изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:49 EEST
Конгресът на БСП - на 18 октомври    
Новини Повече от седем часа продължи заседанието на Националния съвет на БСП за резултатите от изборите. Лидерът на БСП и премиер в оставка Сергей Станишев поиска и получи вот на доверие от членовете му. 129 души гласуваха "за" доверие, 22 бяха против. В тайното гласуване са участвали 153-ма членове на Националния съвет, без самия Сергей Станишев и Добромир Гущеров, който напуснал в знак на несъгласие, че се гласува преди да има дискусия.

Настоявам днес Националният съвет да изрази своето отношение чрез вот на доверие към лидера на партията, каза Станишев в началото на днешния пленум, което беше открито за медиите.

Той посочи, че няма нещо, за което като лидер на БСП и премиер да се срамува и да оценява като провал, независимо от неговите лични  грешки.

Станишев отбеляза, че през последните две седмици са последвали поредица от инициативи, анализи и позиции от социалисти след изборите.

Той каза, че не приема предложението за извънреден конгрес на БСП с пълен цикъл отчет и избори на всички партийни органи, защото това ще означава близо половин година партията да бъде затворена в своите теми и проблеми.

Нека да водим активна политическа дейност, насочена към обществените въпроси, да има ясно, принципно опозиционно управление, каза лидерът на БСП.

Реалистичен е изборът на председател на Националния съвет на  БСП, поддържам това предложение и предлагам на Съветът да го приеме, посочи Станишев.

Не се притеснявам да се явя пред Конгреса на партията с цялостна програма за нашето политическо поведение и необходимите промени в начина на функциониране на БСП и да се състезавам в открита, честна и равна надпревара с всеки друг кандидат, заяви той.

Тази моя позиция не е подаване на оставка, смятам, че в подобен момент това би било бягство от отговорност, добави Станишев в началото на пленума.

Добромир Гущеров, който е един от подкрепилите подписка с искането за оставката на Станишев, отказа пред журналисти да каже дали днес е искана оставката на Станишев. Той обаче смята, че трябва да се поеме вината за изборната загуба.

"Ще поискам открит диалог. Трябва повече рицарство и така България ще бъде по-добре", каза Гущеров, който излезе от залата видимо ядосан.

Татяна Дончева, също подписала искането за оставката на Станишев, определи като

бутафория искането на вот на доверие от страна на самия Станишев,

защото, по думите й, пленумът може да гласува вот на доверие само на Изпълнителното бюро, защото той приема и гласува само Изпълнителното бюро, а лидерът се избира от конгрес.

Ние много отдавна искаме вот от самите себе си, и ако ви прави впечатление, нашите вкусове и предпочитания спрямо хората все повече драстично се различават, каза още Татяна Дончева.

Засега се върви към едно упорство да се запази сегашният лидер на БСП и неговото обкръжение, коментира пред журналисти Георги Близнашки, член на Националния съвет.

Според него след подобна изборна загуба лидерът е трябвало да подаде оставка.

Тези 29 гласа са златни и гарантират бъдещето на партията, защото на последния конгрес Националният съвет не беше избран, а беше подбран, заяви той.

Според Близнашки това, което е липсвало на днешното заседание на  Националния съвет, е голямата тема за корупцията.

Знае се, че това е от ахилесовите пети на управлението, по този въпрос се пази пълно мълчание, добави той.

Близнашки смята, че БСП не е намерила сили да разобличи онези фигури, които в нейните редици са злоупотребявали с властта, и това оставало да направят тези, които дойдоха на власт.

По думите му ДАНС не е могла да си свърши работата и да предотврати злоупотребите с власт във висшите ешелони на властта.

На днешното заседание на съвета бившият лидер на социалистите Александър Лилов е повдигнал въпроса БСП да погледне в очите нелицеприятните факти за катастрофалната загуба на последните парламентарни избори и наблюдаващото се отчуждаване на периферията на партията от нея.

Националния съвет на БСП реши да свика

второ заседание на 47-мия конгрес на партията на 18 октомври,

а не както предварително беше обявено в средата на септември, за да се спази стриктно устава.

Членът на изпълнителното бюро Антон Кутев заяви след заседанието на пленума, че очаква сериозни промени в ръководството на БСП след конгреса.

На 18 октомври ще бъде избрано ново Изпълнително бюро на Националния съвет на партията, но няма да има смяна на лидера, обясни той.

На днешното заседание на висшия пленум на БСП всички членове на Изпълнителното бюро подадоха оставка, но председателят на партията Сергей Станишев изрази готовност да работи с този състав на бюрото за подготовката на Конгреса и кадрови промени в бюрото няма да има до октомври.

Новото бюро не трябва да напомня досегашното, тъй като е крайно време да спре да бъде балансъор на интереси, заяви Кутев и допълни, че в партията има много лица, които са достатъчно употребени и износени.

Основна точка в дневния ред на Конгреса е анализ на сегашното състояние на партията и взимането на решение за бъдещите парламентарни и партийни действия.

В гласувания ред на днешното заседание на съвета липсва точка, която предвижда избор на председател наесен. По устав, обаче, по време на самия Конгрес могат да бъдат предлагани и гласувани допълнителни точки в дневния ред.

Според Кутев, опозицията в БСП не е достатъчно мощна, за да излъчи фигура, която да оспори лидерската позиция на Станишев. Доказателство за това бил и фактът, че вотът на доверие към председателя на партията днес не е подкрепен само от около 20 % от присъстващите членове на Националния съвет.

www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Конгресът на БСП - на 18 октомври | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди