изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:05 EEST
Все пак Божидар Димитров става министър    
Новини
Проф. Божидар Димитров ще бъде министър без портфейл на българите в чужбина, съобщава вестник “Труд”. Той получи поста внезапно, след като парламентът гласува лустрационен текст, който му попречи да стане шеф на комисията по култура.


До казуса “Димитров” се стигна, след като депутатите на Бойко Борисов, “Атака” и РЗС подкрепиха в пленарната зала предложението на “Синята коалиция” бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) да не заемат ръководни постове в парламента. А Божидар Димитров е бил секретен сътрудник и агент към Първо и Второ главно управление на бившата ДС с псевдоними Кардам, Тервел и Телериг.
След гласуването на текста самият Димитров не пожела да коментира пред медиите ситуацията с аргумента, че не е юрист.
Бъдещият премиер Бойко Борисов ще представи новия състав и структура на кабинета си на президента Георги Първанов на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Само ден, след като беше номинирана за земеделски министър, Десислава Танева се отказа от предлагания й пост, мотивирайки решението си с възможен конфликт на интереси заради бизнеса, който е имала, предаде БГНЕС. При връчването на мандата от Първанов на 16 юли Борисов заяви, че една седмица му е напълно достатъчна, за да състави кабинет.
До момента лидерът на спечелилата парламентарните избори ГЕРБ, която има 116 депутатски места в Народното събрание, е оповестил имената на шестима министри. Председателят на партията Цветан Цветанов намекна, че Нона Караджова ще бъде новият екологичен министър. Един от най-добрите икономисти на Световната банка Симеон Дянков ще е министър на финансите. Вътрешното министерство е поверено на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Очаквано, постът министър на образованието и науката, бе даден на Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на София по култура и образование. Маргарита Попова, прокурор от почти 20 години, ще ръководи правосъдното министерство. Когато миналата година оглави специализираното звено на прокуратурата за разследване на финансовите измами с европейски средства, си извоюва специален статут. На стола на Николай Цонев в Министерството на отбраната ще седне Николай Младенов, бивш депутат в Европейския парламент. Скулпторът Вежди Рашидов, с чието назначаване Борисов заяви, че трябва да отпаднат всички спекулации за етническа нетолерантност в ГЕРБ, ще поеме ръководството на Министерството на културата. Очаква се евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева да седне на стола на Ивайло Калфин, който пък стана евродепутат. Смята се, че след това тя ще бъде официално номинирана за еврокомисар и ако бъде одобрена от ЕК, ще напусне МВнР и мястото ще заеме Младенов, който бе основен кандидат за външен министър. Начело на новия кабинет ще застане 50-годишният Бойко Борисов - главен секретар на МВР, след това кандидат за депутат, кмет на Столицата, лидер на ГЕРБ.
За да получат подкрепата и на другите десни парламентарно-представени партии от ГЕРБ излязоха с Меморандум. РЗС и Синята коалиция наистина подкрепиха правителството, но с декларации, а не подписаха документа. Безусловно зад правителството застана само партията на Волен Сидеров - Атака. И трите партии не получиха право да участват в изпълнителната власт, тъй като според Борисов "такъв е вотът на народа и той иска само ГЕРБ да носи отговорност".
Депутатите от 41-то НС ще гласуват на 27 юли одобрението на новото правителство на малцинството, което ще бъде петдесетото поред правителство, което ще застане начело на държавата. dir.bg
 


Сходни връзки

Все пак Божидар Димитров става министър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди