изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:23 EEST
Накъде се насочват министрите в оставка?    
Общество2/3 от правителството на Сергей Станишев - министрите от БСП и ДПС, стават депутати. Какво обаче ще правят останалите членове на кабинета, след като удари първият звънец на парламента на 14 юли? Какво правят още по-стари пушки от властта, участвали в кабинетите на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски? "24 часа” вчера пробва да разбере какво точно работят бившите министри.

Колкото по-голям бюджет има едно ведомство - толкова са по-малки шансовете да се задържиш във властта. Тази тенденция се наблюдава при трите последни правителства на страната.

Проверката показа, че ключовите министри обикновено събират негативи от участието си във властта и се оттеглят в частния бизнес.

Такава е перспективата и за Николай Василев, който смени три министерства в два поредни кабинета. "Няма да вземам решения преди да бъде създадено новото правителство. Но съм категоричен, че със съпругата ми оставаме в София и се вливам в елита на българския бизнес”, обясни той.

За разлика от него семейство Соломон и Гергана Паси още не правят бизнес планове и първо ще изкарат медения си месец.

Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев пък ще си почине малко и ще се заеме с университетска работа. За 8-те години в политиката той не прекъсна преподаването си. Сега обаче си е набелязал да завърши студията си за Платон и да осъвремени лекциите по двата курса, които води в университета - “Политика и правни учения” и “Обща теория на правото”.

Освен като преподавател, Вълчев ще работи отново и като адвокат.

И двете ми работи са на 150 метра от парламента, така че голяма драма няма, коментира той.

Правосъдната шефка Миглена Тачева още не е решила какво ще работи. “Всяко начало има и край. Животът ми нито започна, нито свършва с министерското кресло. Най-напред ще почина, защото повече от 10 г. не съм излизала в нормален отпуск, и след това ще реша”, каза тя.

На активна почивка ще се отдаде и зам.-шефът на НДСВ Милен Велчев. Съзнателно не съм мислил още с какво ще се занимавам, каза бившият финансов министър в кабинета “Сакскобургготски”.

Другото юпи на НДСВ - Пламен Петров, който бе транспортен министър в първия царски кабинет, отдавна е финансов директор на “М-Тел”.

Бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева също ще си почива, въпреки че вече обмисля няколко нови оферти. Докато отдъхва, ще помага в гледането на внучката си.

Още преди края на мандата си колегата й Николай Свинаров поднови адвокатската си практика.

Строителният министър по времето на НДСВ Валентин Церовски, нашумял около концесията на магистрала “Тракия”, има консултантски бизнес. През ноември 2008 г. е регистрирал еднолична фирма “Пси ко”. Още се води и сред собствениците на “Строително-инженерингова компания-София”.

След като мина през енергийното и икономическото министерство, Милко Ковачев също се насочи към “консултирането”. Той е главен съветник “Енергетика и природни ресурси” в ЕБВР. През април 2007 г. е регистрирал “Българска асоциация за енергийни изследвания”.Влиза с 50% и в “Център за енергийни стратегии, анализи и прогнози”.

Наследникът му в енергийното министерство Мирослав Севлиевски от “Новото време” не бе избран за депутат от Бургас. Затова ще продължи да развива хотелиерския си бизнес край морето. (24часа)

Влизат в НПО-та и фондове

В политиката влязох от неправителствения сектор и вероятно ще се върна в него, сподели социалната министърка в кабинета “Сакскобургготски” Христина Христова. От 1990 г. тя си изкарвала хляба като мениджър на европейски проекти и щяла да продължи да прави това. Пак ще преподава и “Теория на социалната работа” в СУ.

“Такива стари муцуни като мен не трябва да се спрягат. Никой не ми е предлагал. Аз съм архивен кадър, всичко друго може да съм, но не и дебютант. Расналата жена е раждалата жена”, този коментар пък направи социалният министър при Костов Иван Нейков, който бе спрегнат отново за този пост в правителството на ГЕРБ. Йордан Христосков бил подходящата фигура.

Доколкото познавам Бойко, още не е водил разговори за социален министър, но с мен никой не е говорил. Аз съм човекът, който вдигна пенсионната възраст - току-виж съм го направил пак, пошегува се Нейков, който е шеф на Балканския институт по труда и социалната политика и член на СОС.

Здравният му колега д-р Илко Семерджиев пък ръководи Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване, основа и управлява здравноосигурителния фонд ДОМ “Здраве”.

Наследникът му доц. Божидар Финков оглавява Клиниката по кардиология в "Св. Анна", национален консултант по инвазивна кардиология и шеф на съсловното научно дружество. Славчо Богоев е финансов консултант. 

Царят се отдава на внуците, Жан учи на евроикономика

Като депутат и лидер на парламентарна група се очаква да се подвизава в следващия мандат настоящият премиер Сергей Станишев, ако обаче не хвърли оставка от първия пост в БСП.

Симеон Сакскобургготски не стана депутат дори след падането си от власт през 2005 г., но разликата е, че сега, след загубата на НДСВ, вече излиза и извън активната политика. След като хвърли оставка и като партиен лидер, Симеон вече ще има повече време за внуците и семейството си, които живеят в Испания. Той обаче няма да се дистанцира изцяло от политиката.“Човек може да служи на родината под много форми и начини”, убеден е царят.

Депутат n-ти мандат пък ще е и друг бивш премиер - Иван Костов. След като 8 г. скуча в парламента и гледа на лаптоп внучето си от последните банки, той отново има всички шансове да е част от управляващата коалиция.

Предшественикът му Жан Виденов пък се изявява като преподавател в Пловдивския университет и Европейския колеж по икономика и управление и е управител на фирмата “Евротрейд консулт”. (24часа)

http://blitz.bg

 


Сходни връзки

Накъде се насочват министрите в оставка? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Накъде се насочват министрите в оставка?
Автор: Anonymous да 2009-07-09 @ 13:07 EEST
Христосков - НЕЕЕ. Тоя превърна НОИ в един кокошарник. Осигуровките са една голяма помийна яма благодарение и на него....

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди