изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:42 EEST
Темата за изпита в СУ е "Самотата в поезията на Димчо Дебелянов"    
ОбразованиеСофия. Темата за кандидатстудентския изпит по български език и литература в Софийския университет е "Самотата в поезията на Димчо Дебелянов", предаде репортер на Агенция “Фокус”. Кандидатите могат да изберат да пишат и есе по цитати от произведения – "Да знаеш ти живота как обичам и колко мразя празните химери" – от „Писмо” на Никола Вапцаров и „Как ще живеем, ако не гоним измамата" – „Мечтатели” на Елин Пелин.


Контролната тема, която беше изтеглена е "Делникът и празникът в творчеството на Елин Пелин".
Темите бяха изтеглени от кандидата Цветан Пейчев от Перник.
Александър ШАБОВ

Агенция “Фокус” припомня:
Изтеглените теми по литература в Софийския университет през последните десет години:


Юли 2008 г.
Изтеглената литературна тема е: "Подвиг и памет в "Епопея на забравените".
Цитатите, върху които кандидат-студентите разсъждават са: "Но стига ми тая награда да каже нявга народа" - от "На прощаване" на Христо Ботев и "Ако загина на война, жал никого не ще попари" - от "Сиротна песен" на Димчо Дебелянов.
Контролните варианти на литературната тема бяха върху Димчо Дебелянов и „Под игото" на Иван Вазов. На изпита са се явили 2 488 кандидат-студенти.

Юли 2007 г.
Първата тема е Любов и спасение в разказите на Йордан Йовков. По втората тема кандидат-студентите трябва да направят съпоставка на два цитата от двама автори: "В тъги, неволи младост минува" от стихотворението "Борба" на Христо Ботев, а вторият цитат е "Аз не помня, аз не съм видял минаха ли моите години" от стихотворението "Молитва" на Атанас Далчев. Явяват се 2929 кандидати.

Юли 2006 г.
Изтеглената литературна тема е "Човекът и времето в лириката на Атанас Далчев". Кандидат - студентите имат възможност да избират да пишат и есе върху съпоставка на цитати: "А в своята вяра сам не вярвам аз" от "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов и другият цитат "Може би искате да я сразите моята вяра" от "Вяра" на Никола Вапцаров. Явилите се студенти на изпита са 3422.

Юли 2005 г.
За първи път през 2005 г. на изпита по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" има две теми. В белите пликовете с въпросите има по два въпроса и кандидат-студентите избират по кой да пишат.
“История и избор в романа “Тютюн” на Димитър Димов е първата тема, изтеглена за кандидат-студентския изпит. Новият тип литературна задача, който се въвежда за първи път изисква съпоставка на цитати от стихотворенията “Хаджи Димитър” на Христо Ботев и “Сърце на сърцата” на Пенчо Славейков.
Първият цитат е: “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира” – Христо Ботев - “Хаджи Димитър”.
Вторият цитат гласи: “Който сам е себе си постигнал, той живее во вечността и малко ще да знай какво ще каже времето за него” – Пенчо Славейков - “Сърце на сърцата”.

Юли 2004 г.
Темата на изпита по литература в Софийския университет е: "Страдание и спасение в поезията на Христо Смирненски". Представители на медиите изтеглят и две контролни теми: "Човекът и времето в поезията на Никола Вапцаров" и "Проблемът за самотата в поезията на Димчо Дебелянов".

Юли 2003 г.
Темата на изпита през 2003 г. е: "Свободата като избор в поезията на Христо Ботев".

Юли 2002 г.
През 2002 година кандидат - студентите писаха по “Проблемът за страданието в поезията на Пенчо Славейков”

Юли 2001 г.
През 2001 година в Софийския университет беше изтеглена темата : „Съмнения и спасение в поезията на Димчо Дебелянов"

Юли 2000 г.
Темата е "Човекът като творец на живота в поезията на Пенчо Славейков" .

Юли 1999 г.
Темата, по която писаха кандидат-студентите е :"Домът на раздялата в повестта "Гераците" на Елин Пелин".
 


Сходни връзки

Темата за изпита в СУ е "Самотата в поезията на Димчо Дебелянов" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди