изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:18 EEST
Повече от 3 000 растения има в Университетската ботаническа градина в Балчик    
ЕкологияБалчик. Повече от 3 000 растения има в Университетската ботаническа градина в Балчик. Това заяви за радио „Фокус” – Варна Ина Манева - експерт в градината в Балчик. Тя добави, че е трудно растенията да бъдат квалифицирани, като най-рядко, най-красиво и т.н, но безспорно най-интересна е метасеквоята, която е на повече от 50 години.

За нея Ина Манева заяви, че това дърво е сред най-старите видове в света, като дори се е предполагало, че е изчезнало. „За този вид растение се говореше като за динозаврите и трябва да знаете, че откриването на жив вид от това растение се равнява на това учените да открият жив динозавър”, каза Манева. Откритието е било направено при изследователска мисия в Азия, като български ботаници са успели да вземат семена от секвоята, които са били посадени в Софийската ботаническа градина, а три от тях са покълнали и една от младите тогава фиданки е била пренесена в Балчик, където и до днес продължава да расте.
Ива Манева заяви, че други интересни видове са от семейството на кактусите, които са поставени в т. нар. „Аризонска алея – алеята на боговете”, като там има близо 50 различни вида кактуси на възраст 50-60 години, а някой от тях тежат повече 500 килограма. Експертът в ботаническата градина в Балчик допълни, че до месец се очаква и едно изключително явление, а именно цъфването на растението столетник. По думите на Ина Манева, уникалното за това растение е, че то цъфва само веднъж в живота си - приблизително когато достигне 100-годишна възраст, и след това умира. Столетникът в Балчик обаче е едва на 60 години, като по думите на Манева, по-ранното му разцъфтяване се дължи на стреса, на който е подложен. „Непрекъснатото вадене и прибиране в оранжерията стресира растението и то просто цъфва по-рано”, обясни Манева. По нейните думи изключително интересни са и декоративните зеленчуци и зърнени култури, като те привличат много хора.
Десислава СТОЯНОВА
 


Сходни връзки

Повече от 3 000 растения има в Университетската ботаническа градина в Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди