изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:09 EEST
41-ото Народно събрание ще проведе първото си заседание    
Парламент София. Първото пленарно заседание на 41-ото Народно събрание ще се проведе днес от 10 часа, когато новоизбраните депутати ще положат клетва. В новия парламент влизат 116 народни представители на ГЕРБ, 40 на Коалиция за България, 38 на ДПС, 21 на „Атака”, 15 на Синята коалиция и 10 от „Ред, законност и справедливост”. Според основния закон първото заседание се открива от най-възрастния народен представител.

първото заседание се открива от най-възрастния народен представител. В 41-я парламент това е Андрей Пантев от Коалиция за България. Депутатите трябва да изберат председател и заместник-председатели на парламента.
С решение на Светия Синод на Българската православна църква днес на тържественото заседание при откриването на 41-ото Народно събрание, ще присъстват Техни високопреосвещенства: Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопски митрополит Натанаил и Ловчански митрополит Гавриил. На церемонията по конституирането на новия парламент е поканен и Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Максим.
Един час преди заседанието на парламента ще се проведе заседание на Парламентарната група на Коалиция за България. Преди началото на заседанието се очаква и Синята коалиция да заседава, за да избере заместник-председател на парламента от своята група.
Тържественото заседание на парламента ще бъде излъчвано пряко по БНТ.
Очаква се след няколко дни президентът Георги Първанов да връчи мандата за съставяне на правителството на най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ. Кандидатът за премиер ще има срок от една седмица, за да предложи за гласуване в Народното събрание новия Кабинет. Ако това не стане, президентът трябва да връчи мандата на
втората по големина парламентарна група - Коалиция за България. Ако и в този случай не бъде предложен състав на новото правителство, държавният глава до седмица трябва да връчи мандата на някоя от останалите Парламентарни групи. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, държавният глава предлага на Народното събрание да избере кандидата за
премиер. Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебен Кабинет, разпуска парламента и насрочва нови избори. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

41-ото Народно събрание ще проведе първото си заседание | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди