изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:48 EEST
ДЪРЖАВНО ДРУЖЕСТВО ПОД ШАПКАТА НА МЗХ ЩЕ ДЪРЖИ РИБАРСКИТЕ ПОРТОВЕ    
Лов и риболовКонтролът върху рибарските пристанища да премине към Министерството на земеделието и храните, реши на последното си заседание вчера правителството в оставка на Сергей Станишев. Кабинетът е одобрил искането на земеделския министър Валери Цветанов за създаване на 100% държавно дружество "Рибни ресурси" ЕООД, в което на първо време ще бъде апортирано "Пристанище Созопол", а след това и всички останали портове, които са публично-държавна собственост и ще се ползват от рибарите.

Капиталът на новото дружество, което ще е под прекия контрол на министъра, е близо 100 хил. лева - стойността на созополското пристанище.
През юни Цветанов за първи път даде гласност на идеята си държавата да контролира рибарските пристанища, като се мотивира, че така ще се подобри усвояването на средствата от Европейския съюз, предназначени за модернизацията им. Той обясни, че има нужда от юридическо лице, което да регулира дейностите по управление на пристанищната инфраструктура. Освен това такава била и препоръката на ЕК.
Предвижда се новото дружество да е бенефициент по Оперативната програма за развитие на сектор рибарство (ОПРСР), по която се отпускат 18 млн. евро за модернизация на рибарски пристанища и съоръжения за разтоварване на риба. Освен созополското, рибарски портове ще бъдат и това в Балчик, Варна и Несебър.
Експерти от земеделското министерство коментираха, че идеята едва ли ще се възприеме от Брюксел, тъй като държавни фирми и организации нямат право да кандидатстват за европейски средства. Дори и ако дружеството се откаже от печалба и всички усвоени пари се насочат към изпълнителите на проекти, отново се налага одобрение от ЕК, което може да продължи с месеци.
Рибарски сдружения също не възприеха добре идеята на Цветанов и поискаха техни представители да участват в Управителния съвет на дружеството, за да е наясно бизнесът какво ще се случва с рибарските пристанища, които, по думите им, са изключително необходими за сектора и усвояването на европейските пари.
mediapool.bg/НДТ
 


Сходни връзки

ДЪРЖАВНО ДРУЖЕСТВО ПОД ШАПКАТА НА МЗХ ЩЕ ДЪРЖИ РИБАРСКИТЕ ПОРТОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди