изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:37 EEST
ПАМЕТНИК НА ЧАРЛЗ ДАРВИН ИЗДИГАТ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
Новини200 години от рождението на Чарлз Дарвин ще отбележи на 27 юли Университетската ботаническа градина в Балчик, съобщиха оттам. Честването ще започне в 9,30 часа. От 10 часа присъстващите ще могат да се запознаят с живота и делото на Чарлз Дарвин, а в 11 часа ще бъде открит паметник на английския учен и естествоизпитател.

 Той се издига на територията на Ботаническата градина, която е структура на Софийския университет “Св. Кл Охридски”. След това гостите на събитието ще могат да се разходят из градината.

Университетската Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 година в съседство с лятната резиденция на бившата румънска кралица Мария. Днес тя е разположена на площ от около 65 дка и се гордее с втората по големина в Европа колекция от едрогабаритни кактуси. Интересната история в съчетание с великолепната ландшафтна архитектура прави това място уникално като дух и обстановка. Университетската Ботаническа градина в Балчик е определена за спасителен център за конфискувани на границата растителни видове по Вашингтонската конвенция (CITES).

     Колекцията от растителни видове, донесени от цял свят, е разположена на площ от 16 акра. Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500 броя. Те принадлежат към 85 семейства и 800 рода и разкриват невероятно разнообразие от видове и форми. Колекцията от палми включва 33 вида, някои от които на повече от 50 години. Една от най-големите атракции е колекцията от гигантски кактуси, растящи на открито от април до октомври. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако. Сукулентите са представени с над 600 екземпляра.

НДТ

 


Сходни връзки

ПАМЕТНИК НА ЧАРЛЗ ДАРВИН ИЗДИГАТ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди