изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:05 EET
Правителството раздаде милиони за последно    
Новини
Правителството на Сергей Станишев успя да раздаде още близо 160 млн. лв. от държавния бюджет на заседанието си в четвъртък, което може да се окаже последно, пише "Дневник".


Най-много средства - 150 млн. лв., бяха отпуснати от фискалния резерв за изграждането на държавния мултиплекс.
Решението е взето "на подпис", но правителствени източници се усъмниха, че не е събрало необходимото мнозинство. Публично срещу него се обяви единствено министърът на държавната администрация Николай Василев. Бях против закона и механизма, по който ще се изгражда мултиплексът, освен това не е коректно да се взема решение за толкова голяма сума в края на мандата, мотивира се Василев.
Според Закона за публичното радиоразпръскване, който беше приет в последните работни дни на парламента, се създават две нови дружества - национална компания "Обществено цифрово радиоразпръскване" и търговско дружество с поне 50% държавно участие. Националната компания ще е собственик на мултиплекса, който ще осъществява публичното цифрово разпространение. Дружеството ще изгради цифровата мрежа, а държавата ще предостави терени за предавателите.
Създаването на публично-частно дружество предизвика протестите на НДСВ и опозицията. Очаква се преди да се разпусне, кабинетът "Станишев" да назначи и шеф на националната компания, който трябва да бъде одобрен от президента.
Правителството отпусна и над 690 хил. лв. допълнително за покриване на разходите по делото "Томас Вит срещу България". В края на миналата година вече бяха дадени над 1 млн. лв. Делото е за сграда на берлинската "Фридрихщрасе" 62. От 1951 г. до падането на комунизма в Източна Европа тя е била използвана от българското търговско представителство. Фамилията Вит я реституира през 1994 г., но България продължава да взема наемите от нея до 2004 г. По неофициална информация наемите са на стойност 12 млн. евро, а Окръжният съд в Берлин е поискал те да бъдат възстановени на Томас Вит. Сега България обжалва.
Близо 1.5 млн. лв. бяха отпуснати и за издръжката на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. То съхранява материалите, събрани от подслушване на граждани.
dir.bg
 


Сходни връзки

Правителството раздаде милиони за последно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди