изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:15 EEST
РАЗПОРЕДИХА АРЕСТ ЗА ШАФНЕРА НА ВЛАКА-ФАКЛА    
НовиниНеявяването му в съда, както и отсъствието на един от призованите свидетели, отложи мегаделото за 3 септември

За вчера бе насрочено заседание на Окръжния съд в Плевен, по дело за пожара във влака София-Кардам, станал на 28 февруари миналата година, в който загинаха 9 души. Всички агенции по обяд съобщиха, че Окръжният съд е разпоредил задържане под стража на шафнера на изгорелия влак София-Кардам Георги Енчев Георгиев - от Варна, който е бил редовно призован, но не се явил пред съда и не посочил извинителни за това причини, съобщи vesti.bg. Агенциите припомнят, че трима са обвиняеми по делото - освен Георги Георгиев, който и не отговарял на мобилния си телефон, подсъдими са зам.-директорът на поделение "Пътнически превози" - София, отговарящ за експлоатацията на "Спални и специални вагони" Георги Иванов. Според обвинителния акт именно Иванов е издал заповед страничните врати на вагона на влака да бъдат заключени с метално каре и щифт, като тази заповед е причина за трагедията. Третият подсъдим е началничката на влака Иванка Костадинова от Лом. Обвинението срещу тримата е за бездействие и причиняване на смърт по непредпазливост, като при доказване на вината им те могат да получат от 5 до 15 години затвор.
 Vesti.bg уточнява, че досега шафнерът е бил с мярка подписка, като новото разпореждане на Окръжния съд в Плевен - "задържане под стража" може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативен съд във Велико Търново.
Вчера на делото не се е явил и един от десетте призовани свидетели, както и част от близо двадесетте вещи лица. В хода на следствието са извършени 40 експертизи - съдебно-медицински, технически, химически, морфологични и пожаро-техническа.
Пожарът във влака София-Кардам уби 9 души, пет от които от Добричка област. На 28 февруари 2008 г. към 23.30 ч. между гарите Червен бряг и Карлуково пламва огъня, който погълна връщащите се у дома добруджанци Антоанета Тодорова, Даниел Вичев, Калчо Стефанов, Валерия Желева, Галина Иванова. Заедно с тях смъртта си намериха във влака-факла и проф. Рашо Рашев, Елена Халачева, Стоян Ковачев и Мая Машева.
Добрич всяка година почита паметта на невинните, не стигнали до домовете си, а близките им се надяват да има правосъдие.
 


Сходни връзки

РАЗПОРЕДИХА АРЕСТ ЗА ШАФНЕРА НА ВЛАКА-ФАКЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 2.47 секунди