изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:26 EET
20 млн. дал Станишев на еврейските пиари?    
ПолитикаПоне 20 млн. лв. е прибрала израелската фирма GCS Issue Consulting от предизборната кампания на БСП с клиповете с брадвата, заради която социалисти искат оставката на Станишев от лидерския пост. Това научи “ШОУ” от източници в кухнята на кампанията.

И управителят на фирмата Тал Зилберщайн, и шефката на пресцентъра на “Позитано” Жанет Пашалиева признават в пресата, че заплащането е уговорено според резултатите от изборите. На прост език това означава, че се плаща на спечелен глас за партията. Това е нормалната практика по света между другото. Никой не го обяснява публично, за да не ужаси електората със сметката.

Ето каква е тя, според източниците на “ШОУ”. 748 147 гласа спечели Коалиция за България на парламентарните избори според официалните данни на Централната избирателна комисия. Между 15 и 18 евро на спечелен глас е тарифата на PR-фирмата. Това прави между 11 222 205 евро и 13 466 646 евро. Или между 20 827 626 и 24 993 152 лв.

Фирмата е консултирала соцпартията и на евроизборите. Там БСП спечели 476 618 гласа. По минималната тарифа това прави 7 149 270 евро или 13 268 544 лв. Ако теглим чертата

сумата за двата вота се очертава над 34 млн. лв. по ниската тарифа.

Направени са отстъпки, но Зилберщайн не се е съгласил на по-малко от 20 млн. лв., смятат информаторите ни.
На колко ще се закръгли числото ако прибавим парите за излъчване на клиповете на столетницата по няколко пъти на вечер в най-гледаното време на трите национални телевизии, не ни се мисли.

Има обаче нещо още по-ужасяващо. Ако БСП бе победила в изборите, спечелвайки над 1,7 млн. гласа, както обещавали пиарите, те са щели да приберат два пъти повече пари плюс бонус. И тук идва въпросът – откъде са парите !

Интересно е, че в сайта на фирмата като неин клиент е посочен премиерът на България Сергей Станишев, а не Българската социалистическа партия. Той фигурира в раздела “Политически клиенти”, където има изписани и партии, не само имена на личности. Да не се окаже, че масрафът с брадвата е платен от българския данъкоплатец, питат се родни експерти.

Фирмата GCS Issue Consulting е регистрирана в Израел от израелеца Тал Зилберщайн и трима американци - Стенли Грийнберг, Джеймс Карвил и Боб Шръм. Компанията на последните трима в САЩ е известна като Greenberg Carville Shrum - GCS e абревиатура от първите букви на имената им. Те са работили за Бил и Хилъри Клинтън, дори за Барак Обама и куп други известни имена. БСП обаче е била обслужвана от израелската фирма и лично от управителя йТал Зилберщайн. Той се подвизава основно на Балканите и в Централна Европа.
Заради него и милионите, които дере от клиентите си,

в Румъния преди 4-5 години избухна скандал.

Тамошните вестници писаха, че тарифата му само за да присъства на една-две оперативки с клиент е 1 млн. евро. От социалдемократическия премиер Калин Попеску Търичану Зилберщайн прибрал 4 млн. евро. След скандал Търичану официално признава за 3.3 млн. леи, което е около 500 000 евро. Но сегашният министър на транспорта Раду Берчану потвърждава за 4 млн.

Прословутата брадва в клиповете е дело лично на Тал Зилберщайн. Той обяснява нуждата от черен пиар в предизборните кампании така: "Трябва да казваш какво добро носи твоята партия, защо хората да гласуват за твоя клиент и в същото време да обясниш защо не бива да гласуват за конкурентите. Не знам дали това е негативна кампания, по-скоро е сравнителна".

Другото, типично за кампаниите му е т.нар. war room – команден център, който денонощно следи действията на опонентите и реагира светкавично с контраудар.

Според запознати „командният център" в България се е намирал в квартал „Полигона", но на практика хората на Зилберщайн движели нещата и на „Позитано". Те използвали мрежата от анкетьори на фирмата “Афис” на социолога Юрий Асланов, но работели със собствена методика. Може и това да им е изиграло лоша шега, казват наши спецове, защото Асланов ползвал като анкетьори активисти на БСП, които по презумпция дават резултати, по-изгодни за партията им, отколкото действителните.

Израелският екип бил многоброен. Те организирали десетки т.нар. фокус групи в цялата страна – това е метод, чрез който през избрани групи от избиратели се тестват послания, поведение, лого и дори клипове. На ден се правели по четири такива групи. Цената на едно такова мероприятие, дори в евтина България, е минимум 1500 лв., казват запознати.

Израелски консултанти контактували само с ограничен кръг хора в соцпартията. Държали се покровителствено с “туземците”, понякога даже презрително. Това е и една от причините доста висши социалисти да се чувстват обидени. Добромир Гущеров дори сподели в интервю, че на всички въпроси им отговаряли, че еврейската фирма знае всичко и не е необходимо членовете на Националния съвет на БСП да дават акъл.

Обиден бил дори Кирил Добрев, защото израелците не одобрили клипа с трамвая,

каран от Сергей Станишев, който той направи за последния партиен конгрес през ноември. Консултантите рекли, че е старомоден и Добрев много се засегнал.

Твърди се, че Станишев се е запознал със Зилберщайн на някой от форумите на Социнтерна и двамата много бързо са се сприятелили. Израелецът предложил на соцлидера да му помага в лично качество, но по-късно сътрудничеството прераснало на партийно ниво. Зложелателите на бившия премиер говорят, че връзката е станала всъщност по еврейска линия, имайки предвид произхода на Сергей по майчина линия.

Освен от Тал Зилберщайн Станишев е бил съветван и от друг, много известен специалист - американецът Артър Финкелщайн. И той обявява в CV-то си, че в списъка с клиентите му е българският премиер. Как точно е станало това, не е ясно. Финкелщайн, за разлика от Зилберщайн, никак не обича да се афишира. Дори в САЩ са малко хората, които са го виждали. Едно от малкото неща, които се знаят за него е, че е гей и в края на 2004 г. е сключил гей брак, а с патньора си имат и две осиновени деца. Зложелателите тук вече ехидничат – и евреин, и гей – ясно е как са се намерили със Станишев - явно напомняйки намеците за особената сексуалност на бившия премиер.

Израелецът свързан със скандалния Шевес

Съдружник на Зилберщайн в румънска консултантска фирма е израелският лобист Шимон Шевес, заради когото през 2006 г. в България се вдигна грандиозен скандал. Намесено беше и името на президента Георги Първанов. По негова препоръка министерството на външните работи беше подготвило договор с Шимон Шевес да лобира за приемането на страната в ЕС. Той трябваше да получи1.5 млн. лв. или близо 560 евро на час. Оказа се, че Шимон Шевес е подал декларация с невярно съдържание за чисто съдебно минало. Оказа се, че е съден в Израел за търговия с влияние по времето, когато е ръководил кабинета на премиера Ицхак Рабин. Такао далаверата се разсъхна.
Жанета Минчева, "ШОУ"
 


Сходни връзки

20 млн. дал Станишев на еврейските пиари? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди