изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:49 EEST
Социолозите за вота    
ОбществоКакво показват резултатите от изборите, имаше ли изненади, за победителите и победените след вота за 41-во Народно събрание, Агенция „Фокус” събра мнения на политолози и социолози

Резултатът от изборите се дължи изключително на здравомислието на избирателите. Това каза за Агенция „Фокус” Румяна Бъчварова от агенция „Маркет линкс”. „Толкова много хора отидоха да гласуват, за да не позволят на купените гласове да определят избора, за да изразят отношение към усилията на ДПС да получи максимален резултат, въпреки общи правила”, обясни Бъчварова. Според нея сравнително лесно и бързо ще бъде съставено правителство, което е добрата новина. „Ще има дясноцентристка коалиция и ако се вярва на изявленията на „Синята коалиция” от вчера, те няма да поставят непреодолими условия. Надявам се новото правителство да започне с ясна платформа какво ще прави оттук нататък”, каза още Бъчварова.
По думите й, изборните резултати са изненада в основната си част от мажоритарния резултат. „Регистрирахме толкова висока подкрепа за ГЕРБ, но не можехме да твърдим със сигурност, че тя ще се реализира. Очевидно този път хората са решили да отидат и да гласуват, и това е много ясен и осъзнат вот и избор, нещо, което не можехме да твърдим със сигурност, че съществува в обществото. Много здравомислеща реакция срещу всички опити да се корумпира и манипулира вотът”, обясни Румяна Бъчварова.

Резултатите от изборите са тежка загуба на политическото статукво, каза пред Агенция „Фокус” социологът Антоний Гълъбов. По думите му е била платена тежка цена за последните четири години и за периода от осем години, в който партньорите от управляващото мнозинство са били на власт.
Според Гълъбов резултатите от изборите са такива, че предполагат бързо съставяне на правителство. То ще бъде коалиционно и може да бъде подкрепено от „Ред, законност и справедливост”. Правителството трябва да има ясна програма и приоритети за справянето с тежкото наследство от предишното управление и преодоляването на последиците от икономическата криза, посочи социологът.
В лявото пространство предстои един неизбежен процес, изграждането на модерна лява партия в България, прогнозира Антоний Гълъбов. „Това ще бъде дълъг и болезнен процес. Видяхме, че в дясно този процес отне повече от десет години и ще завърши успешно едва след един успешен мандат на дясно центристко управление”, коментира Гълъбов.
Антоний Гълъбов посочи, че една от рядко коментираните теми, довели до резултата, е опитът на България като пълноправен член на Европейския съюз. Две години и половина след членството си страната е определяна почти еднозначно не само като най-бедната, но и като най-корумпираната страна.
Не бих казал, че отпадането на НДСВ от парламентарния политически живот е изненада. По принцип този политически феномен тепърва ще трябва да бъде изследван внимателно и може би преподаван в специализирани курсове, защото това е уникален случай в европейската политика. Партия, която два поредни мандата е участвала в управлението, да изчезне пред очите на избирателите – това наистина не се е случвало, каза Гълъбов. Според него, от друга страна, политическият проект НДСВ е постигнал целите, за които е бил създаден. „Именно затова за мен не е изненада неговото отпадане от парламентарния политически живот”, допълни той.
Добрата новина след изборите, според социолога, е че политическата партия ЛИДЕР не е успяла да получи парламентарно представителство. „Това е практика, която предизвика съпротива у българските граждани. В това отношение можем да бъдем малко по-позитивно настроени от гледна точка на готовността на българските избиратели в критични ситуации да поемат своята отговорност”, каза още Антоний Гълъбов.

Получи се вариант, при който бързо ще може да бъде съставено правителство, което да поеме отговорностите, необходими за страната в ситуацията, в която се намираме. Това каза за Агенция “Фокус” социологът Васил Тончев от „Сова Харис” в коментар на изборните резултати. По думите му, високата избирателна активност е била прогнозирана и не носи изненади. „Изненадата дойде от голямата разлика между двете водещи партии. От това, че ГЕРБ успя да повдигне два пъти и половина резултата си от европейските избори и се доближи до абсолютното мнозинство”, каза още Васил Тончев. Според него изборите от мажоритарния вот дават на ГЕРБ необходимата преднина, за да поеме само с един партньор управлението на страната. „Волята на избирателя е ясна и двете партии - ГЕРБ и „Синята коалиция” трябва да се съобразят с това”, допълни Тончев.

Най-изненадващото на изборите беше ентусиазмът, с който българските избиратели се явиха, над очакванията, да гласуват. Избирателната активност е малко по-висока, отколкото е била на предишните парламентарни избори, но не това е най-важното, а че мнозинството българи пожелаха един ясен и категоричен победител, който да поеме изцяло отговорността за следващото управление. Това каза за Агенция “Фокус” Марчела Абрашева от „Галъп”. По думите й, високата избирателна активност се дължи на желанието за промяна и за определяне на това в каква посока се движи страната като цяло. Донякъде се дължи и на факта, че от няколко месеца страната е в криза.
„Една от най-големите изненади, в сравнение с предварителните прогнози, е изборът на мажоритарни кандидати. ГЕРБ спечели много голяма част от тях, на практика всичко възможно. От друга страна, в крайна сметка това доказва, че хората отидоха да гласуват повече за предпочитаната от тях национална партия, отколкото за чисто мажоритарни кандидати по места”, каза още Абрашева. „Победителят заяви още на първата пресконференции снощи, че ще влезе в разговори с различни политически партии”, допълни Марчела Абрашева. Тя изказа предположенията си, че най-вероятната формула за бъдещо правителство е коалиция в дясно, вероятно със „Синята коалиция”. „Разбира се, какъв ще бъде състава на кабинета и кой каква отговорност ще поеме в бъдещото правителство, предстои да разберем. Така или иначе управлението въз основа на самостоятелно мнозинство на ГЕРБ, може би е технически възможно, но едва ли е най- желаната формула”, допълни Абрашева.

Няколко са изненадите от изборния ден. Първото е високата избирателна активност. Второто е изключително високият резултат на ГЕРБ и респективно ниският на БСП, т.е. голямата разлика между двете водещи сили. Третото е високият резултат на ДПС, който винаги е очакван, но винаги е изненада, защото винаги има скрит вот за тази партия, който излиза в реална ситуация. Това каза за Агенция “Фокус” социологът Юрий Асланов. По думите му това, че НДСВ и ЛИДЕР не са попаднали в парламента, е било прогнозирано като вероятност. В тази вероятност е била включена и партия РЗС, но тя е успяла да се пребори с 4-процентовия праг.
Съставянето на бъдещото правителство не се поддава на прогноза, според Юрий Асланов. „Изхождайки от резултата, смятам, че ГЕРБ ще успее да състави самостоятелно правителство. Може би, ако му потрябва подкрепа от други политически сили, ще я потърси от парламента, но мисля, че от формална гледна точка няма да сформира коалиция. Така смятам, изхождайки от изказванията и декларациите както на ГЕРБ, така и на десните лидери”, допълни социологът.

Резултатите от изборите не са изненада, както не е изненада и подредбата на партиите. Изненадващото е огромната загуба на БСП и в този смисъл възможността ГЕРБ наистина да направи самостоятелно мнозинство. Това каза за Агенция “Фокус” политологът Татяна Буруджиева. Логиката сочеше, че по-малките партии ще преминат бариерата, но развитието на самите кампании концентрира до голяма степен вота в ГЕРБ. Винаги има едни от 5 до 7% избиратели, които решават в последните дни дали ще гласуват. Това са хора, които залагат на възможността да си дадат гласа за този, който ще спечели властта. Според нея вълната от колебаещи се, решили в последните дни на кампанията да гласуват, на практика е довело до резултата от 6 политически партии в парламента, вместо прогнозираните 7 или 8.
По думите й - ПП ГЕРБ е с абсолютно развързани ръце и би могла да предложи правителство, за което изцяло да носи отговорност. „Смятам, че подкрепата на „Синята коалиция” и невъзможността „Синята коалиция” да се откаже да подкрепи едно дясноцентристко правителство, дава много по- големи шансове на ГЕРБ да състави правителство така, както тя би решила”, каза още Буруджиева. По думите й- заявката на Бойко Борисов, че няма да остави някой да му извива ръцете, по- скоро е валидна обратно- той би могъл да извива ръце, защото е повече от ясно при този резултат, че спънките при създаване на правителство биха тежали на съвестта на „Синята коалиция”. „Смятам, че при тези резултати ГЕРБ ще поемат сама отговорността, а на ниво правителствена програма и политики ще се формира парламентарно мнозинство, което да подкрепя това правителство”, допълни Татяна Буруджиева.
 


Сходни връзки

Социолозите за вота | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди