изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:31 EET
Петър Христозов: Колко пари иска Митьо Гестапото, за да ме очисти!    
Интервюта Началникът на Шести отдел в ДС беше агент на КГБ Известният като писател и разузнавач Петър Христозов бе обявен за мошеник и ексзатворник от бившия шеф на отдел Шести в Шесто управление на Държавна сигурност и сегашен издател на в.”Земя” Димитър Иванов. Ето реакцията на П.Христозов:

- Как се чувствате след публичните обвинения на Димитър Иванов срещу вас?

- Нямам намерение да се самоубивам. Но ми е неприятно.

- Не приемате ли думите на г-н Иванов като предупреждение да внимавате какво говорите публично срещу ДС? Спомняме си как убиха Жоро Стоев, пребиха Огнян Стефанов…

- Питам: колко лева иска Митьо Гестапото, за да ме очисти? Не стоя толкова ниско като служителите на ДС, нито съм толкова жалък като Гестапото, за да ме е страх от него и от неговото предупреждение. Но ако той иска да ме очисти – аз ще му дам дори пари за това!

- Как ще коментирате документа, че дори нямате висше образование, не владеете чужди езици и сте бил един обикновен снабдител и домакин – нищо повече!

- Тоя документ е измислен изцяло от самия Димитър Иванов. Ако вие отидете в пазарджишкия, софийския или старозагорския затвор и се опитате да научите нещо за мен, също ще ви издадат документ. Документът на Иванов би трябвало да е отпреди 25 години, а той е с дата 1 юли т.г. Идете в пазарджишкия затвор. Там ще ви издадат документ, от който ще видите, че Христо Димитров Христозов Вълчев е осъден по определено дело и че е с висше образование. Второ – аз бях директор на завод “Металик” в Пазарджик, никога не съм бил закупчик или домакин, както пише Митьо Гестапото. Трябва да се хвърли светлина върху мръсния пасквил, върху тези пълни измислици на Гестапото. Димитър Иванов се опитва да сезира ДАНС и МВР. Аз казвам така: той заслужава да е някъде на топло!

- Извинете, но г-н Иванов се съмнява, че сте работил като разузнавач. В затвора сте влязъл заради криминални престъпления?

- Аз съм съдебно реабилитиран още през 1991 г. А съдът не реабилитира криминалета, защото Гестапото ме нарича велик криминал. Реабилитират се само политическите затворници. Аз съм съден за шпионаж. А Димитър Иванов може да си изфабрикува още 10 такива документи и да призовава колкото си иска ДАНС и МВР да ме разследват! Мислите, че МВР, ДАНС или съдът не знаят кой съм аз?! Това, че съм сътрудничил на затворническата администрация, е пълна измислица. Не съм сътрудничил нито на затворническата администрация, нито на директора по режима в затвора. Директорите по режима в затворите бяха хората на Държавна сигурност. В България тайни няма – всеки може да провери дали изобщо съм сътрудничил на някой. Иванов поставя под съмнение работата ми на разузнавач. Той се е интересувал от мен, защото в десетки мои книги аз съм го разобличил. Никога не съм крил, че съм бил в затвора. И както знаете, лежах по времето, когато Димитър Иванов беше в ДС. Ако съм мръсник като Димитър Иванов, мога да напиша пасквил за всеки втори българин. Той не е достатъчно обичан от хората от самата ДС. Не случайно Гестапото е измислен прякор от неговите колеги. Един от авторите на този псевдоним е Красимир Райдовски. Книгата на Гестапото “Кой кой е в ДС” е боза с вода. В нея той само с половин изречение споменава Григор Шопов. А в последното си интервю се хвали, че едва ли не със Шопов са закривали досиета. Това не е вярно.
А и орденът "Стара планина" не ми е даден за шпионска или за затворническа дейност, а за заслуги, за принос към българската литература. Имам написани и издадени 70 книги. Те всички са депозирани в Народната библиотека.
Митьо Гестапото как си представя, че президентът срещу пари ще раздава ордени, срещу рушвети ще дава “Стара планина”?! Много го боли Митьо, защото не можа да си купи орден и да си го сложи в колекцията. Аз знам и кой му направи докторантурата, но не е моя работа да разказвам, защото ще излезе, че сега си отмъщавам. Трудовете му, докторантурата, е правена въз основа на крадената му колекция. Колегата му Кирил Христосков, за разлика от него, е почтен човек, той наистина е с висока длъжност в ДС. Докато през цялото това време Димитър Иванов е бил жалък.

- Къде е в крайна сметка архивът на Григор Шопов?

- Аз съм казал къде е, не е работа на Димитър Иванов да коментира това. Да го намери този архив той – вездесъщият, който издава бележки. И да направи още един докторат по история на тема “Какво съдържа касата на Григор Шопов”.
Така че Митьо Гестапото – откраднал каквото откраднал. За разлика от мене – него не го награждават, но той краде. А сега вече започна да лъже и клевети. Има 8 члена от НК за това, което е изплюл по мой адрес. Аз съответно не съм беззъб човек и ще използвам правата си. Той ще отговаря по тези 8 члена от НК за злоупотреба с бившето си служебно положение. Той има много титли - всички възможни титли, които ги има в науката и в службите, той си ги е купил.
Но не можа да си купи истинско звание от тези служби.

- Не може да се отрече, че Димитър Иванов е написал една от най-запомнящата се книга за ДС – визирам “Шести отдел”?

- Да, той наистина има една такава тухла. В нея се разказва за един човек, който Гестапото искаше да вкара в италианския затвор като убиец на папата. Иванов пише, че този човек е дал парите и пистолета на Ахмед Агджа. Това лице се казва Константин Петров Караджов. Той е бивш кмет на Димитровски район в София, близък на Владимир и Тодор Живкови. Вкарват го в затвора. За какво – това го пише Димитър Иванов , който е дебнел, следял и доносничил за него. Димитър Иванов пише, че Караджов е изял 25 хиляди пилета на аванта в един ресторант за една година!
Вие можете ли да си представите как се ядат 25 хиляди пилета годишно – това е по 68 пилета на ден?! Точно този човек – Караджов - сега е един от видните български петролни бизнесмени. Благодарение на клеветата на Димитър Иванов италианското следствие продължаваше да търси Караджов до март тази година. Търсеха го като подбудител за покушението срещу папа Йоан Павел Втора. Доказа се, че този човек не е давал пари и пистолет на Агджа.

- Вие познавате ли се лично с г-н Димитър Иванов? Има ли някаква друга житейска интрига между вас?

- Виждал съм го, лично не го познавам. Веднъж той публикува една моя разработка разследване за митниците във вестника си “Земя”, без изобщо да се позове на името ми.

- Може ли да се говори за морал и нерегламентирано осребряване на заслугите в секретните служби едновременно?

- Има един много показателен пример. Контраразузнаването на България разполагаше с един особено ценен вътрешен доносник в АЕЦ “Козлодуй”. Беше ръководен лично от началник-отдел в Националната следствена служба /НСС/. Можеше да докладва за който и да е в сферата на енергетиката, без оглед на поста – от шефовете на АЕЦ и НЕК и министъра на енергетиката до чистачката на министерството. Като дежурен диспечер обаче предизвика инцидент, който едва не доведе до авария, съпоставима с чернобилската. В Русия щяха да го разследват до края на живота му за подобно нещо. Тук му се размина с някои обяснения. В донесенията си този сътрудник пише: “ Милко Ковачев е хомосексуалист, но човек на Милен Велчев.” Тоя Милко Ковачев беше шеф на Диспечерското управление на НЕК при Костов и...провалил се наш шпионин в САЩ. Оттам е и приятелството му с Милен Велчев, който тогава работеше в американската банка “Мерил Линч”. При царя Милко Ковачев стана министър на енергетиката. А ценният сътрудник – Владимир Христов, известен като Владо Джипа, който едва не предизвика ядрен апокалипсис, освен че клепаше благодетеля си Милко Ковачев, който го направи зам.-шеф на НЕК, успя да назначи чрез водещия си офицер за началник на сигурността в АЕЦ “Козлодуй” Красимир Ботев Димитров, който пък от своя страна беше бивш служител на НСС, уволнен за корупция. В донесенията си до прекия си шеф Владо Джипа си позволява да намеква дори за изгодни далавери. Например, преценил, че от АЕЦ “Белене” предстои да се извадят стотици тонове специални стомани, от които могат да се изкарат над 500 млн. и които могат... да се поделят. Този “секретен сътрудник” на бившата ДС, после и на НСС, знае за какво става въпрос, защото сега е зам.- директор на АЕЦ “Белене”. А трябва да ви е ясно, че българската, както всяка друга атомна енергетика, е в обсега на особеното внимание на военното разузнаване – наше и чуждо.
На другия полюс е определяният като скандален бизнесмен Бисер Димитров. Той беше явление в българската икономика, което комунистите не можаха да преглътнат. Него го вкара в затвора лично тогавашният министър-председател Георги Атанасов. След арест и дълго следствие Бисер Димитров получи двегодишна осъдителна присъда заради преразход на...8 хиляди лева - пари, отишли за посрещането на шефа на “Ранк Ксерокс” и други от този ранг, дошли тук на крака, за да дадат инвестиции, технологии. Историята на този човек е почти фантастична. Завършва икономическия институт “Карл Маркс”/днешният УНСС/ с отличен, знае английски и започва работа като стоковед във ВТО “Техника” в София. Получава предложение да замине за САЩ, легендиран и със съответното ходатайство, за да се обучава в Ай Би ЕМ. Заминава и...ни излъгва. Това обаче се разбира едва когато човекът, който трябваше да го уреди и да го субсидира с пари, съобщи, че го мернал в един от заводите на компанията като работник на конвейер за 8 долара на час. Заминал с малко пари, беше се уредил сам, започна от най-ниското стъпало и стигна до един от най-високите мениджърски постове в Ай Би Ем! По пътя си се беше запознал с американска мексиканка и вместо да отсяда в хотел или на квартира, беше се устроил при нея. Първото, за което я моли, е да му посочи голф- игрището на служителите в Ай Би Ем. Завърта се там и късметът му проработва веднага. Случайно улучва един от мениджърите - някакъв Евънс, и го побеждава в първата игра. Във втората нарочно губи. Но целта е постигната – става симпатичен на мениджъра, Бисер се представя за политически емигрант, едва добрал се до САЩ и без документи. Какво умеете, пита го Евънс, а българинът разперва безпомощно ръце, което означава нищо особено. Мениджърът го оглежда учудено, подхвърля, между другото, че никак не му прилича на гастарбайтер, но наивитетът му надделява и му препоръчва някаква елементарна операция в монтажния завод. Дори му обещава, че ако се старае, може да стигне и до 40 долара на час. Дава му съвет и как да уреди престоя си в САЩ. Та ето как Бисер Димитров се самонастанява в САЩ и кой знае защо, когато се издига, събужда антипатии сред хората на българското научно-техническо разузнаване, без да е имал никога нищо общо с ДС...

- И какво е успял да задели Бисер Димитров за себе си?


- Може би е заделял, не знам, но знам какви огромни заслуги има към България, въпреки че никога не е работил за българското НТР и за ДС изобщо. Знам, че с изключителния си търговски нюх и добрите си контакти в САЩ, със знанията и уменията си как да заобиколи забраните на КОКОМ, Бисер Димитров купува на безценица готова продукция на фалирали американски предприятия и дори се изхитря да я превози до България за тяхна сметка. А това бяха флопидискови устройства, всякаква разнообразна електроника. Стигна дори до системите “панасерт”, но го спряхме ние, българите. А благодарение на него годишният обем на продукцията на приборостроителния завод в Пловдив скочи от 5 на 35 мл. лева. Броят на работниците се увеличи двойно. И Бисер Димитров успя да направи всичко това само за няколко месеца. Нашите ченгета притискаха доносниците си да разберат какво точно и как го прави още с пристигането му от САЩ. По това време бях един от изпълнителните директори на обединението, което Димитров създаде в Пловдив. На базата на два стари и износени завода – за пишещи машини с мозаични глави и приборостроителния, успя да създаде четири нови и модерни предприятия. Знам, че се ползваше с изключителното доверие на Огнян Дойнов. Накрая след доносите на завистници като главния инж. Георги Варнов, в затвора го вкара лично министър-председателят Георги Атанасов. Пантелей Пачов, който беше първи секретар на ОК и кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП, се опита да го спаси, но Георги Атанасов надделя, все пак беше министър-председател. След излизането си от затвора Бисер Димитров веднага замина за Америка.
Между другото, неговата съдба много прилича на тази на самия Огнян Дойнов, който започва кариерата си също като в приказките. Съдбата му се усмихва да участва в един конкурс за стар английски кораб като представител на “Корабоимпекс”. Печели конкурса, сделката излиза изключително успешна и оттам тръгва кариерата му.
Като служител на българското научно-техническо разузнаване Дойнов донесе първите пари за България. Може да си е сложил комисиона, не съм му светил, но резултатът беше блестящ. После отиде в Япония и там направи първото българо-японско предприятие. Едно малко разяснение – основната задача на нашето НТР беше не да разузнава, а да носи валута, в момент, когато страната имаше отчайващо голяма нужда от валутни приходи. И в този смисъл може да се каже, че Огнян Дойнов и шефът на НТР ген. Георги Манчев – изключително честен и свестен човек, бяха основните фигури с най-голям принос към НТР. И него го унищожиха номенклатурчиците от ЦК на БКП. А Терзиев, зетят на Георги Атанасов, днес е голям “назначен” бизнесмен в родната фармация... Огнян Дойнов беше убит. Фаталната му грешка беше, че във Виена се заигра с Григорий Лучански, шефа на “Нордекс” - най-голямата финансова къща на КГБ. Усилията му бяха насочени да пробие натам. Да стане едва ли не съдружник на Лучански. Но вероятно е ударил на камък, нещо не са се разбрали и се е превърнал в опасен “кандидат-партньор”. А за КГБ такива хора са излишно живи. На 13 февруари 2000 г. Огнян Дойнов умря във Виена и аз съм убеден, че е убит. Той пушеше много и имаше затлъстяло сърце. Два пъти му правиха байпаси. Последния път, когато го отварят, “преглеждат” белия му дроб и го заразяват с ракови клетки. След последната операция Огнян Дойнов умря от скоротечен рак на белите дробове, а трябваше да умре от сърце. Явно някой се бе намесил в Божиите дела...


Едно интервю на Мария ВЕЛИКОВА
и Славей КОСТАДИНОВ
 


Сходни връзки

Петър Христозов: Колко пари иска Митьо Гестапото, за да ме очисти! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди