изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:19 EEST
Доц. Васил Пенев: В БСП има опозиция, но без свое лице    
ПолитикаСофия. В БСП има разнородна опозиция без свое лице и лидер, който да застане срещу Сергей Станишев, каза за Агенция „Фокус” политологът доц. Васил Пенев. Необходимата за червената партия промяна се сблъсква с рутината, която настоящият председател на БСП е придобил от една страна, а от друга страна – с липсата на персонален противник и човек, който би могъл да оглави партията.

Така се стига до един парадоксален момент – едновременно има основателно искане за промяна, но в същото време няма нов ръководител, който да оглави партията, смята Пенев. „В този смисъл рязката смяна на Станишев би била буквално безотговорна за самата БСП”, допълни той.
Според доц. Васил Пенев вероятно месеци наред ще има известен паритет между двата основни лагера в партията – единият на опозиционерите като Татяна Дончева, Добромир Гущеров, Янаки Стоилов, Александър Лилов и Красимир Премянов – а другият на хората, подкрепящи Сергей Станишев. Всички тези процеси ще доведат до някаква промяна в БСП – особено, когато партията е в опозиция.
„Така че аз не очаквам да има рязка промяна и в продължение на месеци сблъсъкът ще продължава”, каза доц. Васил Пенев.
Според него много важни знакови фигури са напуснали БСП още преди изборите. За пример Пенев даде изолацията на Евгения Живкова, напускането на Божидар Димитров, формирането на нова демократична левица от страна на Илия Божинов, чийто проект има шансове, особено след като част от младежите от БСП са предпочели да се присъединят към него. Така покрай излизането на тези знакови фигури се е оформило разцепление в партията.
„Отсъствието на тези хора отслабва вътрешните шансове на БСП за вътрешна реформа. Ако БСП не се реформира, сама ще подаде шанс за развитието на отцепилите се”, каза той. Според доц. Васил Пенев след досегашното си управление, червената партия не е имала начин да не претърпи загуба на изборите. Отговорността за загубата от изборите трябва да поемат Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Евгени Узунов.
„Една скрита фигура като Димитър Дъбов е била изключително влиятелна в БСП – той е отговарял за организацията и финансирането на партията. не може да се счита, че няма отговорност за случващото се. Единствената свежа фигура в парламента в Коалиция за България е Петър Корумбашев”, каза доц. Пенев.
Останалите депутати в групата създават впечатление, че са в парламента, за да бъдат защитени. Така може да се каже, че конфликта в БСП ще бъде между парламентарната група и новите влиятелни фигури на „Позитано” 20.
Веселина ФОТЕВА
 


Сходни връзки

Доц. Васил Пенев: В БСП има опозиция, но без свое лице | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.48 секунди