изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:37 EEST
НОВА АПАРАТУРА В КЛИНИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА ДКЦ I    
Ред и сигурностС два нови апарата се сдоби през последните дни Клиничната лаборатория на Диагностично-консултативен център I в Добрич.


Ръководството на лечебното заведение закупи имунологичен автоматичен анализатор на японската фирма "Тосон". "На него се работят всички тиреоидни хормони - на щитовидната жлеза", каза НДТ д-р Снежана Атанасова. Тя допълни, че новият анализатор позволява да се правят и ТРО изследвания - също на щитовидната жлеза, което не е можело да става с досегашната апаратура в Клинична лаборатория. Изследват се и всички репродуктивни хормони, има възможност за в бъдеще да се правят и туморни маркери. Апаратът е изключително бърз, резултатите излизат същия ден, каза д-р Атанасова. В момента в лабораторията се правят по 30 до 50 изследвания, като тенденцията е броят им да се увеличава.
Другата придобивка е нов електролитен анализатор. С него се правят изследвания на елементите калий, натрий и хлор в организма. Тези изследвания са много важни за пациентите със сърдечно-съдови, бъбречни заболявания, които вземат диоретици, обясни д-р Атанасова. Апаратът е на френска фирма, досега лабораторията не е разполагала с такъв.
През март медицинското звено на ДКЦ I се е сдобило с още един апарат - хематологичен автоматичен анализатор. С него се правят кръвни картини. Клиничната лаборатория вече е окомплектована изцяло с апаратура и отговаря напълно на европейските изисквания, каза за НДТ д-р Снежана Атанасова. НДТ
 


Сходни връзки

НОВА АПАРАТУРА В КЛИНИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА ДКЦ I | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди