изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:21 EEST
ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ЗАЧЕСТЯВАНЕ НА ПОЖАРИТЕ    
НовиниСлужителите на пожарната служба в областта само за едно денонощие в края на работната седмица са реагирали на седем сигнала за произшествия, от които шест пожара в сухи треви и отпадъци и един пожар с материални загуби, съобщават от областната дирекция на МВР.

Оттам посочват, че пожарната опасност през летния сезон до голяма степен е свързана с кампанията по прибирането и складирането на зърното и фуражите. Житните култури и голяма част от тревите са изсъхнали, има неприбрана слама, сено и други фуражи. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари. Високите дневни температури и преобладаващия в много случаи силен вятър в областта създават предпоставка за бързото разпространение на огъня в житните масиви. За кратко време могат да бъдат опожарени хиляди декари посеви, скъпа техника и гори. За поредна година три са основните причини за пожарните инциденти: човешка немарливост при боравене с открит огън, техническа неизправност на земеделската техника и природни явления.
Характерно за пожарите в посевите е голямата им скорост, като за кратко време огънят може да обхване стотици декари. Ето защо пожарникарите съветват земеделците да осигурят предписаните разорани ивици, които да отделят реколтата от горския фонд и пътищата. Препоръчва се да се спазва изискването за максимална площ на посевите и отделянето им със зелени и трудногорими пояси. Техниката, която все още не е минала технически преглед, да бъде представена пред контролните органи, които да удостоверят, че тя е изправна и годна за събиране на реколтата. За да не се самозапали прясното сено е необходимо то да се складира на купи, само след като е изсъхнало напълно, съветват още от пожарната. Както и стопаните да пожънат достатъчно широки ивици под електрическите далекопроводи, които редовно да се поддържат чисти от суха тревна растителност.
За осигуряване на пожарната безопасност по време на жътвената кампания, служителите на пожарната служба продължават да извършват проверки на състоянието на земеделската  техника. Предприети са засилени мерки по опазване на реколтата и горския фонд.
Звено "Пожарна безопасност и спасяване"- Добрич апелира към гражданите, да спазват установените противопожарни правила и изисквания за недопускане на пожари в житната реколта и горите. При възникването на пожари в житни и горски масиви, гражданите трябва да звънят на телефони 112 или 160, напомнят още от ОД на МВР.
 


Сходни връзки

ПРЕДУПРЕЖДАВАТ ЗА ЗАЧЕСТЯВАНЕ НА ПОЖАРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.55 секунди