изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:06 EEST
ЕК иска специални органи срещу корупцията във властта    
Европейски съюз
Европейската комисия очаква от новото българско правителство да създаде специални структури за разследване и наказване на организираната престъпност и корупцията по високите етажи, които да са с ясен мандат и гарантирана независимост.


Това е една от препоръките във вече готовия проектодоклад по мониторинговия механизъм, който предстои да излезе следващата сряда, 22 юли, предаде БНР.
Както се очакваше, въпреки че посочва сериозни слабости, той не съдържа препоръка за активиране на предпазна клауза. Еврокомисията обаче оставя в действие мониторинговия механизъм за неопределено време, докато бъдат изпълнени всички изисквания.
Корупцията по върховете и организираната престъпност остават проблем номер едно като наред с тях този път е многократно подчертана е липсата на политическа подкрепа за преодоляването им. Това, според Европейската комисия, създава сфера на несигурност в полицията, в съдебната система и в администрацията.
Другите критики са за несъстоялата се реална реформа в съдебната система, за пасивността на прокурори и адвокати, които не се самосезират, а работят само по сигнали, както и за остарелия Наказателен и силно формализирания Наказателно-процесуален кодекс. В проекта е отбелязано още, че има случаи на намеса в работата на прокурори и съдии, че съдебните производства се бавят без основание, че понякога се издават снизходителни присъди, които създават усещане за безнаказаност.
От Комисията настояват за активен подход, който да се прилага и от прокуратурата и от съда, и от инспекторатите в различните институции, както и от Държавен фонд „Земеделие”, Национална агенция „Пътна инфраструктура”, одитната агенция, Агенцията по приходите. На комисията за изземване на незаконно придобити доходи и имущество трябва да бъдат дадени повече правомощия. Законът за конфликт на интереси трябва да се прилага по-ефективно и при равни условия.
България трябва да започне да разследва и наказва прането на пари, смятат експертите на EК. Брюксел препоръчва още пълно преработване на Наказателния кодекс, промени в НПК, както и забрана за плащанията в брой за сделки с недвижими имоти и задължително вписване на сключените заеми в данъчните декларация.
Иначе в проектодокумента се говори за първи резултати срещу корупцията и организираната престъпност. Един от посочените примери са смесените екипи срещу злоупотребите с еврофондове. Отбелязан e и по-откритият и честен подход от страна на българските власти през последната една година.
Докладът на ЕК за напредъка на България в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност е получен за съгласуване. Това каза министърът на правосъдието в оставка Миглена Тачева, в отговор на журналистически въпрос преди началото на редовното заседание на кабинета, предаде БТА. Работим в сътрудничество с ЕК, както винаги сме работили, добави Тачева.  dir.bg
 


Сходни връзки

ЕК иска специални органи срещу корупцията във властта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди