изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:11 EEST
Кацането на Луната: истина или измама?    
По света Преди 40 години целият цивилизован свят следи със затаен дъх как една прастара човешка мечта става реалност. На 20 юли 1969 г. над 1 млрд. зрители стават свидетели на първото кацане на пилотиран кораб – американския „Аполо 11”, на лунната повърхност. Събитието, случило се в разгара на Студената война, бележи повратна точка в хода на изследването на Космоса и дава нов тласък на технологичната надпревара между капиталистическия и социалистическия блок за овладяването на междузвездното пространство.

Историческата мисия на „Аполо 11” към Луната започва на 16 юли 1969 г., когато совалката с астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин е изстреляна от космическия център „Кенеди”. Амбициозната задача на тримата космонавти е да се приземят на лунната повърхност, да вземат проби и да инсталират научна апаратура. На 19 юли совалката се установява на окололунна орбита. На следващия ден спускаемият апарат „Ийгъл” се приземява на предварително определеното място в т.нар.

Море на спокойствието, а Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на повърхността на нощното светило, произнасяйки историческата фраза "Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството". Кадрите, запечатани от външната камера на модула, обикалят със светкавична скорост Земята, а тримата астронавти, участвали в мисията, се превръщат в герои за цяла Америка.

Четири десетилетия по-късно кацането на Луната продължава да бъде обект на многобройни „теории на конспирацията”. Може би само атентатите от 11 септември са предизвиквали толкова много спекулации и съмнения. Мнозина скептици твърдят, че американската космическа агенция НАСА е фалшифицирала отчасти или частично кадрите с приземяването на лунната повърхност. Крайните съмняващи се дори смятат, че „Аполо” никога не е стигал до Луната, а снимките са заснети в холивудско студио или в пустинята Невада.

Истерията дали човешки крак наистина е стъпил през 1969 г. на Луната избухва през 1976 г. след публикуването на книгата на Бил Кейсинг "Ние никога не сме кацали на Луната - лъжата за 30 млрд. долара". Скептиците твърдят, че американските власти са инсценирали успеха на мисията, за да не признаят поражението си в космическата надпревара със Съветския съюз. В подкрепа на тази конспиративна теория те посочват редица факти, които според тях доказват, че всичко е една голяма измама.

Любимият аргумент на критиците е развяващото се знаме на САЩ, което американските астронавти Армстронг и Олдрин забиват на лунната повърхност. След като на Луната няма вятър, как така знамето стои в хоризонтално положение и се движи спрямо повърхността? Специалистите обаче предлагат научно обяснение на „мистерията” с развяващото се знаме. Според тях флагът е бил снабден с прът, който да го държи изпънат.

Прозаичното обяснение обаче не разколебава скептиците, които прибягват до втория си „топаргумент”. Защо на кадрите не се виждат звезди? Би трябвало те да са уловени на „заден план”, но небето зад астронавтите е абсолютно черно. От НАСА обясняват,че светлината на звездите е твърде слаба, за да бъде хваната в кадър при обичайните за Луната условия.

„Разнопосочните сенки” на космонавтите и на оборудването също са сред любимите аргументи на привържениците на теорията за фалшификацията. На снимките наистина се вижда, че сенките на астронавтите и на околните предмети са в различни направления. Ако Слънцето е единственият източник на светлина на Луната, би трябвало те да са в една и съща посока, спорят съмняващите се. Това означавало, че е имало и други източници на светлина, например прожектори, което доказвало, че цялата сцена е заснета в холивудско студио. Според експертите обаче това не е съвсем вярно. Те посочват, че Луната не е плоска, което означава, че няма изцяло "правилна" сянка и че подобен феномен може да бъде наблюдаван включително на Земята.

Научните аргументи явно обаче не са в състояние да убедят скептиците вече 40 години. Многобройните теории на конспирацията бяха подхранени допълнително от разкритията, че оригиналният запис на първите стъпки на човека на Луната е изгубен в архива на НАСА. Това веднага породи нови ексцентрични хипотези, според които записите са скрити умишлено, тъй като на тях са увековечени… извънземни.

Според тази теория между астронавтите и Центъра за управление на полетите се е състоял разговор, доказващ присъствието на извънземен разум в близост до „Аполо 11”. „Господи, те ни наблюдават”, гласи най-често цитираната реплика, приписвана на космонавтите.

Привържениците на тези теория стигат дори още по-далеч. Те твърдят, че след завръщането си на Земята Армстронг, Олдрин и Колинс се разказали, че са видели през илюминаторите неидентифицирани тела с кълбовидна форма. Според тях на част от загубените оригинални фотоленти се виждат предмети с необикновена форма, за чието присъствие няма обяснение. Предполага се, че на тях са заснети неидентифицирани летящи обекти. 

През юни 1975 г. списание „Модърн пипъл” публикува сензационни снимки, за които се твърди, че са направени от Олдрин. На тях се виждат два ярки диска, носещи се над Морето на спокойствието, зад Армстронг, който слиза по стълбата на кораба. Именно с наличието на извънземни на Луната привържениците на тази теория обясняват факта, че САЩ не са се опитали да създадат своя база там, въпреки че това би било по-просто и по-евтино от изграждането на обект като Международната космическа станция.

Преди броени дни агенциите съобщиха, че оригиналните видеозаписи на приземяването на Луната са били възстановени с помощта на холивудски експерти, които използвали четири алтернативни записа, и вече могат да бъдат видени от всички желаещи на сайта на НАСА. Това обаче едва ли ще разпръсне окончателно съмненията на скептиците. Още повече че теориите на конспирацията имат едно забележително свойство. Техните привърженици намират във всяко ново отрицание от страна на властите доказателство, че са прави. Така че тепърва може да очакваме нови епизоди от сагата „Аполо-11”.

http://www.novinar.net

 


Сходни връзки

Кацането на Луната: истина или измама? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди