изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:52 EEST
БЪЛГАРСКАТА АГРАРНА НАУКА ЩЕ СИ ПАРТНИРА С РУСКИЯ НАУЧЕН АВАНГАРД    
ИнтервютаПред НДТ - ст.н.с.І ст.ст.д.с.н.инж. Никола Вичев- главен научен секретар на Селскостопанска академия

- Откога датират връзките на Селскостопанската академия на България и Сибирското отделение на Руската селскостопанска академия, между които предстои подписване на споразумение за сътрудничество?
- Връзките с институтите на Сибирския отдел на Руската селскостопанска академия са от много години. Преди 25 години Институтът "Пушкаров", секция "Агрофизика", започна работа с Физико-техническия институт на Сибирския отдел. Основната задача по това време бе как да се въведат новите информационни технологии в земеделието на България и Русия. След всички промени, които се случиха през последните години, успяхме да поддържаме това сътрудничество. През последните години то малко позаткихна, но сега отново го възстановяваме. Руската академия ни покани през миналата година . Оказа се, че имат много интересни разработки и голям интерес към България и нашите институти. При последното ми посещение при тях бях избран от президиума им за Доктор Хонорис Кауза. Председателят им ми постави сериозната задача за подготовка на стабилно сътрудничество. След това започна бърза работа по подгтовката за това на нашите 27 института и 20 опитни станции. Предизвикахме интерес у всички тях какво можем да работим с руските партньори, които са 31 инстититута на територията на Сибир и покриват 55 на сто от територията на цяла Русия - не само Сибир, но стигат и до Източните териториии. След като направихме съпоставка в кои области можем да работим, се оформиха предложения за сключване на договор за сътрудниество за следващите три години между Сибирското отделение на Руската селскостопанска академия и нашата Селскостопанска академия.   На 25 юни председателят на Сибирския отдел академик Александър С. Донченко стана и вицепрезидент на Руската селскостопанска академия. Той е докладвал, че идва в България, за да подпише такова споразумение и е получил подкрепа за това.
-   Защо сега се случва да се подновят отношенията с руските учени? Какво пречеше досега?
- Руските институти забогатяха, те демонстрират солидна база за съвместна дейност, силно присъствие в производството. Ако нашата Селскостопанска академия се издържа като 40-45 на сто от средствата й са от собствени приходи, а 60-55  процента са от държавния бюджет, то при тях около 55-60 на сто е самоиздръжката им. При нас имаме добри доходи от производство, при което водещи са Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево. При тях приходите са основно от договори за сътрудничество и в помощ на техните опитно производствени земеделски стопанства, които използват научните им разработки. Инсититутите на Сибирското отделение обслужват 25 милиона декара земеделски територии.
- Кога ще бъде подписано споразумението?
- То ще бъде подпсано в петък - 24 юли 2009 г., от председателя на Селскостопанска академия проф. Светла Бъчварова и академик Донченко.
- Какви са интересите на руските учени у нас, и най-вече тук в Добруджа, с какво се предвижда да си партнират с института в Генерал Тошево?
- Оказва се, че те сеят много пшеница. Имаха изключителен интерес да посетят този район. При тях добивите са до 250-350 килограма от декар. Те сеят сериозни площи в южната част на Сибир. Техният сорт слънчоглед се нарича Енисей и има 55 дни вегетационен период, а за сравнение нашият сорт Албена има 105 дни вегетационен период. В стремежа си за къс период на вегетация те са постигнали резултати, които ние можем да използваме. Можем да използваме опита им при хибридизация, кръстоски и нови сортове. За България са интересни и постиженията им относно зимоустойчивостта на растенията. Имат силно желание за сътрудничество в прилагането на нови хибридни методи в областта на овощарството. Друг акцент ще е партньорството в животновъдството с възможности за кръстоски. При тях овце, кози, коне и част от кравите се отглеждат свободно, табунно, гледат се основно за месо. Млеконадоят на кравите е 7000 килограма на лактация, което означава, че имат много ериозно животновъдство. Решили са да внесат от Канада овцебик. Преди време го е имало в тундрата, но е изчезнал. Интересите, които имат за партньорство в животновъдството, са да направят кръстоски, например, между техни кози и наши полупланински кози. Ако при съвместната работа се получи нещо ново, то ще е и за две еакадемии. Насока в нашата работа ще е и запазване на сортовете и защитата им в чужбина и у нас.
- Има ли защитени български сортове и хибриди в Русия?
- За жалост, не.
- Ще се осъществява ли обмен и на ниво издания? Разбрахме, че научното издание на Сибирското отделение е на много високо равнище...
- Създаден е Сибирски вестник, който има най-високия рейтинг. В него не се публикуват разработки на младши специалисти. Лично председателят на Сибирското отделение и председател на редколегията. Ние сме си поставили за цел изданието "Селскостопанска наука" да достигне тяхното ниво. Предвиждаме да се правят и съвместни издания.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРСКАТА АГРАРНА НАУКА ЩЕ СИ ПАРТНИРА С РУСКИЯ НАУЧЕН АВАНГАРД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди