изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:55 EEST
Подкрепата за ГЕРБ - поотделно    
ПолитикаГЕРБ ще подпише меморандум за сътрудничество и подкрепа за новото правителство с всяка една от трите партии – Синята коалиция, „Ред, законност и справедливост” (РЗС) и „Атака”, но поотделно. Това стана ясно след срещата в Народното събрание във връзка с предложения от ГЕРБ меморандум за подкрепа на правителството на Бойко Борисов.
И трите партии реагираха по различен начин по повод на документа. Единствено „Атака” заяви безусловната си подкрепа за подписването на меморандума.

От РЗС пък посочиха, че ще подкрепят управление на ГЕРБ в 6-месечен период на толерантност, след което ще направят оценка на направеното. От партията поискаха още двустранно споразумение, за да има парламентарно взаимодействие и подкрепа на правителството.
По време на разговорите Синята коалиция внесе декларация за подкрепа на избора на правителство с мандата на Бойко Борисов. Сините обясниха, че според тях формулата, която се предлага в момента на България, не носи стабилност.

***
ГЕРБ
„Атака" заяви своята безусловна подкрепа за меморандума, подписването му и правителството на Бойко Борисов. С "Ред, законност и справедливост" се договорихме, че ще подпишем двустранно меморандум между ГЕРБ и РЗС.
Със Синята коалиция беше постигнато споразумение. Те проявиха желание да подпишат меморандума след преценка на текста, който ние ще направим с нашето ръководство. Този меморандум ще бъде подписан”, каза след края на разговорите с трите партии заместник-председателят на 41-то Народно събрание Лъчезар Иванов. След завръщането на Бойко Борисов изпълнителната комисия ще се събере и да се направи прецизен текст за получените забележки. Иванов уточни, че меморандумът ще бъде подписан поотделно с всяка от трите партии – ще има три подписани меморандума. Те няма да бъдат различни по съдържание, меморандумът ще бъде обединителния документ, заяви той.
„РЗС казаха, че за тях е неприемливо да поставят подписа си под подписа, примерно, на "Атака". Меморандумът е една паметна бележка, която формира политиките. Конкретиката предстои. Този меморандум ще бъде обект на по-нататъшен диалог ”, обясни той.

***
Синята коалиция
Ще направим всичко възможно за създаване на стабилно управление, което да извади България от кризата, в която се намира. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Изразяваме своето опасение обаче, че формулата, която се предлага в момента на България, не носи стабилност. Това е риск, който в сегашната ситуация на нас ни се струва твърде голям, каза Димитров. Според него е логично партии, които са членове на Европейската народна партия, да имат споразумение. Надявам се, че с ГЕРБ ще стигнем до съгласие по този въпрос. Ние ще подкрепим това правителство и парламентарната подкрепа ще бъде само обвързана с изпълнението на програмата, която сме заявили преди изборите. Имаме ясна, подробна и качествена програма – стоим зад нея докрай, каза още Димитров.
Според Иван Костов - Синята коалиция ще подкрепи мандата на правителство на ГЕРБ първо, защото това е партията, събрала доверието на избирателите, второ, защото е „сестринска” партия, и на трето място, защото това е единственият начин БСП и ДПС да бъдат в опозиция и на определени политици да се потърси съдебна отговорност.
Синята коалиция не може да работи по каквито и да било политики, тъй като ние добре познаваме заявленията на партия „Атака” – те са антиевропейски и са антиреформаторски. Няма как ние да работим заедно с тях, защото ще подкрепим правителството да бъде проевропейско е реформаторско, каза Костов. Според Мартин Димитров ЕНП се надява на добро сътрудничество на Синята коалиция с ГЕРБ.
Синята коалиция приемат меморандума като позиция на ГЕРБ. „Готови сме да работим за нашето парламентарно сътрудничество на базата на съвместни действия, защото в програмата на някои други формации, които ГЕРБ кани, има абсолютно несъвместими с приети от нас политически действия. Ние настояваме това да стане на двустранна основа”, каза още Костов.
По-късно Синята коалиция внесе декларация за подкрепа на избора на правителство с мандата на ГЕРБ. В документа се казва, че Синята коалиция ще подкрепи като част от мнозинството в 41-ото НС съставянето на правителство на ГЕРБ, избора на министър-председател, структурата и персоналния му състав.
От партията заявяват още, че ще предоставят на ГЕРБ подробно разработени управленски решения и мерки в нейната политическа програма.
„Синята коалиция е готова да участва в разговори за постигане на парламентарно сътрудничество и ще даде своите предложения за изготвянето на правителствена управленска програма”, се казва още в декларацията.
Синята коалиция ще излезе с декларация в духа на меморандума, предложен от ГЕРБ и в нея ще бъде записано, че ние ще подкрепим това правителство. Това каза лидерът на обединените земеделци Анастасия Мозер. Тя обясни, че първо, ГЕРБ трябва да оповести управленската си програма и тогава Синята коалиция ще каже какво от нея ще подкрепи. „Предполагам, че ще подкрепим по-голямата част от тази програма, защото ние сме организации-членове на ЕНП. Програмата на ГЕРБ не би могла да се отдалечава от принципите на ЕНП”, каза Мозер.
Тя заяви, че документът, който ГЕРБ е предложил, е много общ и в него няма нищо конкретно. „ В него няма нищо за това какви законопроекти те ще предложат. Например, те говорят за промяна на закона за политическите партии. Но как? Човек не може така наизуст да каже, че е съгласен с нещо. Другият въпрос е, че един такъв документ трябва да бъде изработен съвместно, а това не беше направено. Ние ще дадем своите предложения и мнения. Меморандумът е толкова общ, че е безпредметен”, коментира още лидерът на Обединените земеделци. Анастасия Мозер, че трябва да се седне, да се проведат преговори, защото с общи приказки на един лист хартия не се постига нищо. Според нея трябва да се седне и да се работи за един по-конкретен документ.
Мозер обясни, че позицията на Синята коалиция е, че не иска да бъде в един пакет с „Атака” и РЗС, защото принципите на тези три формации са много различни. „Не говоря толкова за РЗС. А с „Атака” различията са много големи. Те са против членството на страната в НАТО, против един куп неща, които ние сме отстоявали през годините”, каза тя. Мозер призова ГЕРБ да прави отделен меморандум с „Атака”, да правят отделни документи.

***
Ред, законност и справедливост
РЗС не променя мнението си и ще подкрепи правителството, съставено от Бойко Борисов. В същото време ние отказваме да подпишем общ меморандум с другите политически сили - „Атака” и Синята коалиция поради ясни причини – на първо място, подкрепяйки правителството на Бойко Борисов, ние не отстъпваме от своята идентичност. Това каза Димитър Абаджиев от РЗС. Според него партия „Атака” се възприема като крайна лява и екстремна партия, която не е част от политическите сили в Европейския парламент. Отделно от тези аргументи от РЗС смятат, че отделните партии трябва да подпишат отделни документи с ГЕРБ. В понеделник в 10.00 часа ще има нова среща между РЗС и ГЕРБ, където ще бъдат предложени вижданията на РЗС за такъв двустранен документ. „180 дни ще бъдем една конструктивна, подкрепяща партия, за да дадем възможност тези промени да се извършат”, каза Абаджиев и допълни, че след този период от РЗС ще направят своята преценка като политическа сила. По волята на ГЕРБ правителството ще бъде самостоятелно и РЗС няма да бъде част от управлението, каза той.
От РЗС заяви още, че Съюзът на европейските консерватори и реформисти не подкрепя идеята за подписване на съвместни документи с „Атака” и тази седмица ПП „Ред, законност и справедливост” проведе консултации със Съюза на европейските.
„Съюзът на европейските консерватори и реформисти не подкрепя подписване на документ, страна по който е националистическа партия като Атака, и смята такива партии за неподходящи партньори заради екстремистките им възгледи. Парламентарната група на консерваторите и реформистите припомня, че отношението към подобни формации в ЕП е отрицателно”.
Политическият съвет на партия „Ред, законност и справедливост” взе решение да се съобрази с преценката на европейските си партньори. Тяхното мнение ще бъде отразено в становището на РЗС по предложения от ГЕРБ меморандум.
В становището, адресирано до председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, се казва: "РЗС остава твърдо на заявената си позиция да подкрепи правителството на Бойко Борисов, за да се предприемат бързи и ефективни управленски мерки за преодоляване на кризата в страната, наследена от правителството на тройната коалиция. Политическият съвет на РЗС изразява категоричното си мнение, че ако е необходимо подписването с ГЕРБ на документ за парламентарно взаимодействие и подкрепа на правителството, това може да стане само на двустранна основа. В случай, че ГЕРБ ни представи двустранно споразумение за дългосрочно политическо партньорство, ние сме готови за европейски тип политическо споразумение.
В няколко точки се изразява становището на РЗС. Те гласят, че ГЕРБ може да разчита на пълното съдействие на РЗС срещу всички опити на БСП и ДПС да бламират изпълнителната власт, подкрепа на партията с цел излизане от кризата и справяне с корупцията, отказ от участие на РЗС в изпълнителната власт, очакване ГЕРБ да подкрепя законодателни инициативи на РЗС, както и подкрепа за промяна на Конституцията и свикване на Велико Народно събрание.
След изтичане на 6-месечния период на толерантност и подкрепа РЗС ще направи оценка на управлението на ГЕРБ и ще формулира намеренията си спрямо правителството.

***
Атака
„Атака” ще подпише меморандума на ГЕРБ, така както аз в сряда дадох думата от името на „Атака” да подкрепим този кабинет. Няма основание сега да се извъртаме още повече, че аз съм човек на думата. Нашата политическа сила е отговорна политическа сила – като кажем нещо го правим, каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров.
Според него не може за два-три дни да се променя мнение. „За мен такова поведение не е коректно, не е честно, не е мъжко”. Безусловната подкрепа за правителството на ГЕРБ от страна на „Атака” не е свързано с искането на министерски кресла, коментира още той.
Според него тази подкрепа е за алтернативата, избрана от българските избиратели.
Подкрепата на "Атака" за кабинет на ГЕРБ е безусловна, без поставяния на искания за министерски постове. "Атака" смята, че хората в България са гласували за сваляне от власт на БСП и ДПС и че всяко извиване на ръце спрямо ГЕРБ увеличава шанса на тези две партии отново да се върнат във властта. "Атака" оценява поведението на политическите сили, които в момента поставят условия на ГЕРБ като липса на коректност, държавно мислене и отговорност. Пречките и поставяне на условия при гласуване на кабинет на ГЕРБ в момента водят до анархия, срив и шанс за връщане управлението на БСП и ДПС. Формата на меморандума, предложен от ГЕРБ, за нас е техническа подробност. Готови сме да подпишем този меморандум в момента, в който ГЕРБ ни го предложи за подпис, се казва в съобщение, изпратено до медиите.
Ако имах някакви съмнения по отношение на меморандума, предложен от ГЕРБ, аз щях да ги съобщя още в сряда. Трябва да дадем подкрепа за този кабинет, защото това е нещо, което народът е пожелал като алтернатива на ДПС и БСП. Това каза лидерът на ПП „Атака” Волен Сидеров. Според него партиите, които са били алтернатива на предходното управление, трябва да подкрепят правителството на ГЕРБ. С подкрепата си за новото правителство, партия „Атака” не пренебрегва своите принципи. „Става въпрос за алтернатива за България. Ако в момента някой пречи на утвърждаването и гласуването на новия кабинет, то това е само в услуга на БСП и ДПС. Това е опасно поведение и може да доведе до анархия и връщане и реванш на ДПС и на БСП във властта. „Атака” не иска това и ние безусловно подкрепяме кабинета на ГЕРБ без да искаме министерски кресла”, подчерта лидерът на ПП „Атака”.
Според Волен Сидеров поставянето на условия в момента не е работещо поведение за България. „Ние оценяваме меморандума на ГЕРБ като обща програмна схема. Конкретните подробности ще се уточняват допълнително в разговорите и консултациите с всяка една от политическите сили, които са го подписали. Ние не се опасяваме, че като го подпишем и комуникацията с ГЕРБ ще приключи. Напротив, всяко едно нещо оттук-нататък като програма или действие ще бъде консултирано и ще има нашето участие във всеки един конкретен момент. Не трябва да искаме общопрограмния документ да съдържа точки и детайли за всяка година от следващите четири”, коментира лидерът на „Атака”. „Смятам, че е дребнаво в момента да се търсят различия в политически програми или в принципни схеми. В случая става въпрос за едно съгласие, че искаме алтернативно управление. Всеки ще си остане със своя профил и своите различия. Имало е моменти, когато с ОДС, със СДС, с ДСБ сме правили общи протестни действия срещу управлението. Това са ситуации, когато заявяваш позиции по едно нещо и не означава, че се сливаме като партии. Не е необходимо това взиране в политическия профил на една или друга политическа сила”, каза Волен Сидеров по отношение на несъгласието на Синята коалиция и РЗС да подпишат общ меморандум с „Атака”.

***
Коментарите
Меморандумът, който ГЕРБ предложиха, е много общ. Той дава заявка за намерения, а не за конкретни политически действия. Това каза политологът Димитър Аврамов. Според него ще бъде трудно на Синята коалиция, на РЗС, и дори на „Атака” да дадат нещо повече от подкрепа по принцип на новото правителство. „Подкрепа по принцип така или иначе има. Но ГЕРБ трябва да предложи много по-конкретно разписани приоритети, да ги обсъди с тези политически сили, от които иска подкрепа, и на базата на тези приоритети да заяви какви ще са управленските стъпки в първите дни на новото правителство, поне за първите 6 месеца. Тогава нещата ще тръгнат по-лесно за ГЕРБ. Сега във варианта, в който правителството на Бойко Борисов стартира със 116 депутати подкрепа, ми се струва, че кабинетът изпада в лоша ситуация още преди да се е създал”, коментира той.
Според Аврамов дори и потивниците на ГЕРБ в БСП и ДПС имат сметка да има ясни политически действия, които да извадят страната от трудната икономическа ситуация. Димитър Аврамов коментира, че ГЕРБ правят нещата много сложни. „В усилията си да създадат мнозинство, в което винаги ще има комфорт, т.е. плаващо парламентарно мнозинство, ГЕРБ прави грешка като не се обвързва с никого. В политиката това е лошо. Дори да бъдат подписани документи, които по-ясно регламентират отношенията на ГЕРБ и останалите политически сили, то това пак не е достатъчно за сформиране на стабилно правителство. Когато се говори за ясни управленски намерения, за антикризисна програма, обикновено следващата стъпка е да се каже кой я изпълнява и с каква подкрепа. Вместо да се върви бързо към това, сега политиците сиговорят кой с кого какви споразумения ще подписва”, каза още той.

Поне на този етап никой от трите по-малки партньора няма сериозен интерес да върви срещу кабинет на ГЕРБ. Ако те тръгнат да бламират кабинета, това означава автоматично, че се прехвърлят в лагера на отстранените – БСП и ДПС. Това каза пред социологът Мирослава Радева – директор на агенция МБМД във връзка с разговорите за меморандума, предлаган от ГЕРБ.
Според Радева - това би означавало политическа дискредитация за всяка една от тези партии РЗС, "Атака", Синята коалиция. Въпреки че на пръв поглед не е достатъчно стабилна, конфигурацията може да се окаже трайна във времето. „Истината е, че има една много амбициозна задача, защото това Народно събрание беше сформирано, като търсещо сериозна промяна. Две трети от вота на избирателите отиде в подкрепа на нови партии, на партии, които не са свързани с прехода. Избирателят много ясно заяви, че иска бърза радикална промяна. Ако не се постигне тази бърза радикална промяна и то да се видят знаците още в рамките на първите шест месеца, много е възможно общественото доверие да бъде оттеглено”, прогнозира още Радева.

Правителството на малцинството крие рискове, смята бившият премиер на България (1991-1992 г.) Филип Димитров. Той обясни, че единствено от Бойко Борисов зависи какво точно ще е следващото управление на България.
„Да, рисково е правителството на малцинството и не знам кое би направило управлението на ГЕРБ по-стабилно. Важно е да има правилна преценка на силите и възможност да се свърши работата за колкото и време да е. Аз чух изказване на г-н Борисов, че за него е най-важно да изкара мандата, за да извърши определени действия. Признавам, че аз разсъждавах по същия начин на времето. Така, че ако Бойко Борисов има един дневен ред, който смята да изпълни на всяка цена, независимо какво става и смята, че е добре да е в едно доста атакуемо състояние – той има право да вземе това решение”, каза бившият премиер на България.
Според Димитров „Атака” е червено-кафява организация и в Европейския съюз и САЩ не носи положителна оценка. На въпрос дали партията на Волен Сидеров пренебрегва своите идеи като подкрепя меморандума на ГЕРБ за парламентарно партньорство Филип Димитров каза следното: „Не мога да давам оценки. За мен „Атака” е червено-кафява организация. Тя очевидно е такава и за нашите европейски и американски партньори. Разбирам желанието да бъдат неутрализирани, за да не правят поразии в парламента, но твърде голяма близост с тях означава дискретизация за този, който се доближава до тях. „Атака” не носи положителна оценка. Ако казваме, че най-важно към този момент е възстановяването на доверието на европейците и американците – с „Атака” със сигурност няма да се възстанови. От друга страна – е вярно, че са необходими гласове – разбирам това, но да се разчита на „Атака” е много деликатно според мен”.
На въпрос кой е най-добрият вариант, за да има стабилно управление у нас, Филип Димитров каза следното: „Не бих могъл да правя прогнози и да давам оценки. Очевидно, че така, както нещата се представят, вървят към правителство на малцинството. Това е технически термин – да прощава бъдещият премиер, но просто така се казва. Правителство на малцинството означава правителство без мнозинство и точно това е проблемът, че всъщност очевидно и в ГЕРБ степента на доверие за това, че могат да си гарантират подкрепата на останалите политически сили е умерена. Аз бях в същото положение, когато правих моето правителство през 1991 г. при това с много голяма степен на надежда в това, че ДПС ще продължи да ме подкрепя. Моята надежда се крепеше върху това, че не беше възможно за моя подкрепящ партньор да влезе в комбинация и да гласува заедно с моя опонент - комунистическата партия. Това беше съвършено неприемливо – както за СДС е неприемливо да гласува с комунистическата партия. Падането на правителството ми става възможно понеже част от ДПС, водени от тогавашния президент Желев, тръгнаха срещу моето правителство. Т.е. оказа се, че има трети вариант. Очевидно надеждата на ГЕРБ ще бъде, че такъв трети вариант няма да съществува. Доколко бъдещият премиер ще успее да се справи с това, е въпрос по който не смея да се произнеса”.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Подкрепата за ГЕРБ - поотделно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди