изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:55 EEST
Подписахме за „Набуко”    
НовиниМинистър-председателят Сергей Станишев подписа от името на България междуправителственото споразумение, с което се урежда правната рамка за реализацията на газопровода „Набуко”. На официалната церемония в турската столица Анкара присъстваха представители на Австрия, България, Германия, Унгария, Румъния и Турция, както и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар.

Освен това на церемонията бяха Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и президентът на Грузия Михаил Саакашвили, премиерът на Ирак Нури Ал Малики, министри и високопоставени представители на Шведското председателство на ЕС, представители на Азербайджан, Египет и Сирия, съобщи правителствената информационна служба.  

В изказването си на форума в Анкара премиерът Станишев подчерта, че актът на подписване на споразумението за „Набуко” е определящо постижение на правителствата на участващите в проекта държави. Това е техният реален и отчетлив принос към диверсификацията на енергийните източници, която е в основата на европейската енергийна сигурност. С него се постига нова основа на проекта и обща законова рамка, която стимулира частната инициатива и предприемачество и подкрепя възможностите за инвестиции в газовия сектор, подчерта премиерът Станишев, като допълни, че се увеличават преди всичко просперитетът и благоденствието на гражданите на нашите държави.  

Не мога да не отбележа, че за българските граждани, върху които също рефлектира януарската газова криза, подписването на споразумението за „Набуко” носи силно икономически и политически окуражаващо послание. За нас проектът е част от европейската стратегия за сигурност на алтернативните доставчици, източници и маршрути за газовите доставки и България ще продължи да работи последователно за успеха на тези усилия, увери премиерът.  

Пред участниците в церемонията той подчерта добре свършената дотук работа и посочи, че това не е краят, а по-скоро началото на същинската дейност по реализацията на проекта. За нас е важно „Набуко” да се превърне от концепция в реалност на европейската енергийна политика и енергийния микс на Европейския съюз, категоричен беше Сергей Станишев.  

По думите му, за България енергийна сигурност и мерките за противодействие на климатичните промени трябва да се разглеждат в регионална перспектива, а страната ни трябва да работи в тясно сътрудничество със съседите си, с които има общи интереси. Приносът на България в тази посока беше в организирането на енергийната среща на върха през април в София, припомни премиерът. Важно е да координираме националните си интереси и амбиции в енергийната сфера във формата на регионално, надрегионално и трансрегионално сътрудничество, допълни още той и изтъкна, че общите енергийни принципи и европейското право в областта на енергетиката, в частност Третия либерализационен пакет, трябва да бъдат водещи.  

По-късно представителите на държавите, през които ще преминава газопроводът „Набуко” – Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция, ще под-пишат и съвместна декларация, с която признават необходимостта да си сътрудничат за поощряването, развитието, изграждането и функционирането на тръбопроводната система „Набуко”. В съвместната декларация държавите-участнички в проекта изразяват желанието си да поощряват инвестициите в тръбопроводната система и потвърждават ангажимента си към проекта. Държавите ще предприемат всички необходими стъпки за спазване на вътрешните законови изисквания за възможно най-скорошно влизане в сила на споразумението по проекта. В рамките на следващите 6 месеца всяка държава се задължава да подпише споразумение за подкрепа на проекта с Международния консорциум за изграждането на „Набуко”.  

Подписите си под споразумението положиха и премиерите на Румъния Емил Бок, федералният канцлер на Австрия Вернер Файман, унгарският премиер Гордон Байнай и турският премиер Реджеп Ердоган.  

Проектът „Набуко” предвижда да бъде изграден газопровод с дължина 3300 км за транспортиране на природен газ от Централна Азия към ЕС през Турция и Югоизточна Европа. Газопроводът трябва да гарантира между 5 и 10 на сто от потреблението на газ в ЕС и ще свърже европейските пазари със страните производителки на синьо гориво от Черноморско-каспийския регион и Централна Азия.

Премиерът Сергей Станишев ще разговаря с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

http://dariknews.bg


 


Сходни връзки

Подписахме за „Набуко” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди