изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:54 EEST
Идат избори за Велико народно събрание    
Новини

РЗС внася в деловодството на парламента законопроект за промени в Закона за избори за Велико народно събрание (ВНС), съобщи на пресконференция днес лидерът на РЗС Яне Янев, цитиран от БТА.



Янев посочи, че това е първият законопроект което внася парламентарната група на РЗС. Смятаме, че това е основен стратегически приоритет, който няма място за отлагане като обществен дебат, посочи Янев. Според него знаково е това, че вчера беше формирано конституционно мнозинство при приемане на декларацията за приоритетите на 41-то НС.
Най-обемната промяна в закона се изразява във въвеждането в него на условията и механизмите за съставяне на избирателните списъци, изграждането и правомощията на избирателните комисии, осъществяването на предизборната кампания, правилата и реда за гласуване и определянето на изборните резултати.
Янев планира консултации с ГЕРБ, Синята коалиция и "Атака", за да се направи дискусия за възможността за приемане на приблизителна дата за свикване на ВНС. Според него следващите избори трябва да са за Осмо ВНС, а не за обикновен парламент, и те трябва да са преди президентските избори. От РЗС се надяват още през следващата седмица законопроектът да влезе в пленарната зала.
Удовлетворени сме от изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в края на мандата на този парламент трябва да се мисли за свикването на ВНС, посочи Янев.
В новата Конституция основно трябва да бъдат заложени текстове по каква избирателна система ще се работи - мажоритарна, пропорционална или смесен тип. Трябва да има дебат за новото държавното устройство - за мястото и за ролята на президентската институция и на съдебната система, каза Янев.
По думите му е ключов въпросът дали държавата да бъде парламентарна, или президентска република, и той трябва да се реши чрез референдум.
Янев заяви, че РЗС в рамките на два месеца ще внесе цял пакет от законодателни мерки, свързани с въвеждането на лустрационни текстове по отношение на законите за държавната администрация и на местното самоуправление и местната администрация. Постове в държавната и в общинската администрация не трябва да се заемат и от хора, които имат криминално минало.
В отговор на журналистически въпрос Янев каза, че "РЗС ще подкрепи правителството на ГЕРБ независимо дали в него има бивши сътрудници на ДС, защото принципната ни позиция е да подкрепяме Бойко Борисов, а не един или друг министър". dir.bg
 


Сходни връзки

Идат избори за Велико народно събрание | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди