изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:47 EEST
РВМС СПРЯ ПРИБИРАНЕТО НА БЕЗДОМНИ КУЧЕТА    
НовиниКучетата не трябва да плащат с живота си за човешката глупост и жестокост, твърди ръководителят на Германо-българска помощ за животните Мария Великова. Да се въведат санкции за собствениците, които изхвърлят животните си на улицата

В понеделник от общината в Добрич обявиха, че започва  прибирането на бездомни кучета за тяхната кастрация и настаняването им във временен център. В пресинформация от кметството се съобщава, че стартират дейностите по Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета, която ще действа до 2011 година. Преминава се към прибирането на бездомните животни по нов метод за дистанционно улавяне. За целта са обучени двама специалисти, които ще боравят с въздушни оръжия за изстрелването на упойващи стрели, информираха от кметството. Оттам обясниха, че специалистите са преминали задължителен курс за хуманно отношение към животните. И увериха, че бездомните кучета ще бъдат прибирани в специализиран автомобил, закупен от Общината, след което ще бъдат настанявани във Временен пункт, отговарящ на всички необходими изисквания на Националната Ветеринарномедицинска служба. Там на място кучетата ще бъдат обезпаразитявани, кастрирани, при условие, че не са, и ще се лекуват при нужда. Във временния пункт ще бъдат задържани само агресивните кучета, срещу които има подадени сигнали от граждани. Останалите ще се връщат на местата, от които са взети и ще бъдат предлагани за осиновяване. Програмата предвижда на по-късен етап да бъдат определени местата за кучета, обозначени съответните алеи, ще бъдат закупени и автомати за торбички, казаха още от кметството.
Новината сериозно изненада хората, които от години се занимават с прибирането, кастрирането и обезпаразитяването на бездомните кучета в Добрич в лицето на Германо-българска помощ за животните с ръководител Мария Великова. Тя изрази недоумение от информацията, че за възлагане на временния пункт за настаняване на заловените бездомни кучета, е била проведена обществена поръчка. Организацията, която осма година се занимава с това в Добрич не само, че не е била поканена, но дори не е била информирана. След като научила “новината”, тя опитала да посети временния пункт, но оттам я върнали с обяснението, че й трябва пропуск от общината, за да влезе и да види кучетата.  “Съгласно Закона за защита на животните там трябва да може да влезе всеки”, обясни Великова пред НДТ. Тя бе ужасена от факта, че в първия ден на екипа по прибиране на кучетата, те са се насочили не към ромския квартал, където наистина има некастрирани кучета, а към квартал “Добротица”. Според Мария Великова, там всички бездомни кучета са кастрирани. Тя се опасява, че сега изведнъж всички кучета, които си лежат кротко на припек, ще се окажат злонравни и ще бъдат избити. Тревожното е, че на тяхно място веднага ще дойдат нови, които обаче няма да са кастрирани и няма да са кротки. Те ще дойдат от околностите на града, ще дойдат изхвърлени от стопаните си кучета от лозята, когато наесен вече няма да са им нужни. Или пък прокудени от хората кучета от селата. “Така ще бъде унищожено всичко, което ние сме правили с години”, коментира Мария Великова. Тя напомни, че Добрич бе първият град в страната, където Германо-българска помощ за животните се ангажира с ловене и кастриране на бездомните кучета. И от цялата страна се обаждаха и идваха на място, за да черпят опит.
“Съгласна съм, че има и кучета, които се спускат към хората, но те са направени такива от човека. Ние никога не сме отказали да приберем животно, за което има сигнал, че е злонравно. Защо трябва животните да плащат с живота си за глупостта и жестокостта на хората?”, пита природозащитничката. “Умирам от страх като не видя някое от животните, които сме кастрирали, защото се опасявам какво може да им се случи”, каза още Мария Великова. 
Вчера директорът на РВМС в Добрич д0р Красимир Калинков е изпратил писмо до кмета на Добрич Детелина Николова, с което иска да се спре прибирането на кучетата и настаняването им във временния пункт. Причината е, че все още няма издадено разрешително за обекта. Според д-р Калинков, твърденията, че пунктът отговаря на всички ветеринарно-медицински изисквания, поне към вчерашна дата не отговаряха на истината, защото все още комисия не бе установила, че обектът наистина отговаря на тези изисквания и той нямаше разрешително за работа. Без такова разрешително не могат да работят, категоричен бе д-р Калинков.
НДТ категорично настоява общината да предприеме мерки именно за ограничаване на човешката жестокост, която оставя на улицата довчерашните ни домашни любимци. Вместо да бъдат убивани животни, да бъдат санкционирани собствениците им, които са си позволили да изоставят животно и да го изхвърлят на улицата. Да има строги санкции за тези, които не уважават правото на живот на  беззащитните четириноги, защото причина да има бездомни кучета не са кучетата, а бездушевните хора.
 


Сходни връзки

РВМС СПРЯ ПРИБИРАНЕТО НА БЕЗДОМНИ КУЧЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди