изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:15 EEST
Левицата свиква 47-ия си конгрес до края на септември (ОБЗОР)    
ПолитикаСофия. Националният съвет на БСП ще бъде свикан на 18 юли - събота. Цялото Изпълнително бюро на БСП има готовност да подаде оставка, но премиерът и лидер на партията е получил еднозначна и пълна подкрепа от членовете на бюрото и оставката му не е обсъждана. Изпълнителното бюро на партията ще предложи да се свика заседание на 47-ия конгрес на БСП извънредно до края на септември.


Бюрото ще поиска и мандат за подготовка на конгреса, както и изготвяне на програма по отношение на политиките, които ще води БСП. На днешното заседание на ИБ на НС на БСП са обсъдени резултатите от изборите, както и задачите, които стоят пред парламентарната група на БСП като опозиция. Националния предизборен център съществува констатацията, че от партията са допуснали нарушение на комуникацията с хората.
Парламентарната група на Коалиция за България се сблъсква с огромна въпросителна преди началото на 41-ото Народно събрание – става дума за избора на ръководство на парламента, като освен председател се търси и зам.-председател, каза Ангел Найденов. Той допълни, че парламентарната група на БСП има готовност да предложи зам.-председател за парламента. Групата на КБ в парламента има и яснота по отношение на формирането на група и комисия за изготвянето на правилник за дейността на НС, както и за организирането на дейността на комисиите в парламента. От КБ имат визията за намаляване на броя на постоянните комисии и увеличаване на броя на временните парламентарни комисии по определени въпроси.
Слабости в предизборната кампания, пропуски в организацията по места и натрупано недоверие към партията – това са били основните изводи за провала на изборите на днешното заседание на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП. От партията казаха, че „самокритично” и без притеснения ще търсят изход от създалата се ситуация. Една от причините за слабия резултат на изборите е било и излизането от мандата „с натрупани негативи и умора”, което се е отразило пряко. Отчетени са и пропуски по време на самото управление, както и нарушаване на комуникацията с хората.
Ангел Найденов заяви, че има различни начини, по които може да бъде заявена и съответно - носена политическата отговорност. Едната от формите е - да бъде подадена оставка пред Националния съвет. Втората е - да бъде поискан вот на доверие – в случая предложението на Изпълнителното бюро е да се върви по пътя на вот на доверие чрез гласуването на решение за подготовката и свикване на второ заседание на 47-ия конгрес на БСП.
По думите на Найденов - конгресът е този, който може да прецени въпросът с евентуални кадрови въпроси, свързани и с председателя на партията или съответно с нов състав на Националния съвет. В случая, на днешното заседание е била заявена готовност за подаване на оставки, обсъждани са били различните варианти за носенето на политическата отговорност – така се е стегнало до варианта за гласуване на програма за свикване на конгреса и гласуване на вот на доверие към Изпълнителното бюро. Думите на Найденов бяха в отговор на въпроса дали на днешното заседание е имало конкретен акт на заявка за подаване на оставка от страна на лидера на партията или съответно на искане на такава.
Според Найденов партията има своите отговорности и се нуждае от стабилност. Считаме, че прибързани стъпки не биха били най-добрия подход. Още повече, че това би било нормално да стане на конгреса на партията, което ще даде легитимност, коментира още въпроса с оставките Ангел Найденов. Проф. Георги Близнашки, бивш депутат от БСП от област Смолян. Според него, след подобно поражение Сергей Станишев не може да търси вот на доверие от партията. Близнашки каза още, че Станишев трябва незабавно да си подаде оставката, защото това е присъдата на българския народ, а именно народът решава кой може и трябва да го ръководи. „Това е присъда, която не подлежи на обжалване”, заяви Близнашки. Сергей Станишев ще остане в историята не като министър-председателят, който е вкарал България в Европейския съюз, а като човекът, при което управление страната ни стана водеща по корупция в този Европейския съюз, посочи Близнашки. Трябват сериозни рокади в ръководството на партията, защото в противен случай ни качат тежки времена, уточни Близнашки. Той каза още, че постът на Станишев могат да заемат достатъчно изявени личности, с доказани възможности в годините на прехода. Според Близнашки сред тях са Янаки Стоилов, Дора Янкова, Георги Пирински и други.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Левицата свиква 47-ия си конгрес до края на септември (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди