изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:00 EEST
БЪЛГАРИЯ СИ ИЗБРА ДЕПУТАТИ ЗА 41 ПАРЛАМЕНТ    
ПолитикаДо 17 часа близо 50 на сто от добруджанци отидоха до урните

Добричлии вчера дадоха своя вот за народни представители в 41 Народно събрание. Общо 16 пропорционални листи на партии и коалиции, както и 12 мажоритарни кандидати се надпреваха за всенародното доверие на добруджанци. Различното при този парламентарен вот бе гласуването с две интегрални бюлетини - едната за пропорционална листа, а другата - за мажоритарен кандидат. Според новите промени в изборния закон Добрички многомандатен избирателен район ще има 6-има депутати, избрани от пропорционалните партийни и коалиционни листи и мажоритарен депутат от 8 Добрички МИР ще е този кандидат, който събере най-много гласове.
По данни на РИК към 17 часа избирателната активност в Добричко бе 48.57 %. В града своя вот бяха дали 46.04 % от общия брой гласоподаватели. Най-слаба активност до този час имаше в община Крушари - 45.13 на сто, а най-активни бяха жителите на община Шабла - 54.69 на сто.
Сутринта председателят на РИК Мая Димитрова съобщи, че изборният ден е започнал нормално, единствено малко закъснение е имало при отварянето на секцията в Дома за стари хора. Общо в областта работиха 396 секционни избирателни комисии, а в Добрич техният брой бе 139. Секционни комисии имаше разкрити в болницата в града и в Следствения арест. Общият брой избиратели по данни на РИК в Добрич бе 90 570 души, а в областта - 189 942 души. След 10 часа малко над 10 на сто бе избирателната активност, а след 13 часа - над 33 на сто.
На централно ниво към 17.30 часа по данни на агенция "Фокус" с най-голям процент от гласувалите водеше ГЕРБ с 39.9 на сто от гласовете, втори се нареждаха Коалиция за България с 18.8 на сто, трети - ДПС с 11.3 на сто, след тях "Атака" - 9 на сто, "Синята коалиция" - 7.4 на сто, "Лидер с Новото време" - 4.2 на сто, със стотна повече за РЗС  - 4.3, и на последно място с 3.1 на сто за НДСВ.
Според данните на Дарик радио към този час ГЕРБ водеше в 21 областни центъра в страната, сред които и Добрич. ДПС пък бе водач в Кърджали и Силистра, а двете партии бяха с почти изравнен брой гласове, според радиото в Шумен. Ето и класацията на национално ниво, според Дарик - водач ГЕРБ с 41 на сто от гласовете, втори Коалиция за България с 18 на сто, трети ДПС - 11 на сто, следвани от "Атака" с 9 на сто. "Лидер с Новото време" - 3.8 на сто, но пред тях РЗС с 4.5 на сто и последното място бе за НДСВ с 2.8 на сто.
По данни на РИК на територията на областта четири социологически агенции извършваха екзит пулове в деня на избора - "Сова Харис", "MBMD", "Алфа рисърч" и "Афис". От "Сова Харис" споделиха, че в секция в централната част на града няма подадени гласове за ДПС, докато в друга секция зад ЖП гарата, картината е съвсем друга. До редакционното проучване на броя, по данни на "Сова Харис", които имаха 40 пункта в областта, преднината на ГЕРБ пред БСП бе почти двойна както за пропорционалната листа, така и за мажоритарен кандидат.
До 17 часа общо 13 жалби бяха постъпили в РИК. Трибяха от община Генерал Тошево. В два от случаите - за това, че на по-малко от 100 м от изборни секции в общината има агитационни материали. РИК разпореди тяхното сваляне със съдействието на местната власт и полицията. Третата бе за това, че кметът на село Присад влизал в изборната секция и така оказвал влияние. От РИК разпоредили кметът на селото да спазва изискванията на закона. 4 жалби бяха подадени до обяд и от ПП "Атака" - едната за това, че в интервю по радио "Добруджа", но без посочен ден и час кандидатът на Синята коалиция Венцислав Върбанов е призовавал да се гласува за него. Решението на комисията е жалбата е отхвърлена, тъй като липсват доказателства за това. Другите три жалби са били за това, че в село Плачи дол кметът е стоял пред изборната секция и е агитирал да се гласува за КБ - нарушение не е костатирано. В село Сноп секретарят на комисията не допускал застъпник на Атака до секцията - разпоредена е проверка. Четвъртата жалба бе за това, че в секциите в селата Котленци, Поп Григорово и Свещарово застъпници са показвали пред изборните секции оригинална бюлетина, като са посочвали как да се маркира 6 на бюлетината и за този случай е разпоредена проверка и препратена към полицията. Подадена бе и жалба от Синята коалиция, за това, че 4 лица в секция номер 2 в Балчик са гласували с удостоверения за гласуване на друго място, издадени от Ловеч, но едното оот тях не е било издадено по образец. По случая също е разпоредена проверка.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ СИ ИЗБРА ДЕПУТАТИ ЗА 41 ПАРЛАМЕНТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.08 секунди