изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:34 EEST
БОКЛУКЪТ ЗАВОНЯ НА... СТАНИШЕВ    
Екология България и Румъния влязоха едновременно в Европейския съюз. Ние обаче отново сме прецаканите, защото изискването за затваряне на неевропейските сметища у нас влезе от вчера, а в Румъния - от 2014 година. Кметовете на общини отдавна предупреждаваха премиера Сергей Станишев за проблемите, до които затварянето на сметищата ще доведе. Вече в оставка правителството на тройната коалиция завеща на цяла България национален проблем с боклука. Кметовете вече прогнозират, как смет ще се разнася по пътищата на цялата страна, а боклукът ще отвори дупки в бюджетите.

 

Боклукът ще ни излезе златен, коментираха вчера кметове на общини от областта разпоредбата на МОСВ от днес да остане да работи само сметището в с. Богдан, а ТБО на всички останали общини да се извозва до него. Николай Ангелов алармира, че вчера от Богдан са върнали сметта на Балчик

 

Цонко ЦОНЕВ, кмет на община Каварна:

“Продължаваме по стария начин. При нас няма никакви официални документи, нито писмо от МОСВ. До момента никой не ни е изпратил документи и знам само това, което излезе в медиите. Така е и в Балчик, и в Шабла. Не може да се решават по този начин проблеми свързани с екологията. Трябва да има диалог. Затова, докато не получим официално писмо и не ни изпратят документи от министерството, ние ще продължим да депонираме отпадъците на нашето си сметище. Когато това се случи, тепърва ще направим изчисления, защото в момента общината няма ресурс да плаща извозване на отпадъците, а и не може в средата на годината да вдига такса “Смет”. Принципно ние в Каварна сме категорично за закриване на нашето сметище, тъй като се намира в близост до изключително красива местност. В тази връзка и предвид изграждането на регионално депо, трите северно-черноморски общини Балчик, ние и Шабла настояваме в проекта за изграждането на депото да бъде изградена и втора претоварна станция, която да се намира при нас и да се ползва от Шабла, Каварна и Балчик.”

Димитър МИХАЙЛОВ, кмет на община Генерал Тошево:

“В момента боклукът се извозва на нашето сметище. Все още не сме получили заповед за пренасочване от Министерството на околната среда и водите. Когато това стане, ще пренасочим извозването към сметището край село Богдан.”

Красимир КРЪСТЕВ – кмет на община Шабла: “За община Шабла изискването вече да извозваме боклука си на сметището край село Богдан ще предизвика проблеми освен заради голямото разстояние, но и поради това, че общината има подписан договор за срок от 11 години с фирма “Титан” за сметосъбиране. Това, което произтича, ще е доста натоварващо за община Шабла. За да се прекрати договора с фирмата, която сега извозва боклука ни, трябва да се разговаря и с другата страна. Не, че сме изненадани от решението след 16 юли да бъдат затворени сметищата ни, знаехме го, но съществуваше известна възможност нещата да се преразгледат и за всяко конкретно сметище да се прецени дали може да остане да функционира още известно време. Фирмата, с която общината има сключен договор за извозване на боклука, няма необходимата техника и готовност да извършва това на толкова големи разстояния, трябва и претоварна станция, нужни са друг вид превозни средства. Още повече, че тя обслужва Шабла и Каварна. За да искаме от нея да направи необходимите инвестиции, тя има нужда от конкретни разчети за това кога ще може да заработи регионалното депо за ТБО в Стожер, а всички знаем на какъв етап е то. Наясно сме, че извозването на боклука до сметището край село Богдан ще ни струва много, още повече в условията на криза. Боклукът ще излезе златен да го разхождаме на такива разстояния.

Ние все още нямаме писмо или друг официален документ от МОСВ, с което окончателно да ни уведомяват за това, че след 16 юли трябва да извозваме боклука си на сметището край Богдан. При всички положения ще трябва да се направят конкретни разчети и да се преговаря с фирмата, с която имаме договор. Много вероятно е да се наложи да се увеличи размерът на такса “Смет”. Ние и досега дофинансирахме средствата за сметопочистване и сметоизвозване. От тази година успяхме да въведем сметосъбиране от всички села в общината. Ще се правят разчети. Може в един момент да се окаже, че е по-изгодно да плащаме санкции, отколкото да отговорим на условията.“

Николай АНГЕЛОВ -кмет на община Балчик: “Ние още днес /бел. ред. вчера/ занесохме боклука от Балчик на сметището край село Богдан, което е определено да приема твърдия битов отпадък на нашата община, но безславно, защото оттам ни върнаха. От фирмата-оператор на сметището “Комуналефект” обясниха, че не искат да ни приемат боклука и трябвало за водим преговори с община Добрич за това. В същото време министерското постановление казва, че сметището в с. Богдан трябва да приеме боклука ни без да ни вземат такси за това. За община Балчик новата ситуация няма да породи други проблеми, освен че ще направим повече разходи. Сметосъбирането и сметоизвозването в общината се извършва от общинската фирма БКС, тя има чисто нови камиони, всяка година общината заделя средства за това. Освен че ще имаме допълнителни разходи за гориво и трябваше да преминем на двусменен режим на работа, други проблеми няма да имаме. Но, много ми е интересно за колко време ще запълним новата клетка на сметището край село Богдан.”

 

ОТ ДНЕС САМО СМЕТИЩЕТО В БОГДАН Е ОТВОРЕНО

 

 


Сходни връзки

БОКЛУКЪТ ЗАВОНЯ НА... СТАНИШЕВ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
БОКЛУКЪТ ЗАВОНЯ НА... СТАНИШЕВ
Автор: Anonymous да 2009-07-17 @ 11:03 EEST
ami taka e glypaci,kato glasyvaxte za BSP taka 6te e.sega si syrbaite poparata,da vi miri6e na laina
БОКЛУКЪТ ЗАВОНЯ НА... СТАНИШЕВ
Автор: Anonymous да 2009-07-17 @ 16:48 EEST

Абе не знам Станишев, обаче Бати Бойко където вземе властта и все получава боклуци в наследство. :))

А! Не че решава проблемите с боклука, ама все пак...Ето например в Суходол обещаха ли им? Обещаха им...;-) Биха ли ги? Биха ги! ;-)

А какво да кажем за софийските булеварди - асфалтираха ги за месец, а след още месец они се нагънаха... Ако тъй ще правят и магистрала тракия - мерси. Не щем! :-Р


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди