изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:52 EEST
ВАС потвърди картела на застрахователи    
Ред и сигурност
Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията от юли 2008 г., с което бяха наложени 14 имуществени санкции на застрахователни компании и отделно на Асоциацията на българските застрахователи на обща стойност 2 470 000 лв. за нарушения.


Това съобщиха от КЗК, цитирани от "Фокус".
В края на 2007 г. комисията образува производство във връзка с подписания от асоциацията на застрахователите меморандум за изработване на общи позиции и предприемане на съвместни действия по сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност".
Проучването на КЗК показа, че подписаният меморандум цели определяне на единна минимална премия по застраховката "Гражданска отговорност", както и максимален размер на комисионните възнаграждения на застрахователните посредници.
Комисията изрично постанови, че споразуменията между предприятия, както и решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено фиксиране на цени или на други търговски условия, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренция и увреждане на пазара.
Поради това в европейската практика е прието, че споразумения или решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си (per se), дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара.
Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.  dir.bg
 


Сходни връзки

ВАС потвърди картела на застрахователи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди