изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:14 EEST
БУМ НА МОРБИЛИ В ОБЛАСТТА    
ЗдравеПокосени са 60 души, основно деца, около 40 са преминали през Инфекциозно отделение


Регистрирана е необичайна за сезона и Добричка област висока заболяемост от морбили, съобщиха от РИОКОЗ. Към 13 юли броят на заболелите е 60 от 10 населени места в общини Добричка, Балчик, Тервел, Крушари. Покосените от т. нар. по народно дребна шарка или брусница съобщават, че са пребивавали в Дулово, Силистренска област. Болните са от  Ловчанци, Карапелит, Фелдфебел Дянково и Батово /община Добричка/, от Балчик и селата Гурково и Соколово, от теврелските села Каблешково и Професор Златарски и от Крушари.
Около 35-40 от заболелите от морбили са преминали през Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, научи НДТ от началника на звеното д-р Йовка Борисова. Тя допълни, че повече от пациентите били деца, имало и единични случаи на покосени младежи на 18-20 години. Поначало заболяването протича тежко - с висока температура, повръщане, диарични изхождания, обясни инфекционистът. Усложненията са чести и засягат предимно белите дробове. Д-р Борисова сподели, че според информация в интернет, в която е цитирано Министерството на здравеопазването, първите случаи на морбили са били регистрирани в силистренското село Подайва през май. Тогава от дребна шарка заболели 13 души.
Не бяхме имали пациенти с морбили от 1985-1986 година, сподели д-р Борисова. Тя посочи, че пациентите са предимно от малцинствен произход и вероятно нямат имунизация. Началникът на Инфекциозно отделение обясни, че имунизацията срещу морбили е задължителна. Ваксината "Тримовакс" се поставя на 18-месечна възраст, на 12 години се прави реимунизация. Всеки, който не е ваксиниран и не е боледувал от морбили, задължително се заразява при контакт, допълни лекарят.    
Предприети са и са разпоредени необходимите противоепидемични и профилактични мерки, допълват от РИОКОЗ. От там заострят вниманието на родители, общопроктикуващи лекари, специалисти от лечебната мрежа и филиалите за спешна медицинска помощ за насоченост към заболяването морбили. НДТ
 


Сходни връзки

БУМ НА МОРБИЛИ В ОБЛАСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди