изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-03-03 @ 09:46 EET
ОТ ДНЕС САМО СМЕТИЩЕТО В БОГДАН Е ОТВОРЕНО    
НовиниОбщините Добричка, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Балчик вече трябва да пренасочват отпадъците си към сметището в с. Богдан, реши Министерството на околната среда и водите. До изграждане на регионалното депо за ТБО те трябва да изхвърлят боклука си в Богдан


60 общински нискорискови депа, намиращи се в райони, в които все още няма готови регионални депа, ще останат да действат временно след 16 юли, до изграждането на новите системи, съобщи вчера Министерството на околната среда и водите. Отпадъците от останалите 55 общински депа, които не отговарят на екологичните изисквания и трябва бъдат затворени след 16 юли, ще бъдат пренасочени към оставащите да работят общински депа или към регионални такива. МОСВ публикува списък с оставащите да работят общински депа, както и с общините, чиито общински депа ще бъдат затворени и отпадъците от тях ще бъдат пренасочени. Според него, в Добричка област, остава да работи след днес само сметището на община град Добрич в село Богдан. Там неотдавна бе открита нова клетка, която отговаря на европейските изисквания, и може да поеме боклука на Добрич още пет години. Общините Добричка, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Балчик трябва да закрият сметищата си и да пренасочват отпадъците си към депото в с. Богдан.
В момента в страната има готови 30 регионални депа. Регионалното депото за общините от Добричка област и община Никола Козлево се предвижда да бъде в село Стожер, но то е едва на етап проектиране. До тогава изхвърлянето на битовите отпадъци на общините от областта трябва да става на сметището в с. Богдан.
Откритата в началото на юни нова клетка на депото на Община Добрич отговаря на изискванията на Европейския съюз за екологични норми и опазване на околната среда. Цялата площ на депото е над 100 дка. Новата площадка, която ще се използва през следващите години е с площ 28 дка. За нейната модернизация бяха инвестирани близо 9 милиона лева, осигурени от Републиканския бюджет, ПУДООС и собствени бюджетни средства на Общината. Новата площадка ще приема средно на ден по 450 кубически метра битови отпадъци. Очакванията са за година да бъдат депонирани близо 46 хиляди тона. Капацитетът на депото трябва да осигури експлоатационен срок до построяването и въвеждането в експлоатация на регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Стожер, което ще обслужва 9 общини. На сметището в Богдан се депонират отпадъци само на общините Добрич и Добричка, каза за НДТ Светослав Славов - управител на "Комуналефект" ЕООД, която е избрана за оператор на сметището. Той каза, че в дружеството до вчера не е имало постъпили искания за това от други общини от областта. На запитване на НДТ, от пресцентъра на общината вчера казаха, че до настоящия момент в община Добрич не са постъпвали искания или предложения от общини от област Добрич за депониране на ТБО в депото в село Богдан. Нищо официално не е постъпвало в тази връзка и от държавните институции, имащи отношение по проблема, добавиха оттам.
От Мосв съобщиха, че оставащите да работят 60 общински депа ще бъдат поставени под засилен мониторинг. Също така някои от тях трябва да изградят и някои допълнителни съоръжения, с които да се гарантира екологосъобразното третиране на отпадъците. Тези от 55-те общини, които трябва да пренасочват отпадъците, а нямат готовност да започнат веднага, ще имат възможност да направят съответната организация и след 16 юли.
Същевременно МОСВ напомня, че са осигурени средства по Оперативната програма "Околна среда" за всички оставащи за доизграждане 23 регионални системи за управление на отпадъците. Всяка община, която е изцяло готова с проекта си и има избран изпълнител, може да започне строителството. Средствата се отпускат по механизъм за директно предоставяне. От ОП "Околна среда" са предвидени и средства за закриване и рекултивация на всички общински депа и общините, които са готови с проектите си, могат да ги представят и да получат финансиране.
Мерките от този план за третиране на битовите отпадъци в страната е предварително съгласуван с експертите от ЕК, както и с общините. Именно след предложения на общините, първоначалният план беше променен. Ако и сега има общини, които имат конкретни предложения за по-икономически целесъобразни решения, които обаче не противоречат на екологичните изисквания, могат да ги представят. Всички общини получават писма от съответните РИОСВ с указания по изпълнението на мерките от този план, които ги касаят.
 


Сходни връзки

ОТ ДНЕС САМО СМЕТИЩЕТО В БОГДАН Е ОТВОРЕНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди