изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:09 EEST
Борец срещу корупцията ”продавал” изпити в УНСС    
Ред и сигурност
Главен асистент Петкан Илиев от катедра "Икономикс" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) е задържан днес за купуване на изпити при съвместна акция на полицията и прокуратурата.


Това съобщи специално за БГНЕС ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов.
Илиев ще бъде дисциплинарно уволнен, ако се докаже вината. В случай, че няма достатъчно събрани доказателства срещу него или съдът го оправдае, преподавателят по макроикономика ще бъде помолен доброволно да напусне академичната среда за уронване на престижа на УНСС, обеща проф. Борисов.
По-рано днес МВР съобщи, че служители на дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност” в ГД “Криминална полиция” и полицаи от Благоевград под ръководството на прокурор от Софийска градска прокуратура са разкрили престъпна група, занимаваща се с купуване на изпити, семестриални заверки срещу заплащане и явяване на кандидат-студентски изпити в УНСС от лица-дубльори на кандидат-студентите. Заедно с посредника Б.Т. от Благоевград П.И. (оказал се Петкан Илиев - бел.ред.) е набирал студенти и кандидат-студенти, желаещи по незаконен начин да вземат изпитите си. В схемата участвали и посредници на по-ниски нива, които тарифите варирали между 500 и 4000 лева.
Освен преподавател в УНСС Петкан Илиев е експерт към Центъра за изследване на демокрацията в областите: икономика на публичния сектор, антимонополната политика и защита на конкуренцията, трудова емиграция, скрита икономика, контрабанда и корупция. Това пише в официална справка на интернет страницата на Центъра. Илиев често коментира икономически теми в някои от централните всекидневници.
Няма данни други преподаватели от УНСС да са въвлечени в престъпната схема. Ректорът на университета е научил от медиите за акцията на антимафиотите и в последствие е разбрал от бившия вътрешен министър Михаил Миков името на заловения преподавател.
До този момент нито срещу гл. ас. Петкан Илиев, нито срещу някои от другите преподаватели в университета са получавани други сигнали за корупционна дейност, съобщи проф. Борисов. В анонимните анкети, оценяващи академичната работа на преподавателите в УНСС, които студентите попълват 2 пъти годишно, едва 3-4% от тях посочват, че са чували за купуване не изпити, но не и че са участвали в подобна дейност. При ректора на университета са постъпвали само жалби от няколко преподаватели, в които се съобщава, че студенти са се явявали на изпити с подправени документи за самоличност.
Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи за БГНЕС, че към момента не разполага с информация заловените да са действали на територията на други университети, но работата на прокуратурата продължава.
Петкан Илиев и съучастникът му са задържани за 24 часа.  dir.bg
 


Сходни връзки

Борец срещу корупцията ”продавал” изпити в УНСС | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Борец срещу корупцията ”продавал” изпити в УНСС
Автор: Anonymous да 2009-07-24 @ 19:39 EEST
Честито, Петкане! Ако сега, фанат и Робинзон Крузо... Евалла!
Борец срещу корупцията ”продавал” изпити в УНСС
Автор: Anonymous да 2009-07-24 @ 23:24 EEST
Evalla na takiva borci s korypciqta!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди