изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:12 EET
ДНЕС ЦЪРКВАТА ПОЧИТА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА    
Празници

По традиция денят на св. Марина се отбелязва като голям църковен празник. Жените на този ден спазват редица забрани, защото се смята, че светицата е покровителка на бурите и пожарите, господарка на змиите. Днес жените не работят с ножици, конци и въжета. Не шият с игли и не плетат с куки. Във времето назад дори на този ден не си решели косите, за да се предпазят от змиите, които през лятото често се срещат на полето, в ливадите, в градините и лозята.




Марина се родила в Антоихия Писидийска през 3., в семейство на езически жрец. От дете я възпитали в идолопоклонничество. Но още дванадесетгодишно момичето чуло за Иисус и сърцето му се изпълнило с любов към него.  Това силно разгневило родния й баща, който я намразил до смърт. Така започнали страданията на Марина.  

Един ден в околностите на града девойката срещнала управителя на източните страни Олимврий. Запленен от  хубостта й, той пожелал да я вземе за жена. Но разочарованието му било огромно, когато разбрал, че Марина е християнка. Опитал се с благи думи да склони девицата да се отрече от вярата в Бог, но тя била непреклонна. Тогава подложили непокорното момиче на жестоки мъчения. Хвърлили я в тъмницата, където сияещ кръст озарявал безжизненото й тяло  и божествена сила изцелявала раните на мъченицата. 

На следващия ден Марина срещнала своите палачи здрава и радостна. Онемели от почуда, мъчители подложили светицата на нови изпитания. Били я жестоко,  опалвали раните й с огън. После я оковали и хвърлили тялото й в каца с вода. Но изведнъж веригите се скъсали, а лицето на светицата сияело,  огряно от ярка светлина. 

В същия миг управителят заповядал да отсекат главата на мъченица Марина  - за назидание на всички християни.

В българската традиция денят на св.Марина е наречен

МАРИНДЕН

Това е един от трите най-горещи дни през годината – 15, 16 и 17 юли. Затова им казвали горещници и се празнували в чест на огнената слънчева стихия. Първият ден наричали Чурлига, вторият – Пърлига, а третият – Огнена Марина.

По традиция денят на св.Марина се отбелязвал като голям църковен празник. В някои селища  той се свързвал  и с народния култ към светицата - покровителка на бурите и пожарите, господарка на змиите. 

Затова жените на Маринден спазвали редица забрани. Не работели с ножици, конци и въжета; не шиели с игли и не плетели с куки. Не решели косите си, за да се предпазят от змиите, които през лятото често се срещат на полето, в ливадите, градините и лозята. 

На 17 юли палели нов жив огън. Добивали го двама братя близнаци или мъже, които носели редки имена и били едноименници. През деня отивали в гората за клони, които отсичали от липови, лескови или хвойнови дървета. А вечерта се събличали голи и триели едно в друго два клона, докато пламне огън. Отнасяли ги в домовете си и палели с него огнището. Вярвали, че той ще ги пази от небесните стихии, болестите и зловредните насекоми.

Според едно старо поверие св.Марина имала и лечителски способности. Много хора, особено незрящи или с очни проблеми, ходели на извор или река в близост до манастир или оброк, носещ името на светицата. Миели се с водата, която смятали за лековите и се молели на св.Марина  да бъдат изцелени. Връзвали на близко дърво парчалче или конче от дрехите си, за да остане там болестта.

На Маринден празнували и всички занаятчии, които работели с огън - хлебари, ковачи, грънчари, железари, калайджии и други. Съпругите на майсторите месели питки, които обилно мажели с мед и ги раздавали на близки, съседи и познати - за здраве на стопанина, да ме у спорен и доходен занаятът.
Днес имен ден празнуват всички с имената Марина, Марин, Маринчо, Маринка, Маринела и Марчо.


 


Сходни връзки

ДНЕС ЦЪРКВАТА ПОЧИТА СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди