изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:58 EEST
ЧЕТИРИЛИСТНИ ДЕТЕЛИНИ НОСЯТ КЪСМЕТ НА ГЕОРГИ ГАНЧЕВ ДОКАТО БЯГА НА ПИСТАТА    
Спорт

Царят на 400-те метра в родната ни атлетика сменя клубната си принадлежност, преминава в редиците на КЛАСА. Лекоатлетите подариха на Детелина Николова фланелка с надпис “Който се мъчи, той ще се пъчи”



Роден е на 4 май 1990 г. в Добрич. Казва се Георги Ганчев и тренира лека атлетика от 5 години. За Царицата на спортовете е открит от тогавашния преподавател по физическо в ОУ “Христо Ботев” Емил Михайлов. Влиза в спортната зала с голямо желание и след година тренировки успешно преминава в редиците на спортното училище в Добрич. В началото признава, че малко го е мързяло, но сега не може да се отдели от пистата. Тренира по два пъти на ден. Първата му тренировка трае 2 часа, а втората е с 3 часа продължителност.
“Било ми е тежко, но за отказване не съм и мислил. Сещам се, че след бронзовите медали през 2007 и 2008 г. бях много разочарован, защото бях подготвен поне за сребро”, признава Царят на 400-те метра в България. Само за година юношата свали с близо секунда своето постижение и то вече е 48.01 секунди. Шампионът печели медали при мъжете и дебютира в Европейското отборно първенство. Там беше първи пост в мъжкия тим за страната ни на 4 по 400 м.

“Чувствам се подготвен за големите състезания, благодарение на опита, който съм добил. Но на стадиона в словашкия град Банска Бистрица, където беше Европейското отборно първенството, сърцето ми щеше да изкочи. Адреналинът ти се покачва значително, тъй като отговорността е голяма. Там не бягам за себе си, а за България”, казва Ганчев.

Най-трудно му е, че целогодишно тренира в зала, дори когато се готви за първенствата на открито. През зимата се бори с температури в порядъка на минус 6 градуса, което допълнително му пречи да разгърне своя потенциал и на тренировки. “Нямаме нито един лагер на вън. Съперниците ни се възхищават на постиженията ни. Надявам се, че след тези успехи ще се помисли за леката атлетика в Добрич. Има добри специалисти, които биха извели нови състезатели до успехи”, смята Ганчев.

Днес той е на изпит в НСА. Изискването към шампиона е само да присъства в 10 часа на стадиона, без да бяга. Резултата му ще бъде взет от републиканското първенство, а това директно означава виза за спортната Академия. Влизането му в НСА означава и преминаване в редиците на отбора на КЛАСА.

Освен на своите възможности за големи успехи Георги разчита на късмета. За целта през май тази година е татуирал по една голяма детелина от вътрешната страна на ръцете си. “Защо детелини ли? Носят ми късмет, а и като идея ми хареса. Ще увеличавам татусите, за да нарасва и късмета ми”, казва Георги Ганчев. За успехите си той изказва специална благодарност на треньора си в клуб “Добруджа” Милен Петров, както и на своите родители, без чиято подкрепа, нямаше да стигне върха в родната ни атлетика. Освен злато от републиканските първенства в България, то е покорявал върха и на Балканиадата. Това стори миналата година с щафетата 4 по 400 м. Неговият идол е американецът Шон Крауфорд, който бяга на 100 и 200 метра.

Георги Ганчев бе приет в кабина на кмета от Детелина Николова, заедно със своя съотборник Айхан Хасан, който стана шампион на 1500 м. при юношите старша възраст. Двамата бяха придружени от треньорите в “Добруджа” Силвия и Милен Петрови. Градоначалникът връчи на лекоатлетите плакет с герба на Добрич, а те й подариха фланелка на клуба с логото на отбора и с надпис “Който се мъчи, той ще се пъчи”. Николова пожела на всички здраве и големи успехи извън пределите на Добруджа и България.

НДТ

 


Сходни връзки

ЧЕТИРИЛИСТНИ ДЕТЕЛИНИ НОСЯТ КЪСМЕТ НА ГЕОРГИ ГАНЧЕВ ДОКАТО БЯГА НА ПИСТАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди