се очакват преди края на деня, но кметът на София и лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов заяви, че очаква той да състави следващото правителство и да поеме поста на министър-председател.
„Аз ще поема отговорността да водя следващото правителство”, заяви Борисов на пресконференция.
Станишев, чиято социалистическа коалиция понесе ниски резултати заради корупция, поздрави опонента си за победата. „Резултатите показват, че БСП претърпя сериозна загуба”, заяви той.
Партията на Борисов, засега не успява да събере абсолютно мнозинство, но може би ще успее да състави коалиционно правителство, коментира изданието.

Популисткият кмет на София, Бойко Борисов обяви победа на парламентарните избори в България късно вчера, съобщи британският вестник „Файненшъл таймс”.
Предварителните резултати дават около 41% от гласовете за неговата дясноцентристка партия ГЕРБ.
Партията се очаква да вземе 118-120 депутатски места в 240-местния парламент, като са на крачка от създаване на мнозинство.
„Щастливи сме с тези резултати, това е като да спечелиш футболен мач със седем или осем на нула”, заяви Борисов в интервю за българска телевизия.
Борисов заяви, че може да покани „Синята коалиция”, малка дясноцентристка партия, която печели около 6,5% от вота или около 16 депутатски места, за евентуално формиране на ново коалиционно правителство.
Иван Костов, бивш премиер и лидер на „Синята коалиция” заяви, че партньорство с ГЕРБ ще означава формирането на „много стабилно и силно дясноцентристко правителство, което ще се справи с икономическата криза и борбата с корупцията”.
При около 80% преброени бюлетини, управляващите социалисти са доста зад ГЕРБ с около 17-18% от вота.
Представящата етническото турско малцинство ДПС, е на трето място с около 11-13%, допълва изданието.

Кмет победи партията на премиера Сергей Станишев в парламентарните избори, сочат резултатите от екзит пола, като причина за това се смята икономическата криза и натиска оказван на страната в борбата й с корупцията, коментира катарският вестник ”Гълф таймс”.
Но докато партията на софийския кмет Бойко Борисов, ГЕРБ победи социалистите на Станишев, партията не успя да спечели мнозинство.
Със своята къса прическа, добре сложена физика и мъжествено излъчване, 50-годишният бивш пожарникар Борисов, е една от най-популярните личности в страната.
Партията на Борисов, ГЕРБ печели 38,5 – 41,8% от вота, докато БСП на Станишев е на второ място със 17,1 – 18,5%, според данните от екзит пола на четири социологически агенции.
Най-вероятният партньор на ГЕРБ, „Синята коалиция” печели 7,5 – 8,2% от вота.
Партията на турското малцинство ДПС, която е в момента настоящ коалиционен партньор на социалистите, печели 11,3 – 13,5%.
Окончателните официални резултати се очакват по-късно през седмицата.
И Борисов, и Станишев запазиха мълчание по отношение на планове за евентуално споделяне на властта.
Но и двете партии изключват коалиция с крайнодясната партия „Атака”, която печели 8,8 – 9,2%, допълва изданието.

Дясната опозиция в България, водена от Бойко Борисов, обяви победа в парламентарните избори в България, като предизборната кампания бе фокусирана около проблемите в икономиката и слабата борба с корупцията, коментира британският вестник ”Таймс”.
Кметът на София, Бойко Борисов заяви по българска телевизия, че е нанесъл „смазваща и разбиваща” загуба на управляващите социалисти. Неговата партия най-вероятно ще вземе до 117 депутатски места в 240-местния парламент, след като обещаха да сложат край на престъпността, която накара Европейския съюз да замрази милиони евро от фондовете за развитие.
„Аз гласувах за европейска България, която може да докаже, че не е най-бедната и най-корумпирана страна в Европа”, заяви 50-годишният Борисов докато пускаше своята бюлетина.
Управляващата партия на социалистите се очаква да вземе 39 места, като продължи тенденцията да няма преизбрано правителство в България от падането на комунизма през 1989 г., допълва изданието.

Лидерът на българската опозиционна партия ГЕРБ, която според данните от екзит полс печели парламентарните избори, заяви, че е обезпокоен от възможността да има бюджетен дефицит, който може да причини финансова криза, съобщава не електронната си страница вестник “Гардиън” .
„Обезпокоен съм от голям бюджетен дефицит и пълен колапс на страната, оставен от премиера Станишев”, каза Бойко Борисов.
Изправено пред рязко спадаща подкрепа реди изборите, воденото от социалистите коалиционно правителство се опита да излезе от проблемите с увеличаване на разходите, което сега застрашава страната с навлизане в бюджетен дефицит.
Рязкото влошаване на държавните финанси, след години на бюджетен излишък, може да подкопаят валутния борд в България и усилията на страната за въвеждане на еврото. Анализаторния смятат, че България вероятно ще се нареди след Унгария, Латвия и Румъния в търсене на помощ от Международния валутен фонд.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Победата на ГЕРБ на парламентарните избори – коментари в световната преса (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди