изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:55 EEST
Андрей Иванов: Не съм сигурен, че Емел Етем ще излезе чиста    
НовиниВ обявеното за закриване Министерство на извънредните ситуации подготовката за изнасяне върви с пълна пара. Някои от висшите служители вече се насочват към ново поприще, като заместник-министър Делян Пеевски, който е избран за депутат от ДПС, но може да се върне и на старата си работа като разследващ магистрат. Каква част от досегашната дейност на ведомството ще остане видима за поемащите функциите му в новия кабинет?

БЛИЦ потърси мнението на бившия главен директор на националната служба „Гражданска защита” Андрей Иванов, който при уволнението му от Емел Етем през ноември миналата година бе категоричен, че на специализираните органи ще се отвори доста работа в министерството след време.

Може ли да се затрие документация в суматохата, запитахме го сега, след като се разбра, че в кабинета на Бойко Борисов шапката МИС ще бъде свалена от службите, които се грижат за сигурността при бедствия и аварии.

“Нека да се сменят и тогава вече ще говорим”, бе първоначалната реакция на експерта. Позицията му е да изчака правителството да си влезе във функциите, защото пред досегашната администрация, която има все още влияние, той достатъчно се е изказвал, но реакция не е имало.

“Това, за което говоря, не може да бъде заличено, защото трябва да има финансово-отчетни документи. А те няма как да се унищожат, защото трябва да се отчетат къде са отишли тези пари. Иначе излиза, че ги е взела от държавната каса и си ги е сложила директно в джоба, което няма как да стане - за всеки разход трябва да има документи”, обясни Андрей Иванов.

Бившият шеф на “Гражданска защита” не иска да вдига шум, защото ще разтълкуват поведението му като реваншистко. “Знам много неща, но не мога да ги докажа, защото съм извън министерството и нямам достъп до документи”, признава той.

Освен това си задава въпроса: “В момента като кажа нещо, дали утре няма да се подменят документите по някакъв начин?” Той е сигурен, че ще излязат на бял свят интересни неща за финансовите средства от бюджета на министерството. Съвсем отделно са парите по линия на междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване, която е колективен орган. “Нали знаете – най-голямата безотговорност е колективната отговорност. И там трудно ще излезе виновен, защото е взето колективно решение. Бедна ви е фантазията за какво става дума”.

Нещата ще се знаят, когато управляващите получат достъп до документацията, подчертава Андрей Иванов. Засега той е избрал мълчанието, за да не пречи на делото, което води срещу Емел Етем: “Ако исках да си запазя поста, можех много по-рано да вдигна пара, за да не ме махат. Но не ми беше това целта. Исках да попреча на злоупотребите. Аз една година по-рано знаех, че ще бъда уволнен”.

"Не исках да се сменят професионалистите с хора, които - грубо казано - не знаят да говорят. Да не се унищожава съществуващото имущество, преди да бъде заменено с ново".

“Не искам да говоря с подробности, защото е напълно възможно евентуално мое разкритие да подскаже следите, които трябва да се прикрият. Да не стане така, че да помогна на Емел Етем да излезе чиста”, обяснява сдържания си тон Андрей Иванов.

На въпрос дали е мислил за евентуалното си завръщане в системата, събеседникът ни отговаря, че в момента въобще не мисли за това.

За мястото на “Гражданска защита” мнението му е, че не е задължително да има министерство, може дейността да се ръководи и от агенция - “Важното е да не се разпилява и да се управлява професионално”.

Ако от новото правителство го потърсят, ще окаже пълно съдействие, уверява Иванов.
Никола Николов,БЛИЦ
 


Сходни връзки

Андрей Иванов: Не съм сигурен, че Емел Етем ще излезе чиста | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди